Shiraz-viner – de hetaste vinerna i världen

Shirazdruvor har blivit den populäraste druvsorten att odla i Australien. De introducerades till landet under mitten av 1800-talet. Historiska efterforskningar visar att druvorna härstammar från Rhonedalen, men legenden säger att de fanns redan år 77 e.v.t.

De bästa årgångarna av Shirazviner:

  • 2007 Sijnn Swillendam South Africa
  • 2009 Cimicky Barossa Valley Australia
  • 2009 Glaetzer Barossa Valley Australia
  • 2009 K Vintners Pheasant Vineyard Washington
  • 2010 Anthill Farms Sonoma Coast California

I USA märks de flesta Shirazvinerna som Syrah, enligt det europeiska sättet, men lagen säger att de kan kallas för båda namnen. I Europa märks de Syrah och i Australien och Sydafrika som Shiraz. Under de senaste decennierna produceras dessa viner också i andra delar av världen, som Argentina och Chile.

Syrah-viner är ofta torra röda viner, som kan framställas av en druvsort eller en bladning av flera druvor. Vissa vingårdar använder en liten andel Shiraz-druvor för att göra sina rosé, förstärkta- och portviner. De används också i många mousserade röda viner. Experterna är eniga om att de bästa Shiraz-vinerna bör lagras i minst 15 år innan de avnjuts.

Frågor och svar:

Varifrån härstammar Shirazdruvorna?

Shirazdruvorna härstammar från Rhonedalen, men enligt legenden fanns de redan år 77 e.v.t.

Vilket land är mest känt för att odla Shirazdruvor?

Australien är mest känt för att odla Shirazdruvor och de har blivit den populäraste druvsorten att odla i landet.

Vilka är de bästa årgångarna av Shirazviner?

De bästa årgångarna av Shirazviner inkluderar 2007 Sijnn Swillendam South Africa, 2009 Cimicky Barossa Valley Australia, 2009 Glaetzer Barossa Valley Australia, 2009 K Vintners Pheasant Vineyard Washington och 2010 Anthill Farms Sonoma Coast California.

Vad kallas Shirazviner i USA och Europa?

I USA kallas de flesta Shirazvinerna för Syrah, medan de i Europa kallas Syrah och i Australien och Sydafrika kallas de Shiraz.

Hur länge bör de bästa Shirazvinerna lagras innan de avnjuts?

Enligt experterna bör de bästa Shirazvinerna lagras i minst 15 år innan de avnjuts.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.