Hem » Vin Tips » Kommer du till Winemaker ’s Dinner 15/3 ?

Kommer du till Winemaker ’s Dinner 15/3 ?

691 - Vinjournalen.se

Du kanske också vill höra lite mer om vårt mingel med mat- och vinkväll Winemaker ’s Dinner – smaka på Monterey den 15:e mars . Varför anordnar vi evenemanget, vilka viner som ska provas och lite mer info om producenten i AVA Monterey.


Vinmässa dagen innan …

Allt började med evenemanget DREAM BIG – Discover California Wines dagen innan Vinjournalens vinkväll den 14 mars. I första hand är detta ett evenemang och en vinmässa där 135 kaliforniska vinhus visar upp 600 olika viner för Sveriges branschfolk som importörer, inköpare, restauranginköpare, sommelierer och media. En av utställarna är Scheid Family Wines som är producent för vinet District 7 Pinot Noir, som vann Godaste Vinet i vår läsarenkät förra året.

Sagt och gjort! Vi tog kontakt med importör och producent för att höra om det fanns en chans att bjuda in våra läsare till en Winemaker’s Dinner. Och det gick vägen!  Här kan du läsa mer om vad som gäller och det finns fortfarande några biljetter kvar!

en parad av viner från Kalifornien


De tre vinerna som vi ska smaka ….

2016 District 7 Chardonnay (SB 70893)

Detta är en riktig goding, en Chardonnay i beställningssortimentet och precis som de andra vinerna denna kväll, så är det producerat av Scheid Family Wines i Monterey County och detta vin är ett rent vingårdsvin producerat och buteljerat i Monterey AVA. Kalifornien har 17 separata druvdistrikt och namnet på vinerna, District 7, är det sjunde druvdistriktet i Monterey.

District 7 Chardonnay är ett elegant och snyggt vin med trevliga aromer av vaniljkola, apelsinblom och gult moget äpple och en ljuvlig smak av ananas, asiatiskt päron med lite citrus. Tillsammans ger detta en krämig framtoning som präglas av ett stänk av honung och ek.

Ett fantastiskt gott vin till fisk och skaldjur, till exempel stekta pilgrimsmusslor med grönsaker eller en kyckling piccata.

2016 District 7 Chardonnay (SB 70893)

Det är inte bara i Sverige som District 7 Pinot Noir visat sig vara ett populärt vin. Det har fått internationella priser och topprecensioner världen över och är en av storsäljarna även här. Detta är en fruktig Pinot Noir. Detta medelfylliga vin genomsyras av läckra aromer av körsbär, hallon, granatäpple med stänk av sandelträ, vanilj och nougat.

Denna Pinot Noir är ett elegant och balanserat matvin som passar mycket bra både till grillad lax eller nöt- eller fläskfilé eller en mjuk vällagrad ost. Vinet har lagrats mycket omsorgsfullt i nya ekfat och på så sätt har det blivit det blivit ett frodigt och livligt vin med mjuka, lena tanniner. En stilren och mycket läcker Pinot Noir!

2015 Stokes’ Ghost Petit Sirah (säljs på restaurang)

Petit Sirah är en druva som inte är så vanlig i Sverige och Stokes’ Ghost är ett vin som kräver en något längre presentation. Vinet har fått sitt namn efter J. Stokes var en brittisk sjöman som 1833 anlände till Monterey. Han var en känd lurendrejare som framgångsrikt öppnade ett apotek och en läkarmottagning och marknadsförde sig som ”Dr. Stokes”  – men han var förstås ingen läkare. Att han sedan hade en hög dödlighet bland sina patienter hindrade honom inte att bli både rik och borgmästare i Monterey. Det sägs att han fortfarande spökar i området. Det finns en kul Facebooksida till detta vin!

Stokes’ Ghost är ett kraftfullt, komplext och smakfullt läckert vin med mycket karaktär och attityd! Ett fylligt och gott matvin som har en tät, mör färg i glaset, nästan svart-lila. Smaken är koncentrerad mustig med kryddiga aromer som peppar, lakrits, chai-kryddor och sammetslena tanniner. Vient har lagrats i 14 månader i amerikanska och ungerska fat.

en bild på spöket J Stokes

Även detta vin är signerat Scheid Family Eines och druvorna till kommer från vingården i Hames Valley i södra änden av Monterey County som har ett perfekt klimat för Petite Syrah.


Vinmakaren – Scheid Family Wines

Idag finns det fler än 150 vingårdar och cirka 85 vinodlare enbart i Monterey och där, i detta härliga mikroklimat, odlas hela 42 olika vindruvor. I Monterey är att varje vinodlare följer sina personliga preferenser och vinerna får då en egen smakprofil och unik stil för varje vinmakare/vingård.

Scheid Family Wines har en svensk hemsida som du kan besöka här! Vinmakaren heter Dave Nagengast och har arbetat på Scheid Family Wines sedan 2002. Det är bland annat han och Gaby Marble som kommer att få träffa och lyssna till på kvällen den 15:e mars.

bild på vinmakaren Dave Nagengast

Dave är också vice vd för vinproduktionen och ansvarig för driften av vingården och produktionen samt företagets hela vinportfölj, vilket inkluderar ett flertal olika viner från Scheids olika vingårdar som Scheid Vineyards, District 7, Metz Road, Stokes Ghost, VDR, Ranch 32 och Ryder Estate.

Scheid Family Wines är en av de större vingårdarna i regionen och ett eget vindkraftverk som kan generera 100% av gårdens hela energibehov och är tillräckligt stort för att leverera alla vingårdens elbehov plus kraft 125 bostäder med förnybar energi. 100% av vingårdarnas avloppsvatten återvinns redan och hela druvmusten komposteras och sprids som näring i vingårdarna. Scott Scheid är VD och koncernchef för vinföretaget och deras vingårdar är officiellt certifierade av California Sustainable Winegrowing Alliance.


Restaurangen – vart kommer det att vara?

Vi valde restaurangen Hemma Hos Kaj på Hammarby Kaj 18, i Sjöstaden, eftersom att man upplever en mysig och hemtrevlig atmosfär hos Kaj. Det är som komma hem till sitt eget vardagsrum och som matgäst får man direkt en familjär känsla.

hektiskt inne i restaurangköket

På menyn hittar man mycket cross-over med influenser utifrån vida världen. Ägaren Kaj, som vi just nu pratar med via en knackig telefonlinje från Indien, där han befinner sig utanför New Dehli på väg till Varanasi, berättar följande:

– Jag reser mycket har hittat inspiration från olika restauranger, från finsalonger till god mat som jag ätit hos må hål i väggen och street food.

Hemma hos Kaj är alltså en klimatsmart restaurang som bjuder på lokala läckerheter.

– Det är spännande med klimatsmart och modern mat och det är någonstans där som vi vill ligga som koncept. Vi är också duktiga på specialkost. Sen har vi förstås disco, evenemang som detta men även en festvåning som man kan hyra som företag. Som restaurang vill vi vara mycket flexibla, det är bara fantasin som sätter gränser egentligen.

Och Hemma hos Kaj har Sjöstadens enda, absolut enda, vinkällare!

Vad har ni gjort för roliga evenemang, då?  

–  Vi hade ett event som hette Bach & Brunch med 80 personer som gjorde workout och sedan åt en nyttig brunch tillsammans.

Kan ni även tillgodose eventuella allergiker och vegetarianer den 15 mars?

–  Jajamensan. Mycket på vår meny är vegetariskt som risrulle med limesyrad rödkål eller vår kokosmjölkssoppa som är gudomlig. Vi är kända för vår vegan-bearnaise som vi serverar till grillad grönsaksplatå.

Det kommer inte att gå någon nöd på dig som kommer till Winemaker’s Dinner den 15 mars!


OBS! Sista anmälningsdag till Winemaker’s Dinner är fredag den 8 mars!

Föranmälan krävs och du kan fortfarande anmäla dig fram till den 8 mars genom att skicka ett mejl till chefredaktör [email protected] så får du en bekräftelse med all detaljer kring evenemanget och det rabatterade priset på 395 kr som är speciellt för våra läsare och inkluderar 4 viner, 3 rätters meny med kaffe och dessert. (Ord pris 495 kr)

.

.

.

Läs mer om producenten!

Frågor och svar:

Varför anordnar ni evenemanget Winemaker’s Dinner den 15/3?

Vi anordnar evenemanget för att bjuda in våra läsare att smaka på viner från Scheid Family Wines och få en unik matoch vinkvällsupplevelse.

Vilka viner kommer att provas under Winemaker’s Dinner?

De tre vinerna som kommer att provas är 2016 District 7 Chardonnay, 2016 District 7 Pinot Noir och 2015 Stokes’ Ghost Petit Sirah.

Kan du berätta mer om producenten Scheid Family Wines i AVA Monterey?

Scheid Family Wines är en av de större vingårdarna i Monterey och producerar en rad olika viner från sina olika vingårdar. De är också kända för sitt engagemang i hållbar vinproduktion och har certifierats av California Sustainable Winegrowing Alliance.

Vad kan du berätta om vinmakaren Dave Nagengast?

Dave Nagengast är vinmakare och vice vd för vinproduktionen på Scheid Family Wines. Han har arbetat på vingården sedan 2002 och ansvarar för driften av vingården och produktionen av företagets olika viner.

Var kommer Winemaker’s Dinner att äga rum?

Winemaker’s Dinner kommer att äga rum på restaurangen Hemma Hos Kaj på Hammarby Kaj 18 i Sjöstaden. Restaurangen erbjuder en mysig och hemtrevlig atmosfär och serverar lokala läckerheter med influenser från olika delar av världen.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.