Hem » Vin Skola » Gamla världens röda vs Nya Världens röda viner
Vin Skola

Gamla världens röda vs Nya Världens röda viner

26_itemthemeimage_4076-jpg - Vinjournalen.se

I huvudsak är ett rödvin från den Gamla Världen ett som produceras i en region i världen som anses vara en äldre vinproducerande zon. Du kommer att finna att när det kommer till rött vin och andra typer vin, att detta inkluderar större delen av Europa, både östra och västra sidan av kontinenten, vissa delar av Asien och några regioner i Nordafrika. Tanken är att dessa områden krediteras med att ha en historia att producera vita och röda druvsorter som går tillbaka tusentals år.

Främst bland de länder som anses vara av den ”Gamla Världen” är Italien, Spanien och Frankrike. Förutom att dessa länder har årtusenden av odling av både vitt och rött vin, är de bland de mest storslagna av vinproducerande länder. Dessa tre länder står för den största andelen av vinproduktion i världen, och täcker alla typer av vin.

Å andra sidan, finns även den Nya Världens vita och röda druvsorter. Dessa viner produceras i delar av världen som anses vara relativt nya inom vin-odling och produktion. Regioner som ingår i denna kategori är Australien, Nya Zeeland, Sydafrika och Centrala, Syd – och Nordamerika. Naturligtvis innebär detta att de vita och röda druvsorter som produceras i Napa Valley och Sonoma anses vara en del av den Nya Världen, trots att vingårdarna här har en lång historia.

Det Handlar om mer än Regioner när det gäller Gamla Världens Rödvin

Medan placeringen av vingårdarna spelar en viktig roll vid bedömningen av om ett rött vin anses vara en Gamla eller Nya världens rödvin, är det inte den enda avgörande faktorn. Det sätt på vilket varje typ av vin görs har också en roll vid det slutliga avgörandet.

Vingårdar belägna i den Gamla Världens regioner tenderar att använda mer traditionella vinframställningstekniker. På så sätt producerar dessa ett rödvin med mycket specifika egenskaper. Många av den Nya Världens vintekniker skiljer sig något från de som används i den Gamla Världen och det tenderar att ha mer utrymme och möjlighet att prova en mängd olika tekniker för att producera varje årgång.

Miljön måste också tas Hänsyn till vid varje Rödvin

När du pratar med en vinproducent från den Gamla Världen, kommer du att få veta i otvetydiga ordalag att den miljö där de röda vindruvorna odlas spelar en viktig roll i produktionen av högkvalitativa viner. De menar på att mängden sol, genomsnittlig dag och natt temperaturer, nederbörd och naturligtvis kvaliteten på marken, måste alla kombineras ihop i precis rätt blandning för att skapa den perfekta rödvinsdruvan och en lyckad årgång. I Frankrike kallas begreppet om denna region ”terroir” och i Spanien som ”terrono”.

Medan många vinmakare från den Nya Världen också inser att miljöfaktorer såsom sol, temperatur och så vidare är av väsentlig betydelse i produktionen av en utmärkt årgång rött vin, lägger de inte så mycket vikt i begreppet terroir som de av den Gamla Världen. Samtidigt kan man säga att även den Nya Världens vinproducenter vet att det behövs överlägsna röda vindruvor för att göra det bästa årgångsvinet och att dåliga röda vindruvor bara kan göra en sak, nämligen göra dåliga viner.

När du pratar med dem som anses vara ”Nya Världens” vinmakare, kommer de att säga att de fortfarande anser miljöfaktorer som viktiga i produktionen av en bra årgång rödvin. Samtidigt, kommer de att säga att det inte har riktigt samma vikt som för den Gamla Världen.

Frågor och svar:

Vilka länder anses vara av den Gamla Världen när det gäller rödvin?

Italien, Spanien och Frankrike.

Vilka regioner ingår i den Nya Världens rödvin?

Australien, Nya Zeeland, Sydafrika och Centrala, Syd och Nordamerika.

Vilken roll spelar traditionella vinframställningstekniker vid bedömningen av om ett rött vin anses vara en Gamla eller Nya världens rödvin?

Det spelar en viktig roll.

Vad är ”terroir” och ”terrono”?

Det är begrepp som används i Frankrike och Spanien för att beskriva den region där rödvinsdruvorna odlas.

Hur viktigt är miljöfaktorer som sol, temperatur och nederbörd i produktionen av rödvin?

Det är mycket viktigt både för den Gamla och Nya Världens vinproducenter, men den Gamla Världen lägger oftast mer vikt vid begreppet terroir.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.