Hem » Vin Skola » 5 tips för en lyckad champagneprovning
Vin Skola

5 tips för en lyckad champagneprovning

26_itemthemeimage_3422-jpg - Vinjournalen.se

Börja med att förbereda flaskan på rätt sätt. Kyl flaskan, eller flaskorna, antingen genom att placera den i en ishink i minst en halvtimme innan den ska avnjutas, eller genom att lägga in den i kylskåpet så långt som fyra timmar innan upphällning. Lägg aldrig champagne i frysen, flaskan exploderar om du lämnar den där för länge. Champagne bör serveras i långsmala flöjter så att kolsyran kan sväva fritt i glaset.

Snabbmeny för denna artikel

De 5 bästa tipsen för champagneprovning:

  • Kyl till 6-9 grader innan servering.
  • Servera i champagneflöjter.
  • Öppna flaskan långsamt, med en lätt lutning.
  • Njut först av aromen, detta kommer att förbättra smakerna.
  • Smaka långsamt så att paletten kan vänja sig.

Vinjournalens Champagne tips


champagneproving - Vinjournalen.se

Champagne Charles Ellner

God årgångschampagne från tradionellt Champagnehus. Något utvecklad & nyanserad, mycket frisk smak med inslag av äpplen, rostat bröd, fransk nougat, päron och citron.

Frankrike | Champagne | Art 796001 | Charles Ellner | 339 :-

Ett av de största felen folk gör när de provar champagne är hur de öppnar flaskan. Om du bara skjuter iväg korken och låter champagnen bubbla över så kommer den att bli avslagen. Det gör att champagnens smak försvinner och upplevelsen förstörs.

Slutligen, lukta på champagnen innan du smakar på den, då ditt luktsinne är mycket bättre än din smak. Smaka inte på champagnen innan dina näsborrar är fullkomligt fyllda av dess lukter. Du kommer att kunna känna subtila smaknyanser och få en mycket bättre upplevelse.


Bildgalleri – Champagneprovning

Visste du detta om Champagneprovning?

  • Visste du att det inte är tillrådligt att sätta en flaska champagne i frysen, det bästa är att sätta den i en champagnehink full med isbitar.
  • Visste du att det under de senaste åren arrangeras ett Champagneprovningsevenemang i Paris där besökarna har möjlighet att träffa många champagneproducenter och smaka på deras champagne.
  • Visste du att champagne severas i ett glass kallat ”flutes”, eftersom formen på det här glaset gör det möjligt att behålla fräschheten och bubblan i champagnen.
  • Visste du att om glaset är för stort så försvinner champagnebubblorna snabbare.
  • Visste du att champagne dricks mellan 8 och 10 °C.

Filmtips Champagneprovning

Frågor och svar

Hur går en champagneprovning till?

Följ våra tips ovan och bestäm er för att prova några olika sorter, kanske både torra oh söta, eller blanc de blanc och blanc de noirs, endast vita druvor eller inte …. Jättebra att sedan prova och följa stegen utifrån ett protokoll.

Finns det champagneprovning på Systembolaget?

Ja, ta en titt på Systembolagets hemsida. Du kan få tips och inspiration på hur du kan arrangera provningar av olika drycker på hemmaplan. Du kan även boka en provning på en butik på din ort – se vårens provningar 2022 u003cstrongu003eu003ca href=u0022https://www.systembolaget.se/vin/vinprovning/systembolaget/u0022 target=u0022_blanku0022 rel=u0022noreferrer noopener nofollowu0022u003eu003eu003e här .u003c/au003eu003c/strongu003e

Finns det champagneprovning online?

Ja, även nu i covids bakvatten så fortsätter provningarna online. Nu googlade vi champagneprovning online och fick 506 000 resultat. Prova!

Kan man ha champagneprovning hemma?

Absolut, bara samla ihop några vänner och kör. Tips och idéer samt protokoll kan du ladda ner u003cstrongu003eu003ca href=u0022https://www.systembolaget.se/vin/vinprovning/hemma/vinprovningsprotokoll/u0022 target=u0022_blanku0022 rel=u0022noreferrer noopener nofollowu0022u003eu003eu003e här.u003c/au003eu003c/strongu003e

Vad äter man till en champagneprovning?

Varför äta, varför inte bara något tilltugg som små pizzabitar eller popcorn? Men våra bästa mattips för att kombinera med champagne är gärna vit tryffel, pommes frites, friterade kycklingvingar, mac and cheese, kaviar, ostron …

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.