Napa Valley vin: upptäcka smaken av Kalifornien

napa-valley-vin

Fast regionen har producerat vin i över hundra år är det bara sedan sextiotalet som Napa Valley vin riktigt har uppmärksamhet i resten av världen. Av alla vingårdar som nu är i bruk anses Beringer Vineyard vara en av de äldsta, då den har brukats kontinuerligt sedan år 1875.

Napa Valley-viner finns i många olika varianter, bland annat:

  • Cabernet Sauvignon
  • Chardonnay
  • Merlot
  • Pinot Noir
  • Sauvignon Blanc
  • Zinfandel

En av den största orsaken till att så många olika viner produceras på en så liten yta är att dalen har sitt eget mikroklimat. Närheten till San Fransisco-bukten skapar en mycket tjock, fuktig dimma som de böljande kullarna i dalen leder inåt landet, där den fuktar vinodlingarna.

Dimman hjälper också till att hålla temperaturen stabil, vilket ger komplexitet och smak till Napa Valley vin. Om det inte vore för dimman skulle vinodlingarna vara tvungna att flytta högre upp på kullarna och därmed minska på ytan med odlingsbar mark och dessa högklassiga viner skulle drabbas av kraftigt höjda produktionskostnader.

Idag finns det över 450 olika vingårdar som producerar Napa Valley-viner. Regionen hyllades under 1976 års Paris Wine Tasting då en Cabernet Sauvignon och en Chardonnay från regionen vann över sina franska konkurrenter.

Frågor och svar:

Hur länge har Napa Valley producerat vin?

Regionen har producerat vin i över hundra år.

Vilken vingård anses vara en av de äldsta i Napa Valley?

Beringer Vineyard anses vara en av de äldsta, då den har brukats kontinuerligt sedan år 1875.

Vilka olika viner produceras i Napa Valley?

Napa Valley-viner finns i många olika varianter, bland annat Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon Blanc och Zinfandel.

Vad är en av de största orsakerna till att så många olika viner produceras på en så liten yta i Napa Valley?

En av de största orsakerna är att dalen har sitt eget mikroklimat, som skapas av den tjocka, fuktiga dimman som de böljande kullarna i dalen leder inåt landet.

Vilken händelse gjorde att Napa Valley-viner fick uppmärksamhet i resten av världen?

Napa Valley-viner fick uppmärksamhet i resten av världen efter 1976 års Paris Wine Tasting, då en Cabernet Sauvignon och en Chardonnay från regionen vann över sina franska konkurrenter.

Vinguider relaterade till denna artikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.