Shirazdruvor har blivit den populäraste druvsorten att odla i Australien. De introducerades till landet under mitten av 1800-talet. Historiska efterforskningar visar att druvorna härstammar från Rhonedalen, men legenden säger att de fanns redan år 77 e.v.t.

De bästa årgångarna av Shirazviner:

  • 2007 Sijnn Swillendam South Africa
  • 2009 Cimicky Barossa Valley Australia
  • 2009 Glaetzer Barossa Valley Australia
  • 2009 K Vintners Pheasant Vineyard Washington
  • 2010 Anthill Farms Sonoma Coast California

I USA märks de flesta Shirazvinerna som Syrah, enligt det europeiska sättet, men lagen säger att de kan kallas för båda namnen. I Europa märks de Syrah och i Australien och Sydafrika som Shiraz. Under de senaste decennierna produceras dessa viner också i andra delar av världen, som Argentina och Chile.

Syrah-viner är ofta torra röda viner, som kan framställas av en druvsort eller en bladning av flera druvor. Vissa vingårdar använder en liten andel Shiraz-druvor för att göra sina rosé, förstärkta- och portviner. De används också i många mousserade röda viner. Experterna är eniga om att de bästa Shiraz-vinerna bör lagras i minst 15 år innan de avnjuts.

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy