Hem » Vin Skola » Sött vin – faktiskt världens äldsta!

Sött vin – faktiskt världens äldsta!

sott-vin-ett-glas-vin-med-frukt - Vinjournalen.se

Sött vin från Ungern – Tokaji Aszú – du måste bara prova för vinet är en dröm för dig som letar ett spektakulärt och komplext sött vin till efterrätten eller osten. Lär känna vinet och prova!

Tokaji Aszú har länge varit ett helt outstanding vin för vinentusiaster över hela världen inom kategorin söta viner och vinet kommer ifrån regionen Tokaj. Djupa traditioner har format detta vin, druvorna är vita Botrytis (ädelröta) angripna druvor av sorten och vinerna kan göras både söta, halvsöta och ibland torra med olika nivåer inom torrt eller sött. Den mest kända stilen är förstås mycket söt med höga mängder restsocker. 

sott-vin-vingardar-med-utsikt

 Sött vin – kort guide till Tokaji Aszú!

Först – den svåra frågan om ädelröta ur vägen. Ädelröta (Botrytis) är ett mögel som är avgörande för produktionen av Tokajs söta viner. Det låter kanske hemskt men ädelröta är fullständigt ofarligt i glaset och det är en normal process för söta viner. Ädelröta uppstår när klimatet är absolut rätt eftersom druvorna måste få övermogna, vilket gör dem till russinliknande, mycket söta bär. Detta koncentrerar både druvans smak och sockret och ger vinerna till mycket komplexa smaker och fina honungslena toner.

Tokaji Aszú är ett vin som har sitt ursprung i den mycket gamla vinregionen Tokaj, som inte är en särskilt stor region, men kanske ändå den viktigaste, med en häftig historia och många unika vinstilar och mängder av inhemska druvor.  Här varierar klimatet en del men också terroiren, ibland till och med från vingård till vingård. En stolt region med andra ord och där vinmakare bevarar många fina traditioner i tillverkningen. Ädelrötade, söta viner är nog de som är mest kända i Tokaj. Denna vinregion var också världens första avgränsade vinregion, efter en kunglig stadga från 1737. Som många östländer så var också Ungern under kommunismens herravälde, men efter 90-talet så började ungerska viners kommersiella glansdagar med en ny skaparanda. Men vi tycker kanske att vi måste få lite mer gehör för ungerska viner, i Sverige?

sött vin - vintunnor i källare

Sött vin med lokala druvor

Tokaji är det officiella ungerska namnet på vinregionen. Att besöka Tokaj är magiskt. Naturen i Tokaj är fantastisk och man finner både ett spännande vinutbud och svindlande god maten som finns överallt i Ungern. Väl värt en vintrip du kommer att uppskatta vinregionerna och Ungern!

Pratar man om vitt vin så är 6 vita druvsorter är tillåtna i Tokaj. Naturligtvis experimenterar vissa vinproducenter också med andra druvor men dessa får då inte märkas som ’Tokaji-vin’.

Dessa druvor regionens olika jordtyper och stilar. Detta område har i 20 miljoner år av vulkanisk aktivitet som gett jorden olika perfekta jordmåner för att odla druvor. Många blandningar av sten och lera, ryolit, andesit, dacit, bentonit, zeolit, kaolin, opal och obsidian. Rader av klippor representerar de olika vingårdarna.

sott-vin-display-i-saluhallen

Furmint är en druva som är släkt med Chardonnay och Riesling och det är den allra viktigaste druvan för att göra Tokaj-vin, i synnerhet det söta Tokaji Aszú och denna 500-åriga gamla druva odlas till 60%. Eftersom det är en sen mognad sort kan den bygga upp sockerhalt när den mognar och är då mottaglig för ädelröta. Furmint gör ett fylligt vin och har en relativt neutral smakprofil.

Aromatiska Hárslevelű är också en av de främsta druvorna och odlas till 30%. Den används ofta som solodruva för torra viner, men även i blandningar för i blandningar för både söta och torra viner.

Andra druvor är Muscatdruvan Sárga Muskotály, den feta stora Kövérszőlő, blanddruvan Zéta som är en korsning mellan Furmint och Bouvier och till sist även Kabar , en druva med hög syra som kan innehålla mycket socker.

sott-vin-ett-glas-vin-med-ost

Söta viner och vinstilar

I Tokaj görs både söta och torra viner, även traditionella mousserande viner i Prosecco-stil, antingen av en blend eller med en solodruva.

Vinerna med sent skördade druvor, alla inte omedelbart ädelrötade, utan de är generellt livliga och fräscha som ett Muskat-vin eller ett Chardonnay-vin. Det finns även mer komplexa viner, antingen söta eller torra. Förutom Aszú så är det söta Szamorodni en känd stil. Torra Tokaj-viner är otroligt matvänliga och passar till fisk, skaldjur men även till pizza och pasta. Det sötare Aszú kan man också dricka till också utmärkt till varmrätter som är kraftigt kryddade, ostar som ädelostar eller fruktiga desserter. Eller bara som aperitif.

Söta Tokaji Aszú är ett guldfärgat vin som redan i glaset har en krämig look. När man snurrar på glaset ser man dessa tjocka eller trögflytande gardinerna som fastnar på insidan av glaset som man ofta får när vinet är åldrat, har hög sockerhalt och är komplext. Aszú är ett extremt koncentrerat vin, som både har en hög sockerhalt och bra syra. Det underbara är att man känner många spännande smaker i det vinet.

Man mäter Aszú med sitt restsocker som minst måste vara 120 gram per liter, och det är sött! Produktionen sker i speciella fat gjorda av ungersk ek och måste enligt regler lagras i minst två år varav 18 månader på ekfat. Aszú är oftast gjord på en blandning av Furmint men kan ibland även användas som solodruva.

Enligt lag sedan gammalt så måste Tokaji Aszú buteljeras på en enhetlig 500 milliliters som används särskilt för Aszú-viner.

sött vin - tre viner

Vintipsen på söta Aszú i denna artikel finns i beställningssortimentet på Systembolaget.

Oremus Tokaji Aszú 5 Puttonyos, 2014 | Nr 94784 | 589:-

Château Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos, 2017 | Nr 2901 | 219:-

St Stephan’s Crown Tokaji Aszu 5 Puttonyos, 2019 | Nr 12905 | 189:-

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Frågor och svar

Vilka druvor används för att framställa vita viner från Ungern?

Cserszegi Füszeres, Ezerjó, Hárslevelu, Irsai Olivér, Királyleányka.

Vilken vinstil är Ungern mest känt för internationellt?

Ungern är mest känt internationellt för sitt röda vin Egri Bikavér, även kallat “ungerska tjurblod” damt det söta dessertvinet Tokaji Aszú.

Vilka är några av de lokala druvsorterna i Ungern?

Några av de lokala druvsorterna i Ungern är Ezerjó, Irsai Oliver, Cserszegi füszeres, Hárslevelü och Furmint.

Vilka är några av de toppnamn som producerar rödvin från Ungern?

Några av de toppnamn som producerar rödvin från Ungern är Alta Gere, Csaba Makatinsky och Sauska.

Varför bör man prova de nya generationens torra vita viner från Ungern?

För att upptäcka något annorlunda och för att uppleva hur långt de ungerska vinmakarna har kommit på kort tid.

Läs mer om Ungern och dess viner:

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.