Hem» Vin Skola

»  Ont om tid? Så kyler du vinet snabbt

Ont om tid? Så kyler du vinet snabbt

Ont om tid? Så kyler du vinet snabbt

Vinjournalen
Vinjournalen | 12 maj 2014

Värme är vinets fiende under den varma årstiden när vi gärna dricker vitt vin och rosévin. Ibland behöver man en vinkyl. Om vinet fel temperatur och är för varmt, kommer fruktsmakerna inte till sin rätta, det kommer att smaka trist och knappast uppfriskande och fräscht.  Här är några tips för att hålla vinet coolt under varma sommarfester eller picknick.

Din allra bästa utgångspunkt är att börja med ett vin som är mycket kallt och att aldrig lämna vinet i bilen. Sitter du ute på terrassen kan du sedan ställa flaskorna i en stor kylare och hälla över is. För större partier sätter du redan kylda flaskor i en stor kylare och häll is över dem. Det är inte nödvändigt att lägga till vatten. Många brukar tipsa om salt, men vi svenskar vet ju att saltet smälter isen…

Vitt vin och rosévin ska alltid drickas väl kylt – hur kylt är upp till dig själv, men ungefär kylskåpstemperatur brukar vara lagom. Detta är på grund av att viner med lättare karaktär smakar bättre när de är kalla och uppfriskande. Börja med att kolla vilka av dessa resurser du har till hands för att välja tillvägagångssätt:

  • Hushållspapper och frys
  • Frusen frukt
  • Kylväska och kanna

Den första metoden involverar en del vetenskap. Salt är känt för att förkorta nedkylningstiden, vilket gör att om du strör någon sked salt över en hink med is och vatten får du en perfekt nedkylningskapsel för ditt vin. Vattnet tillåts bli kallare utan att förvandlas till is då fryspunkten flyttas nedåt, och på så sätt får du ett kylt vin snabbare.

En effektiv och beprövad metod är att blöta ned hushållspapper, vira det runt vinflaskan och lägga in i frysen. Detta gör att flaskan kyls snabbt – tio minuter är det enda du behöver.

Det är alltid bra att ha några frusna vindruvor eller bär till hands hemma. Vill du hälla upp vin till gästerna direkt när de anländer kan du helt enkelt hälla upp några frusna druvor i varje glas. Till skillnad från isbitar förhindrar denna metod att vinet blir blaskigt och förstörs.

Har du turen att hitta några kylväskor i frysen kan du helt enkelt lägga dem i en kanna och fylla på med vin. Detta är också ett bra sätt om du är på resande fot då man ofta tar med kylväskor till campingen. Slutna isbrickor går också bra att använda, så länge det finns förseglad is som förhindrar vattnet att rinna ut och förstöra vinet.

Vi har fler tips kring vin och temperatur som du hittar här:

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

För att värme är vinets fiende och kan påverka smaken negativt.

Ungefär kylskåpstemperatur, men det är upp till personliga preferenser.

Hushållspapper och frys, frusen frukt, kylväska och kanna.

Genom att strö salt över en hink med is och vatten, vilket sänker fryspunkten och tillåter vattnet att bli kallare utan att förvandlas till is.

Att blöta ned hushållspapper, vira det runt vinflaskan och lägga in i frysen, vilket tar ungefär tio minuter.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar