Allt om de trendiga Sancerre-vinerna
Innan den stora Phylloxera-döden på 1860-talet var de vanligaste druvorna i Sancerre Pinot Noir och Gamay. På den tiden producerade området röda druvor, men efter epidemin planterades Sauvignon Blanc-plantor och vinproduktionen tog en ny och vädligt framgångsrik riktning.
De tre terroirs av Sancerre:
- Terres Blanche: Vita Jordar, jordarna har en yta av kompakt krita med Kimmeridgianjord under.
- Les Caillottes: Jordarna här är en kombination av kalk och grus.
- Silex: Det är den östra delen av regionen med jordar med mycket flinta.
Det produceras fortfarande röda och roséviner här, men i mycket mindre utsträckning. Idag är det Sauvignon Blanc-baserade viner som har gett området rikedomar och berömmelse. Vinerna är bland de bästa torra som finns och har smaker som krusbär och persikor.
Det finns tre olika terroirs i Sancerre, och vart och ett producerar viner som motsvarar de jordar druvorna odlades i. I vissa fall kan vinmakare använda druvor från två eller tre områden för att skapa sina viner. Andra föredrar att bara använda druvorna från ett område och visa upp dess distinkta personlighet och unika smaker. Viner från Sancerre brukar vara lite dyrare, men väl värda ett försök.
Frågor och svar:
Pinot Noir och Gamay var de vanligaste druvorna i Sancerre innan Phylloxera-döden.
Efter epidemin planterades Sauvignon Blanc-plantor och vinproduktionen tog en ny och mycket framgångsrik riktning.
De tre terroirs i Sancerre är Terres Blanche, Les Caillottes och Silex.
Sauvignon Blanc-baserade viner har gett Sancerre rikedomar och berömmelse idag.
Ja, vinerna från Sancerre brukar vara lite dyrare, men väl värda ett försök.
Vinguider relaterade till denna artikel
- Rosé viner från Sancerre
- Söta viner från Frankrike
- Röda viner från Frankrike
- Vita viner från Frankrike
- Rosé viner från Frankrike
Vinjournalen.se Tips
