Prova ett vin från Tasmanien!

Ungefär hälften av Tasmaniens viner är röda medan andra hälften består av vita. Odlingsarealen uppgår till ca 1 320 hektar, och som med det mesta som finns i begränsad upplaga är viner som odlas här numera hett eftertraktade. Bland druvsorterna hittar vi bland annat:

  • Chardonnay
  • Pinot Noir
  • Sauvignon Blanc
  • Riesling
  • Pinot Gris

Under större delen av det förra seklet var det viner från regioner som Barossa Valley och McLaren Vale som var de hetast eftertraktade. Men i dessa varma regioner är det svårt att få till högkvalitativa vita och mousserande viner, något som eftertraktas under landets heta somrar. Konsumenterna i Australien och resten av världen har nu ställt nya krav som producenterna försöker tillmötesgå genom att förflytta odlingarna söderut och till högre altituder.

Dyra uppköpningar av vingårdar som Tamar Ridge, Pipers Brook, Adelaide Hills och Tolpuddle Vineyard har förändrat vinindustrin på Tasmanien och gjort området än mer efterfrågat. En av anledningarna till att man som australiensisk vinodlare gärna flyttar söderut är den globala uppvärmningen. Ytan som används för vinodling på ön har dock inte expanderat särskilt mycket, och efterfrågan är fortfarande större än utbudet.

Tasmaniens viner känns mycket moderna och passar vår tids trender inom mat. Idag är lätta, torra och friska viner mer populära än de lite mer söta, tyngre vinerna med ekfatskaratär. Tasmanien spås också kunna tävla med Champagne om fina mousserande viner inom en snar framtid. Det är nämligen denna ö som producerar de allra bästa druvorna i Australien för ändamålet.

Frågor och svar:

Vilka druvsorter odlas på Tasmanien?

Chardonnay, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Riesling och Pinot Gris.

Varför har efterfrågan på Tasmaniens viner ökat?

På grund av hög kvalitet och begränsad upplaga.

Varför har vinodlare börjat flytta söderut på Tasmanien?

På grund av global uppvärmning och behovet av högkvalitativa vita och mousserande viner.

Vilka vingårdar har köpts upp på Tasmanien?

Tamar Ridge, Pipers Brook, Adelaide Hills och Tolpuddle Vineyard.

Vilken typ av viner är populära idag och passar Tasmaniens viner in på?

Lätta, torra och friska viner som passar mat trenderna idag. Tasmanien spås också kunna tävla med Champagne om fina mousserande viner.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.