Idag tipsar vi om fem bra påsk-bubbel för alla smaker, från fransk champagne, spansk cava, italiensk prosecco och moscato samt tysk sekt som garanterat passar din plånbok!  Missa inte att skämma bort dig med ett gott påsk-bubbel!

Vi bjuder på receptet till en läcker fransk brunch! Pain Perdu med färska bär och sirap eller som vi säger i Sverige ‘Fattiga Riddare’. Riktigt fräscha och eleganta Pain Perdu som blir mycket lyxigare med lite goda mousserande viner som i tur och ordning testats

  • Årgångschampagne
  • Champagne Blanc de blancs
  • Sekt
  • Cava
  • Moscato
  • Prosecco
påsk-bubbel en parad med flaskor

Vintage Champagne Charles Ellner Grande Réserve 2015

Först ut i vårt påsk-bubbel är den lyxig Vintage-champagnen till minipris från champagnehuset Charles Ellner i Épernay av Pinot Noir och Chardonnay, druvor från exceptionellt bra vingårdslägen och som håller en fin jämn kvalitet. Elegant champagne med nätta bubblor, mycket frukt och komplexitet. Ljuvlig doft av små vita blommor och fräscha smaker av röda äpplen, rostat bröd, nougat, mineral och confiterad citron. Krämig och brödig eftersmak.

>> Champagne Charles Ellner GrandeRéserve 2015 / nr 7960 / 279:-

Champagne Vve Fourny Blanc de Blancs Extra Brut Premier Cru

En torr och elegant Blanc de Blancs Champagne från en hängiven och ambitiös vinodlarfamilj och chamagnehuset Veuve Fourny & Fils, och en premier cru på den berömda Côte des Blancs-sluttningen. Pyttesmå bubblor med ren och frisk med en blommig äpplig ton med en förnäm läcker mognad med som ger mersmak utan att kännas onödigt dyr. Härliga nyanser av rostad brioche i denna sköna, karaktärsfulla och mineralpräglade paletten.

>> Vve Fourny Blanc de Blancs Extra Brut Premier Cru / nr 2739 / 339:-

Sekt Franz Keller Kaiserstuhl Pinot Rosé Brut

En torr och elegant sekt som också är gjord enligt den traditionella ‘champagnemetoden’ och som är en bra representant för Tysklands svar på champagne från kompetente sekt-producenten i Baden. En balanserad och trevlig bekantskap av röda bär som hallonpuré och jordgubbar. Valbalanserad och välgjord sekt med något blommiga och finstämda graciösa aromer med brödiga kex, fint driv i syran och snygg, mineralisk sälta, små bubblor och fin mousse.

>>  Franz Keller Kaiserstuhl Pinot Rosé Brut / nr 93302 / 249:-

Cava Vilarnau Brut Nature Organic

Varför inte testa en prisvärd och ekologisk cava? Platsar definitivt i vårt påsk-bubbel! Cava DO har ju slagit det största försäljningsrekordet någonsin under förra året och man förstås att cava är populärt redan vi första klunken av detta goda bubbel. Prisvärt alternativ från kände spanske producenten Gonzalez Byass och gjord enligt den traditionella ‘champagnemetoden’. Denna lättdruckna cava har ett friskt och renfruktigt uttryck av gröna äpplen, frasig kex och nougat. Läcker mineralisk cava med trevlig mousse i glaset och finstämd avslutning.

>> Vilarnau Brut Nature Organic / nr 7731 / 99:-

Castiôn Moscato d’Asti

Omtyckt, schysst och söt Moscato, precis som den ska vara med aromatiska toner och trevlig mousse. Från omtyckte producenten Castiôn Moscato d’Asti i Piemonte och som blir ett bra alternativ med lägre alkoholhalt, endast 5,5 %. Extremt lättdrucken moscato helt framställd på Bianco och den har en härlig, pärlande mousse. Goda aromer av fläder, päron, krämiga honungstoner samt lime. Trevliga inte bara som dessert- och matvin.

>> Castiôn Moscato d’Asti / nr 7873 / 95:-

Karl Fredrik Prosecco Brut Rosé

Inget påsk-bubbel utan prosecco! Karl Fredrik på Eklaholm står bakom en andra prosecco från Italien och Venetien, såklart. Denna gång en ekologisk och mycket goda rosé med skön och lyxig känsla är en bärig prosecco, torr och frisk med smak av vilka skogsbär. Persika och grapefrukt samt en nyans av honung i denna bubblande skapelse fyllig mousse. Prisvärd och kostar snudd över hundralappen.  Kul att man äntligen kan kombinera prosecco och den rosa färgen.

>>  Karl Fredrik Prosecco Brut Rosé /nr 53772 / 119:-

påsk-bubbel - fattiga riddare med bär

Fransk brunch med påsk-bubbel – Pain Perdu med färska bär

French Toast, Pain Doré eller Pain Perdu (förlorat bröd) på franska. Mathistoriker visar att redan de gamla romarna lagade denna söta Pan Dulcis, då man hittat ett recept från 500-talet f.Kr. som beskrev hur man doppade brödskivor i mjölk och ägg innan man stekte dem. På 1600-talet kom namnet French Toast och i England på den tiden Poor Knights of Windsor och så myntades nog våra Fattiga Riddare.

Rätten verkar populär överallt men man har dock inte alltid lagat den på samma sätt i alla länder. Men vad säger att Fattiga Riddare inte kan kallas för Pain Perdu och serveras med färska bär och sirap till ett glas påsk-bubbel? Det blir så mycket elegantare då, eller hur!

  • 6 skivor dagsgammalt men ”stadigt” ciabattabröd, skär i skivor 2,5 cm
  • 2 dl mjölk
  • 2 stora ägg
  • 1 msk farinsocker
  • 1 tsk rent vaniljextrakt
  • 1 nypa malen kanel
  • 1 nypa riven muskotnöt
  • 1 nypa salt
  • 50 g smör
  • ½ dl pudersocker
  • 1 dl agavesirap

Ställ in ugnsgallret i mittläget. Förvärm ugnen till 150  ̊ .

Rosta brödet på ett galler i 10-15 minuter tills brödet är torrt men inte brynt och vänd på bröden efter hava tiden. Ta ut bröden och låt svalna.

Sänk värmen i ugnen till 50  ̊.  

I en skål vispa noggrant ihop mjölk, ägg, farinsocker, vaniljextrakt, kanel, muskotnöt och salt till en smet. Häll smeten i en djup tallrik och lägg varje brödskiva i smeten sådär 15 sek på varje sida.

Smält ½ msk smör i pannan i en nonstick stekpanna på medelvärme tills det bubblar och stek två brödbitar åt gången i ca 5 minuter tills de blir gyllenbruna och knapriga, sen vänd på brödet och stek den andra sidan några minuter.

Torka av pannan med papper och tillsätt färskt smör innan du lägger in 2 nya brödbitar och gör samma sak.

Stekta bröd håller du varma i ugnen under tiden.

Strax före servering strö pudersocker ovanpå och servera med lönnsirap, färska bär, vispgrädde, banan ….

Frågor och svar

Hur definierar man champagne?

Som ett vitt mousserande vin tillverkat i den vinregionen Champagne, Frankrike och endast får tillverkas där.

Vad betyder Brut i champagne?

Brut = torr på franska och är den torraste klassificeringen av Champagne med mindre än 12 g tillsatt socker per liter.

Är sekt som champagne?

Sekt är ett tyskt mousserande vin och eftersom den är gjord i Tyskland, precis som cava är gjort i Spanien, så får den
inte heta champagne. Dessutom kan man tillverka sekt dels med den traditionella champagne-metoden eller med tankmetoden, den så kallade charmat-metoden som man gör prosecco med.

Är tysk sekt alltid söt?

Rätt ofta är den gjord i en söt mousserande stil, men jag tror att man börjar röra sig från en söt till en mer modern, torr stil.

Är cava ett torrt mousserande vin?

Cava är ett lätt till medelfylligt, typiskt torrt, mousserande vin ofta med citrusaromer, en schysst mineralitet och lite brödiga aromer.

Fler artiklar om mousserande viner:

Vinjournalen.se rekomenderar

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Artikel:796001Volym:750 ml
Pris279 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetÅrgång2015Druvor60 % Chardonnay 40 % Pinot NoirAlkohol12 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy