Innan den stora Phylloxera-döden på 1860-talet var de vanligaste druvorna i Sancerre Pinot Noir och Gamay. På den tiden producerade området röda druvor, men efter epidemin planterades Sauvignon Blanc-plantor och vinproduktionen tog en ny och vädligt framgångsrik riktning.

De tre terroirs av Sancerre:

  • Terres Blanche: Vita Jordar, jordarna har en yta av kompakt krita med Kimmeridgianjord under.
  • Les Caillottes: Jordarna här är en kombination av kalk och grus.
  • Silex: Det är den östra delen av regionen med jordar med mycket flinta.

Det produceras fortfarande röda och roséviner här, men i mycket mindre utsträckning. Idag är det Sauvignon Blanc-baserade viner som har gett området rikedomar och berömmelse. Vinerna är bland de bästa torra som finns och har smaker som krusbär och persikor.

Det finns tre olika terroirs i Sancerre, och vart och ett producerar viner som motsvarar de jordar druvorna odlades i. I vissa fall kan vinmakare använda druvor från två eller tre områden för att skapa sina viner. Andra föredrar att bara använda druvorna från ett område och visa upp dess distinkta personlighet och unika smaker. Viner från Sancerre brukar vara lite dyrare, men väl värda ett försök.

Vinjournalen.se rekomenderar

Château Mayne Lalande

Château Mayne Lalande

Artikel:2111Volym:750 ml
Pris219 :-

Faktaruta

Årgång2015Druvor60% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 5% Petit verdot och 5% Cabernet Franc.Alkohol13 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy