Hem » Vin Tips » Veckans fyndvin – barberavinet Terre Barbera d’Asti

Veckans fyndvin – barberavinet Terre Barbera d’Asti

barberafront - Vinjournalen.se

Barbera är den mest planterade blå vindruva av arten vitis vinifera i Piemonte i nordvästra Italien. Av denna druva med mörkt skal produceras mycket goda och omtyckta viner. Produktionen kan dateras tillbaka till 1700-talet. Tänk stor balanserad syra, lägre tanninnivå och generellt fruktiga, fint strukturerade och nyanserade allroundviner som passar till mängder av maträtter. Det är främst vingårdar i Asti, Alba och Nizza Monferrato som producerar Barbera och det finns två toppklassiga DOCG Barbera d’Asti som fick sin status 2008 samt Barbera del Monferrato Superiore som också har DOCG och Alba klassificeras DOC.

Barbera görs i fler olika vinstilar och varierar allt ifrån lätta viner till något mer robustare. Trots att Barberaviner förmodligen aldrig kommer att höjas till skyarna som Barolo eller Brunellovinerna, så är de ändå på god väg att få uppmärksamhet och vinna global respekt. Att druvorna får mogna lite länge och ekfatslagring har visat sig göra underverk för smak och balans.

etikett1 - Vinjournalen.se

Men observera: Barberaviner vinner inte på att lagras, de ska drickas unga!

Veckans fyndvin

Vi ska titta på ett vin som lanserades nyligen Systemet. Det är en kvalitetsbarbera som inte för tungt utan snarare ett fräscht rödvin som har den distinkta Asti-karaktären. Terre Barbera d’Asti från producenten Terre med ursprung i Piemonte är kända för sina kvalitetsviner internationellt eftersom de anses som mycket prisvärda viner med fin struktur.

Dessa ’fruktbombsviner’ har en bra syra, vilket gör dem till en naturlig och flexibel följeslagare för många maträtter. Vi lyfter fram det här vinet eftersom det är ett prisvärt och Systembolagets billigaste Asti och ett gott vin helt utan krav. Pizza, pasta, marinarasåser, ossu bucco, kyckling cacciatora eller en fläskkotlett med gräddsås. Nästan allt fungerar fint med detta vin.

Detta medelfylliga vin har en fruktig, ungdomlig doft smaker som härlig mogen fruktbouquet av körsbär, blåbär, örter, lakrits och en del rostad fatkaraktär. Perfekt till vardag eller fest. Den stor o gör att alkoholhalten ligger på 14 %, men det märks inte. Ser man till priset så är detta ett riktigt fint fynd. En mysig italienare, god och okomplicerad, som passar till det mesta som du vill duka fram.

Terre Barbera d’Asti | 2754 | Barbera d´Asti, Piemonte, Italien | 79 kr

Lite mer om Piemonte och druvan Barbera: 

Frågor och svar:

Vilken druva används för att producera Terre Barbera d’Asti?

Barbera.

Var produceras Barbera-viner främst?

Barbera-viner produceras främst i Asti, Alba och Nizza Monferrato i Piemonte i nordvästra Italien.

Vilken är den mest planterade blå vindruvan av arten vitis vinifera i Piemonte?

Barbera är den mest planterade blå vindruvan av arten vitis vinifera i Piemonte.

Vilken är alkoholhalten i Terre Barbera d’Asti?

Alkoholhalten i Terre Barbera d’Asti är 14 %.

Vilka maträtter passar bra med Terre Barbera d’Asti?

Terre Barbera d’Asti passar bra med många maträtter, som pizza, pasta, marinarasåser, ossu bucco, kyckling cacciatora eller en fläskkotlett med gräddsås.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.