Hem » Vin Skola » Gavi och Friuli – 2 Italien-regioner att känna till

Gavi och Friuli – 2 Italien-regioner att känna till

Gavi och Friuli - omslag - Vinjournalen.se

Känner du till Gavi och Friuli, två regioner som producerar fantastiska vita viner? Kanske lite tvärtemot det som vi främst tänker på. Här finns en stark konkurrens till de röda vinerna.

Gavi och Friuli : Gavi di Gavi DOCG – liten region, stora viner

Gavi är en liten DOCG-region från 1998 som ligger i Piedmonte och här producerar man ett av de mest kända och uppskattade italienska vita vinerna som finns i Italien. Gavi DOCG kallas också för Cortese di Gavi. Vinet produceras i Alto Monferrato, i den södra delen av provinsen Alessandria, Piemonte, i nordöstra Italien och området gränsar till Ligurien.

gavi

Ett Gavi di Gavi-vin pekar på vingårdarna som druvorna kommer ifrån och området ligger inom gränserna för staden Gavi. Gavi-viner är å andra sidan är gjorda av druvor som odlas inom appellationsområdet men utanför staden Gavi och det 1 200 hektar stora vingårdsområdet omger själva staden Gavi.

Gavi tillverkas uteslutande av Cortese-druvor är ett fantastiskt italienskt vitt vin och där spelar druvan Cortese huvudrollen. Cortese som är Piemontes finaste vita druva, ligger i hjärtat av Gavi di Gavi och kännetecknas av sina krispiga, blommiga, persika, aromatiska egenskaper. I Gavi är den leriga jordmånen rik på järn och närheten till havet gynnar druvsorten Cortese.

Gavi och Friuli - grön druvklase

Cortese-druvan odlas också i stor utsträckning utanför själva DOCG-området och i Piemonte i allmänhet, men de viner som produceras utanför kan förstås inte märkas som Gavi. Liksom de flesta italienska viner hänvisar namnet på etiketten till regionen snarare än druvan; så staden är Gavi och druvan är Cortese.

Gavi-viner avnjuts bäst unga och de tenderar att ha en ljus stråfärg med gröna nyanser och en delikat, fruktig doft med äppelinslag, de är torra, fräscha, fylliga och eleganta. Under de senaste åren har vintillverkare börjat producera mer strukturerade och komplexa viner med mycket goda resultat, vilket bevisar att Cortese som odlas i Gavi-området är lämplig för lagring på flaska eller fat och kan ge långvariga viner.

Gavi och Friuli – ett smakprov från Gavi

Michele Chiarlo Rovereto Gavi di Gavi, 2021 | Nr 95305 | 176:-

Sedan 1956 har familjeproducenten Michele Chiarlo tillverkat kända röda vinstilar som Barbaresco och Barola. Idag gör man även otroliga vita viner som har fått pris av världens mest kritiska vinexperter. Totalt äger man 110 hektar utspridda på olika vingårdar i områdena Langhe, Monferrato och Gavi och druvorna kommer bland annat från kända Cru-lägen som Cerequio, Cannubi, Asili och Faset. Michele Chiarlo var en av Italiens första producenter att certifieras enlig VIVA, då man fokuserar och tar hänsyn till miljön i alla moment från odling till flaska.

Gavi och Friuli - gavi vin

Detta vin, Michele Chiarlo Rovereto Gavi di Gavi 2021 är otroligt lättdrucket och består till 100% av druvan Cortese i en småskalig, kvalitativ produktion. elegant och smakfull karaktär av gyllengula äpplen, citrus, blommor och mineralitet. Avslutet präglas av en lång fräschör, ett mycket matvänligt vin som passar till sallader, fisk- och skaldjursrätter samt fågel.

  • Livets Goda, 90+ LPG
  • 90pts Robert Parker’s Wine Advocate
  • 90pts Wine Enthusiast

Gavi och Friuli : Friuli-Venezia Giulia (Friuli DOC)

Längt inne i det längsta nordöstra hörnet, avgränsat av gränserna mot Österrike och Slovenien i norr respektive öster, ligger Friuli-Venezia Giulia, Friuli DOC, en vinregion med fyra DOCGs, tolv DOCs och tre IGPs och är mest känd för sin produktion av vita viner.

Friuli DOC ingår i området Friuli-Venezia Giulia och utgör en del av ett flertal stora DOC-zoner som bland annat Prosecco (tillsammans med Veneto) och delle Venezie (tillsammans med Veneto och provinsen Trento).

I Friulis medelhavsklimatet trivs den gröna signaturdruvan Friulano och en annan inhemsk druva som finns i de skarpa, livliga vinstilar som tillverkas här är druvan Verduzzo. Picolit är en tredje druva som man ofta använder för fantastiska viner passar bra till saftiga charkuterier.

Men många av de vita vinerna görs även md traditionella druvor som Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling och Pinot Bianco, förutom den typiskt italienska Pinot Grigio. Förutom vita viner tillverkas även röda och mousserande viner som Prosecco.

Vita viner som produceras här är typiskt fräscha och fruktiga i stilen, mycket mineraliska på grund av det svala klimatet med alper, adriatiskt hav och den bergiga topografin.

Gavi och Friuli - ribolla

Friuli-Venezia Giulia är Italiens tredje viktigaste kvalitetsvinregion, efter Piemonte och Toscana, och har länge hyllats för sina doftande, eleganta vita. De två premiumregionerna är Collio och Colli Orientali del Friuli.

Friuli har också en utpräglad aperitivokultur. Spritzern kommer till exempel härifrån.

Gavi och Friuli – ett smakprov från Friuli

Ribolla Gialla Friuli Colli Orientali, 2020 | Nr 52336 | 190:-

Producenten heter Marina Danielli Estate där dottern Marina tog över efter pappa Luigi 1980 och hon är den sista i raden av fyra kvinnor som tillverkar viner här i mer än 100 år. Marinas vita viner växer på de soliga kullarna i Buttrio, en del av det välkända området som kallas Colli Orientali del Friuli och de förkroppsligar till fullo Friuli-regionen. Utvalda druvor skördas för hand för att producera fräscha, eleganta och aromatiska vita viner.

Detta vin produceras av den historiska Tokaj-druvan som var ursprunget till dagens Friulano och som har odlats i Friuli-regionen sedan 1600 och detta vin åldras otroligt bra. Lagring sker i rostfria ståltankar.

Ribolla Gialla Friuli Colli Orientali har en djup gul färg med några gröna reflexer. Man möts av ett rikt och fruktigt vin med bra syra som är ganska fylligt och har något blommiga toner. Fint avslut med den typiska mandeleftersmaken. Detta är inte vara ett fiskvin utan passar även med charkuterier.

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Frågor och svar

Vad för anknytning till Tokaji?

Friulano kommer från regionen Friuli-Venezia Giulia men hette tidigare Tocai Friulano tills EU bestämde annat så man inte skulle förväxla den med ungerska Tokaj.

Var odlas Friulano?

Den gröna druvan Friulano odlas främst i regionen Friuli i nordöstra Italien. Ibland kan den också heta Sauvignon Vert.

Vilka språk talas i Friuli?

Standard italienska är det officiella språket i regionen, men man talar också ett flertal andra dialekter.

Vilken druva liknar Gavi?

Cortese-druvan är ganska aromatisk med ett uttryck som är Chardonnay eller Sauvignon blanc.

Berätta om druvan Gavi?

Torra, mineraliska, men ändå gaska komplexa viner. Gavi vita är gjorda av Cortese som är en mycket produktiv druva som lätt producerar mycket bra viner.

Läs mer om vita viner:

Guide – att ta med vitt vin till festen

Fräscht vitt vin från Kreta – vad äter man bäst till?

Tips på läckra, vita sommarviner!

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.