Någon gång har du säkert druckit ett riktigt gott vin och kanske tänkt: “Hmm, gott. Det här skulle man lägga upp några flaskor av, så att man har till hands.”  Visst är det en spännande tanke att börja lagra några viner då och då. Men det är inte alltid så lätt att veta var man ska börja.

  • Vitt eller rött – vad lämpar sig bäst?
  • Spelar flaskan någon roll, kan det vara en Magnum?
  • Vilka viner har bäst lagringspotential?
  • Söta eller torra viner?
  • Hur bedömer man årgångar?

Många frågor kräver många svar. Här är några tips för vad du kan tänka på när du börjar samla:

Inget är gratis!

Det räcker inte med att köpa goda lagringsdugliga viner. De måste lagras någonstans också, så tänk på att du kanske behöver köpa en vinkyl, gärna en som du senare kan bygga på. Börjar du få många och ganska dyra vinflaskor i din samling, så kanske du även ska titta på hur du kan försäkra din vinkällare mot stöld eller exempelvis översvämning eller andra olyckor som kan inträffa. Ta kontakt med olika försäkringsbolag för att pejla alternativ som finns på marknaden och vilka kostnader kan bli.

Börja i liten skala.

Du behöver inte börja med de allra dyraste vinerna. Håll dig till viner som du själv tycker om, gå med i en vinklubb, anmäl dig till vinprovningar och prat med agenturer. Arbeta sedan upp din samling till att innefatta några dyrgripar, om det är det du vill. Läs vår Guide till att lagra vin

Varför och hurså?

Varför vill du samla på vin? Spekulerar du? Vill du dricka det mesta själv tillsammans med dina vänner? Vill du exempelvis endast ha röda eller vita viner? Eller endast en eller några speciella druvsorter? Lägg upp din egna personliga strategi för din samling. Alla viner lämpar sig heller inte för att lagras.

Se dig om efter plats!

Vill du på allvar börja samla, så behöver du kunna förvara vinet på rätt sätt. Bor du i hus eller lägenhet? Var har du plats med vinkällare som har rätt och stabil temperatur? Har du ingen möjlighet för vinet att förvaras i ett temperaturkontrollerat klimat hemma hos dig kan du förvara vinerna professionellt. Det finns tjänster som erbjuder uthyrning av förvaringsutrymmen som är anpassade efter vinets optimala temperatur. Läs om Hur man förvarar vinet optimalt

Håll koll på vad du har!

Det finns särskilda programvaror som håller koll åt dig om du inte vill göra detta manuellt. Här kan du skriva fakta om vinet, smak, doft, årgång, kvitton etc. Varför är det så viktigt? Börjar du expandera din samling så blir det till slut en omöjlig uppgift att veta allt om varje flaska. Sedan kan du ju ha tur: vinet kan gå upp i pris och betinga ett samlarvärde så småningom och du kan även få ditt vin värderat.

Här berättar kända och okända samlare om hur de gjort och ger dig sina 20 bästa tips!

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris269 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy