Värme är vinets fiende under den varma årstiden när vi gärna dricker vitt vin och rosévin. Ibland behöver man en vinkyl. Om vinet fel temperatur och är för varmt, kommer fruktsmakerna inte till sin rätta, det kommer att smaka trist och knappast uppfriskande och fräscht.  Här är några tips för att hålla vinet coolt under varma sommarfester eller picknick.

Din allra bästa utgångspunkt är att börja med ett vin som är mycket kallt och att aldrig lämna vinet i bilen. Sitter du ute på terrassen kan du sedan ställa flaskorna i en stor kylare och hälla över is. För större partier sätter du redan kylda flaskor i en stor kylare och häll is över dem. Det är inte nödvändigt att lägga till vatten. Många brukar tipsa om salt, men vi svenskar vet ju att saltet smälter isen…

Vitt vin och rosévin ska alltid drickas väl kylt – hur kylt är upp till dig själv, men ungefär kylskåpstemperatur brukar vara lagom. Detta är på grund av att viner med lättare karaktär smakar bättre när de är kalla och uppfriskande. Börja med att kolla vilka av dessa resurser du har till hands för att välja tillvägagångssätt:

  • Hushållspapper och frys
  • Frusen frukt
  • Kylväska och kanna

Den första metoden involverar en del vetenskap. Salt är känt för att förkorta nedkylningstiden, vilket gör att om du strör någon sked salt över en hink med is och vatten får du en perfekt nedkylningskapsel för ditt vin. Vattnet tillåts bli kallare utan att förvandlas till is då fryspunkten flyttas nedåt, och på så sätt får du ett kylt vin snabbare.

En effektiv och beprövad metod är att blöta ned hushållspapper, vira det runt vinflaskan och lägga in i frysen. Detta gör att flaskan kyls snabbt – tio minuter är det enda du behöver.

Det är alltid bra att ha några frusna vindruvor eller bär till hands hemma. Vill du hälla upp vin till gästerna direkt när de anländer kan du helt enkelt hälla upp några frusna druvor i varje glas. Till skillnad från isbitar förhindrar denna metod att vinet blir blaskigt och förstörs.

Har du turen att hitta några kylväskor i frysen kan du helt enkelt lägga dem i en kanna och fylla på med vin. Detta är också ett bra sätt om du är på resande fot då man ofta tar med kylväskor till campingen. Slutna isbrickor går också bra att använda, så länge det finns förseglad is som förhindrar vattnet att rinna ut och förstöra vinet.

 

Vi har fler tips kring vin och temperatur som du hittar här:

Frågor och svar

Kan man kyla Prosecco i frysen?

Om det gäller att kyla vin snabbt så brukar frysen vara ett alternativ för många. Detta rekommenderas dock inte då flaskan kan frysa och vinet kan bli förstört. I värsta fall explodera. Om du vill kyla vin i frysen måste du hålla noga koll på det. Du kan även rulla in flaskan i blött hushållspapper. Då fryser pappret vilket kyler ner flaskan snabbare eller lägga i frysta bär i glaset när du hällt upp din Prosecco.

Hur bör man kyla vin?

Det bästa sättet att kyla vin är i kylskåp eller i en ishink. Du kan även stoppa i fryst frukt i vinet för att sänka temperaturen utan att späda ut vinet.

Bör man kyla rött vin i kylskåp?

Det går utmärkt att kyla vin i kylskåp. Vilken temperatur vinet bör hålla varierar från vin till vin. Till exempel beaujolais temperatur bör ligga på 14-16 grader och passar utmärkt att kyla en kortare stund i kylskåp innan servering.

Bör man kyla vin i frysen?

Man kan ha vin i frysen men man ska vara försiktig så att inte vinet hinner frysa. Fryspunkt vin som har en alkoholstyrka på 13% fryser vid minus 6,5°C. vin fryspunkt bör aldrig överstigas då detta förstör smaken på vinet och vinflaskan riskerar att explodera.

Vad bör vitt vin temperatur ligga på?

Vilken temperatur vinet bör ligga på beror på vilket vin det är. Lättare vita viner serveras svalare och fylligare, smakrikare vita viner serveras varmare. Vanligaste temperaturen för vita viner ligger mellan 6-12 grader.

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris269 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy