Hem » Vin & Mat » Vita portugisiska viner & Alfredo-krabba

Vita portugisiska viner & Alfredo-krabba

portugisiska viner - pastakrabba - Vinjournalen.se

Vita portugisiska viner – svårt att välja och förstå sig på de många olika druvsorter som finns i Portugal? Här kommer tips för 3 vita viner med en god krabb-Alfredo!  

I Portugal har man gjort viner sedan 500-talet f. Kr. Tanken när man hör om portugisiska viner går säkert till Vinho Verde, men det finns en uppsjö av riktigt goda vita viner förutom Vinho Verde. Lika fräscha, friska och krispiga – och oftast prisvänliga!

portugisiska viner - man öppnar flaska - Vinjournalen.se

Det finns 45 vinregioner i Portugal av vilka 31 är DOP-klassade (= Denominação de Origem Protegida DOP som motsvarar franska klassen DOC).

Den första druvan som planterads någonsin i landet var av typen Moscatel som romare och fenicier förde med sig. Men det finns cirka 250 inhemska druvsorter i landet, men bara ungefär hälften används för kommersiell vinproduktion. Cirka 80 % av produktionen utgörs av vitt vin och de populära lokala druvorna blommiga, fiska druvorna Arinto, Moscatel, Trajadura och Azal är några exempel.

Men det görs förstås även rött och rosé. Det flesta vita viner är torra och ganska friska. Idag använder man även en hel del internationella druvsorter.

Nya portugisiska viner är trendiga

På grund av mångsidiga klimatet, mångfalden av goda druvor så har Portugals vinindustri bara gått framåt de senaste decennierna. Men moderna vingårdar fastän vinmakare återgår till gamla sätt och metoder att göra vin. Man experimenterar med fler internationella druvor, man tampar druvor med fötterna, man spontanjäser, man lagrar vin i lerkärl…   

portugisiska viner - 3 vinförslag - Vinjournalen.se

Casal Garcia Vinho Verde |#2596 | 75:-

Portugal, Vinho Verde. Vi ska faktiskt börja med ett vinho verde vin. Inte bara lättdrucket och 8,5% är denna vinho verde är ett av de populäraste portugisiska vinerna på bolaget. Detta är ett något pärlande vin som har en något limegrön reflex, ett fräscht vin med en delikat och fruktig doft, ungt och välbalanserat. De lokala vinho verde – druvorna pressas, musten klarnas och jäser vid kontrollerade temperaturer. Före buteljering filtreras vinet och kallstabiliseras. Finns i fat sortimentet och att beställa på burk. Kolla priset!

Falco Portuguese White Blend  | #2808 – 91:-

Portugal, Vinho Verde.  Inte alla viner som kommer från regionen är en vinho verde. Ett smakfullt prat- och matvin med lägre alkoholhalt på 11,5 %. Här finns både stramhet och syrlighet med sköna smaker och en fruktkombination av gröna, syrliga äpplen, päron och citron samt mjuk honungsmelon. Och precis som ett briljant vitt vin ska ha, så har detta vin intensivt mineraliska toner av våt flinta. Man överraskas av en bra och mogen balans mellan de aromatiska tonerna och den krispiga syrligheten med ett torrt, örtigt avslut. Vinet är så friskt att det nästan känns spritsigt. Ett uppfriskande och lättdrucket vin!

Casa Velha White, 2020 | #5619 – 99 kr

Portugal, Douro. Ett gott vin, krispigt och fruktigt, stramt vin – ett perfekt, runt och fräscht sommarvin som bjuder på nyanserade friska vitblommiga aromer och mogna, gula äpplen samt söt galiamelon. Man känner också av mer utvecklade smaker som brynt smör, kryddnejlika och ett skirt täcke av fat som ligger över doft och smak, då delar av vinet har fatlagrats på franska ekfat och resterande del i rostfria ståltankar som ger det där frasiga, krispiga vinet. Den långa finishen spär ytterligare på toner av grillad citron och mineraliska inslag. Allt vittnar tydligt om att detta är ett ambitiöst vin med både längd, struktur och djup. Snyggt jobbat!

portugisiska viner - pastakrabba2 mat - Vinjournalen.se

Pastasnäckor Alfredo fyllda med krabba

Det var Martino da Como, en norditaliensk kock verksam i Rom, som först serverade pasta med smör och ost i ett recept på 1400 talet och rätten hette då macaroni romaneschi.

En moderna och mycket goda rätten fettuccine Alfredo uppfanns av Alfredo Di Lelio som 1892 arbetade på en restaurang i Rom som drevs av hans mamma Angelina. Alfredo öppnade 1914 en egen berömd restaurang kallad “Alfredo. Här är receptet på Alfredo-såsen och vi har tillsatt krabba!

(4 personer)

  • 400 g fryst tinat krabbkött (eller om du vill resa en färsk krabba själv?)
  • 3 msk smör
  • 3 vitlöksklyftor, pressade
  • 3 msk vetemjöl
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl buljong
  • 1 gul paprika, mycket finhackad
  • 180 g parmesan riven
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vitpeppar
  • ½ citron, pressa saften
  • ca 350 g stora pastasnäckor
  • färsk spenat

Smält smöret i en stor stekpanna på medelvärme och tillsätt vitlöken ca 1 minut.

Tillsätt mjöl och rör om tills allt fått lite färg. Tillsätt paprikan och häll i vispgrädden samt buljongen och låt sjuda tills det tjocknar till sig, ca några minuter. Tillsätt parmesan och låt smälta in i såsen. Krydda med salt och peppar. Rör ner krabbköttet i såsen rör om, men spara några skedar till pastafyllningen. Häll i citronsaften.

Ta 2 slevar med sås i en liten kastrull och rör ihop med det krabbkött som du sparat vid sidan om.  

Förväll spenaten i några minuter i en annan kastrull. Sila sedan innan servering.

Koka pastasnävkorna enligt anvisningar i en stor kastrull med saltat vatten tills den är al dente och inte för mjuk så de går sönder. Sila försiktigt av vattnet.

Portionera och lägg upp md sås, lägg i några pastasnäckor och fyll med krabbköttet samt garnera med spenaten.

divider - Vinjournalen.se

Frågor och svar

Vad utmärker Vinho verde?

priset – ofta mycket prisvärt
alkoholhalt –ofta lägra alkohol
olika stilar – vinho verde, rött, vitt, rosé.

De vanligaste vita druvorna?

Alvarinho, Arinto, Avesso, Azal, Batoca, Loureiro och Trajadura.

Är portugisiska viner starka?

Alkoholhalten brukar ligga på ungefär mellan 8,5% upp till 13%. Bara att välja!

Vad äter man till vita portugisiska viner?

Gärna lättare mat, med finess. Vegetariskt men också med skaldjur, fisk eller varför inte kyckling?

Vad är Portugals populäraste vin?

Utan tvekan är det Porto, deras portvin som de började göra för 7-800 år sedan. Porto finns i en hel de lika stilar.

Läs mer här:

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.