Hem » Vin Skola » Visst passar en god cigarr bra tillsammans med rätt vin!

Visst passar en god cigarr bra tillsammans med rätt vin!

”Cigarrer är gastronomi”, säger entusiasterna, ”en njutning för att stimulera sina sinnen.” Så sant.

Kuba är nog cigarrens förlovade land och en stor cigarrproducent, men Dominikanska Republiken, Nicaragua, Honduras, Mexico och USA är också länder som producerar bra och uppmärksammade cigarrer.

Vad dricker man till en cigarr? Ett glas rom eller cognac, en sherry eller en malt whiskey, är väl det som man i första hand tänker på tillsammans med en god cigarr, men visste du att även ett gott glas vin kan förhöja njutningen av en cigarr? Champagne, portvin, madeira, rött eller vitt vin går utmärkt att para med cigarrer av olika smak.

Gemensamma nämnare

Cigarrer har fantastiskt mycket gemensamt med vindruvor.  När det gäller goda cigarrer berättar cigarrentusiaster gärna om jordmån, odling och klimatförhållanden. Precis som med vindruvor så skördas, jäses och skapas olika smaker av cigarrplantan, för att få den där riktiga kvaliteten och aromen av en cigarr. Känns det igen? Och precis som med vin finns det naturligtvis cigarrer för alla smaker och tycken.

En cigarrprovning går till på ungefär samma sätt som en vinprovning och man kan som vinälskare undra om man kommit på rätt provning. Här pratar man också om smak, aromer, fatkaraktär, doftnoter som vanilj, tobak, choklad. Hur man lagrar cigarrer kan också väl jämföras med att lagra vin. Rätt luftfuktighet och temperatur gäller även för cigarren. Den verklige vännen av handrullade cigarrer använder nämligen en humidor en ask med speciella egenskaper som exempelvis en luftfuktighetsmätare i vilken cigarrerna förvaras och som skapar en bra luftfuktighet på mellan 64-72% och temperatur på sådär 16- 20 grader. Dessa askar märks sedan med årtal, så att man vet när cigarrerna köptes.

Druvor

Druvor som Malbec, Touriga Nacional är utmärkta viner att kombinera med vissa cigarrer.  Men även Zinfandel, Bordeaux, Chianti, Chardonnay och Cabernet kan vara en utmärkt partner beroende på om du väljer Romeo, Habano eller en Cohiba. Här har vi valt en matcha en kubanare med druvorna Touriga Nacional och Cabernet Sauvignon. Det är druvan Chardonnay som är den mest populära druvan tillsammans med en cigarr, men vi ska nu prova en portugisiskt druva tillsammans med en kubansk cigarr.

Cigarren

The Hoyo de Monterrey Epicure No. 2 | Kuba | tub 3-pack | 124 X 19,84 mm | 122 kr

En av de mest populära cigarrerna är en riktig “Robusto”, Medium Fukk The Hoyo de Monterrey Epicure No. 2, från Kuba. En cigarr mycket god karaktär som är perfekt för nybörjaren, eftersom den inte är för stark i smaken. Detta är ändå en komplex cigarr med mycket balanserad textur, samtidigt en ung cigarr med låg nikotinhalt, men den är desto mer fyllig i smaken. Texturen i röken är konsekvent, söt men där finns även en sälta och en perfekt bitterhet. Sammetslen med en smak som kola, inslag av vitpeppar och kaffe som balanserar sötman. Ju längre man röker på cigarren, desto mer visar den upp fina egenskaper med god eftersmak av mörk choklad och kakao samt toner av cederträ.

Vinet

Cigarra Gran Passo 2015  |  Portugal, Lissabon | Druvor: Touriga Nacional, Cabernet Sauvignon | art.nr 75998 | 89 kr

Perfekt till den smakrika Epicure No. 2 är detta kraftigare unga vin med fyllig smak. Det mörklila Cigarra Gran Passo, framställt av den portugisiska kryddiga kvalitetsdruvan Touriga Nacional, har precis den här fruktiga, mulliga fatkaraktären med mycket bra kraft som slår så väl mot cigarrens sötma. Ett generöst mörkfruktigt och fylligt vin med finstämda toner mörka stenfrukter men också lakrits. Vinet samspelar med smaker som fat, tobak och kryddigheten i cigarren. Den smaklena druvan Cabernet Sauvignon ger fin balans och avstämning åt aromerna som helhet.

Skräms inte av det låga priset. Det här vinet är bra. Både Munskänkarna och Vinguiden har gett lovande kritik.

Den kända producenten Casa Santos Lima ligger i vinregionen Lisboa norr om Lissabon. Vingården är ett familjeföretag sedan fyra generationer tillbaka och här odlas både inhemska och kända internationella druvsorter. Drygt 90 % av produktionsvolymen exporteras.

Här kan du läsa mer om portugiska viner: 

Frågor och svar:

Vilka länder producerar bra cigarrer förutom Kuba?

Dominikanska Republiken, Nicaragua, Honduras, Mexico och USA är också länder som producerar bra och uppmärksammade cigarrer.

Vad är en humidor?

En humidor är en ask med speciella egenskaper som exempelvis en luftfuktighetsmätare i vilken cigarrerna förvaras och som skapar en bra luftfuktighet på mellan 64-72% och temperatur på sådär 1620 grader.

Vilka druvor passar bra tillsammans med vissa cigarrer?

Druvor som Malbec, Touriga Nacional, Zinfandel, Bordeaux, Chianti, Chardonnay och Cabernet kan vara en utmärkt partner beroende på vilken cigarr man väljer.

Vilken cigarr rekommenderas för nybörjare?

En av de mest populära cigarrerna för nybörjare är en riktig “Robusto”, Medium Fukk The Hoyo de Monterrey Epicure No. 2, från Kuba.

Vilket vin passar bra tillsammans med Hoyo de Monterrey Epicure No. 2?

Cigarra Gran Passo 2015 från Portugal, Lissabon, som är framställt av den portugisiska kryddiga kvalitetsdruvan Touriga Nacional och Cabernet Sauvignon, passar perfekt till Hoyo de Monterrey Epicure No. 2.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.