Börja med att förbereda flaskan på rätt sätt. Kyl flaskan, eller flaskorna, antingen genom att placera den i en ishink i minst en halvtimme innan den ska avnjutas, eller genom att lägga in den i kylskåpet så långt som fyra timmar innan upphällning. Lägg aldrig champagne i frysen, flaskan exploderar om du lämnar den där för länge. Champagne bör serveras i långsmala flöjter så att kolsyran kan sväva fritt i glaset.
Snabbmeny för denna artikel
- Vinjournalens Champagne tips
- Frågor och svar
- Bildgalleri – Champagneprovning
- Visste du detta om Champagneprovning?
- Filmtips Champagneprovning
De 5 bästa tipsen för champagneprovning:
- Kyl till 6-9 grader innan servering.
- Servera i champagneflöjter.
- Öppna flaskan långsamt, med en lätt lutning.
- Njut först av aromen, detta kommer att förbättra smakerna.
- Smaka långsamt så att paletten kan vänja sig.
Vinjournalens Champagne tips
Ett av de största felen folk gör när de provar champagne är hur de öppnar flaskan. Om du bara skjuter iväg korken och låter champagnen bubbla över så kommer den att bli avslagen. Det gör att champagnens smak försvinner och upplevelsen förstörs.
Slutligen, lukta på champagnen innan du smakar på den, då ditt luktsinne är mycket bättre än din smak. Smaka inte på champagnen innan dina näsborrar är fullkomligt fyllda av dess lukter. Du kommer att kunna känna subtila smaknyanser och få en mycket bättre upplevelse.
Bildgalleri – Champagneprovning





Visste du detta om Champagneprovning?
- Visste du att det inte är tillrådligt att sätta en flaska champagne i frysen, det bästa är att sätta den i en champagnehink full med isbitar.
- Visste du att det under de senaste åren arrangeras ett Champagneprovningsevenemang i Paris där besökarna har möjlighet att träffa många champagneproducenter och smaka på deras champagne.
- Visste du att champagne severas i ett glass kallat ”flutes”, eftersom formen på det här glaset gör det möjligt att behålla fräschheten och bubblan i champagnen.
- Visste du att om glaset är för stort så försvinner champagnebubblorna snabbare.
- Visste du att champagne dricks mellan 8 och 10 °C.