Hem » Vin Tips » Syrah kan vara ett drömvin

Syrah kan vara ett drömvin

syrahtips - Vinjournalen.se

Druvan Syrah eller Shiraz som den också kan kallas beroende på var i världen den odlas; Syrah heter den i Rhônedalen och Shiraz i exempelvis Australien.

Detta är en populär druva som skapar mustiga viner med rejäl tanninstruktur och är ofta lämpade för lagring. För den som vill ha ett smakrikt vin utan alltför mycket sötma passar druvan perfekt och då kan man väja bland många mörkröda, fruktiga viner, kryddiga, rökiga med dofter och smaker av bland annat bär, frukt, lakrits, vanilj eller örter. Med lite tur kan man hitta ett storslaget ungt vin till ett bra pris som kan drickas idag men också kan vinna mycket på fortsatt lagring under några år.

Syrah är också en utmärkt blanddruva och används mycket tillsammans med andra druvor. I Frankrike blandar man gärna druvan Syrah med duvor som exempelvis Cabernet, Grenache, och Mourvèdre.

Men det är inte bara det nordliga Rhôneområdet som man producerar goda Syrahviner. Även Sydafrika, Australien, USA och Sydamerika utmärker sig som bra producenter av druvan.

Vi har testat några Syrahviner den senaste tiden. Här är några riktigt bra i olika prisklasser:

Lite dyrare:

Bien Nacido Syrah X Block 2009 (99190)

En klassisk amerikansk fyllig 100%-ig Syrah från Kalifornien med en utmärkt frisk fruktsyra och söta tanniner. Just 2009 var en exceptionell årgång för Bien Nacido Syrah i Santa Maria Valley utanför Santa Cruz. Man kan nästan bara sitta och dofta på glaset. Det som verkligen utmärker det här rubinröda vinet är att det är ett riktigt elegant vin med snygg struktur, mörka härliga fruktnoter som mörka bär och med avstämd fokuserad pepprighet. Dekantera gärna och du får det perfekta vinet för att smaka direkt till en god middag eller lagra ytterligare 3-4 år om du vill. Skräms inte av skruvkapsylen på flaskan, denna vingård är en stark motståndare till kork! Bien Nacido Syrah X Block finns endast i små partier och tyvärr endast i utvalda butiker, men du kan förstås alltid beställa.

The Chocolate Block 2014 (2086)

The Chocolate Block kommer från anrika vinmakarna Boekenhoutskloof i Franschhoek, Western Cape, som redan grundades 1776 och är bland de främsta vinmakarna i Sydafrika. Det här vinet har årligen uppmärksammats för att hålla en genomgående bra kvalitet. Intressant blandning av Syrah, Grenache, Cabernet Sauvignon, Cinsault och Viognier (70/13/10/6/1). Mest druvan Syrah alltså. Fint strukturerat vin med blåröd eldig färg. Rejält, überfylligt och fantastiskt aromatiskt vin med fruktsmak och en tydlig, rostad fatkaraktär. Stark doftkoncentration med noter av choklad, kaffe och röda bär som gör att den går lite mot det bittra hållet. Kan gärna lagras 10 år.

Crozes-Hermitage Les Launes 2013 (2800)

En typisk och nästan klassisk Syrah från Rhônedalen och den omtalade kvalitetsproducenten La Maison Delas Frères, vinmakare sedan 1835 i Crozes-Hermitage, och som med sina fina viner ger uttryck från den härliga terroir i området. Ett vin med elegant struktur och prisvärd 100%-ig ren Syrah. Stramt, nyanserad och kryddig med en god syrlig smak av tydliga tanniner och med karaktär av kryddor, läder och kanske lite salami, om man tycker om en rökt charkuteriton. Bra kombination och koncentration av doft och smak i detta vin med riktigt god balans. Fantastiskt vin tillsammans med vilt eller varför inte lamm? Kan lagras hela 5-10 år och blir bara bättre med tiden.

Kring hundralappen:

Fox Creek Red Baron Shiraz 2010 (2194)

En ung, nästan ren Syrah med endast 2% Cabernet Sauvignon från Australien och  McLaren Vale söder om Adelaide. Rakt, robust och djupt rödviolett vin till köttbiten som visar sig vara en ganska okomplicerad Syrah men ändå ett prisvärt vin från producenten Fox Creek Wines. Även detta är überfruktigt och saftigt vin med en bred fräsch smaksammansättning av svarta björnbär, eucalyptus och som utvecklar toner av kaffe, choklad och lakrits i en varm, lång eftersmak.  Komplex och kryddig doft med lite rökighet och fatkaratär. Lagras gärna till 2015.

Corralillo 2013 (6446)

Glad och ekologisk chilenare från vingårdar i  San Antonio och Casablanca och  producenten Matetic Vineyards. Fjärde generationen vinmakare med druvan Syrah som specialitet. Den här vingården har månat om kompetensen. Vinkonsulter som Ken Bernards och Ann Kraemer har haft en vakande hand över produktionen och man kan nästan smaka det. Ett ungt vin som alla verkar prata om just nu och som trots sitt förträffliga pris rankats 92 poäng ger av Robert Parker. Det första som slår en är doften av fat och syra. Gott och generöst middagsvin med hög fruktsyra av stenfrukter, lakrists och vanilj. Något strävt, så låt gärna stå och lufta lite eller ännu hellre, dekantera. Då kommer den härliga kryddigheten fram och man får en balanserad smak i gommen. Härlig fyllig avrundning och god eftersmak.

Frågor och svar:

Vilka är några av de vanligaste smakerna och dofterna i Syrah-viner?

Bär, frukt, lakrits, vanilj och örter är några av de vanligaste smakerna och dofterna i Syrah-viner.

Vilka andra druvor blandas ofta med Syrah?

I Frankrike blandar man gärna Syrah med druvor som Cabernet, Grenache och Mourvèdre.

Vilka länder är kända för att producera goda Syrah-viner?

Sydafrika, Australien, USA och Sydamerika är alla kända för att producera goda Syrah-viner.

Vilka är några exempel på bra Syrah-viner i olika prisklasser?

Exempel på bra Syrah-viner i olika prisklasser är Bien Nacido Syrah X Block 2009, The Chocolate Block 2014, Crozes-Hermitage Les Launes 2013, Fox Creek Red Baron Shiraz 2010 och Corralillo 2013.

Vilken är den vanligaste benämningen på druvan Syrah i Australien?

I Australien kallas druvan oftast Shiraz.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.