Upptäck de autentiska vinerna från Chile

Trots att chilenska viner är långt ifrån en nyhet i de svenska hemmen är det endast en liten del av dem som når middagsborden. Endast de största producenterna och mest populära druvorna exporterar till hela världen, men det finns mycket mer att upptäcka. Vare sig du planerar en resa till landet eller bara ett besök till någon restaurang med stort vinutbud kan det vara värt att prova ett lite annorlunda vin från Chile. Leta då efter följande nyckelord:

  • Carignan
  • Sauvignon Gris
  • Pedro Ximenes

Carignan är en röd druva som fått leva ut sin fulla potential under senare år. I Mauledalen och Itata hittar man de bästa exemplaren som fått hjälp att glänsa tack vara små entusiastiska producenter. Druvan är frisk och lätt till smaken med en tydlig syra som passar bra till bland annat grillat kött.

Sauvignon Gris är en släkting till Sauvignon Blanc och har en liknande frisk syra men en lite fylligare och mer aromatisk karaktär. I vissa delar av Chile kan man få smaka på vin som framställts på druvor plockade av hundraåriga rankor som fortfarande producerar utsökt frukt.

Pedro Ximenes är en vit druva som oftast känns igen som en ingrediens i spansk sherry. Detta användningsområde uppstod på grund av den naturligt höga sockerhalten, men odlas druvan i Chile kan den på grund av den höga altituden ge torra vita viner som smakar fantastiskt.

I Chile är det också populärt med olika druvblandningar som liknar den famösa bordeauxblandningen. Skillnaden är att man i Chile på grund av mindre begränsade lagar kan ta ut svängarna och experimentera mer än vad man kan i Bordeaux. Detta kan resultera i en spännande jakt på den perfekta druvkombinationen.

Frågor och svar:

Varför är det bara en liten del av de chilenska vinerna som når middagsborden i Sverige?

Endast de största producenterna och mest populära druvorna exporterar till hela världen.

Vilka nyckelord ska man leta efter om man vill prova ett lite annorlunda vin från Chile?

Carignan, Sauvignon Gris och Pedro Ximenes.

Var hittar man de bästa exemplaren av Carignan i Chile?

I Mauledalen och Itata.

Vad är skillnaden mellan Sauvignon Gris och Sauvignon Blanc?

Sauvignon Gris har en lite fylligare och mer aromatisk karaktär.

Varför kan Pedro Ximenes ge torra vita viner i Chile?

På grund av den höga altituden.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.