Det kan vara en fördel att välja ett vin som står sig i smaken och passar både för den som vill äta vegetariskt. Ett bra vinval faller på ett smakrikt rtt vin från AOP Bergerac, en region i sydvästra Frankrike öster om Bordeaux, Château Moulin Caresse, artikelnummer 2409, 89 kr. Lär känna detta läckra och trevliga vin har en distinkt doft med fatkaraktär. Ordet Caresse betyder smekning på franska, ett passande namn när vinet har inslag av svarta vinbär, körsbär, mörk choklad, örter, peppar och ceder. Detta vin är superbt till en lätt och julig tatin gjord på bland annat portobello, gröna oliver och pinjenötter.
Om vingården: Château Moulin Caresse har en lång vintradition sedan 1749. Ägaren Jean- François Deffarges md hustru Sylvie samt deras två söner äger totalt vingårdar som sträcker sig över 52 hektar.
- Namn: Château Moulin Caresse
- Typ av vin: Rött vin
- Färg: mörkt rödblå
- Alkohol: 13,5 % Vol
- Druvor: Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon och Malbec
- Jordmån: Krita och lera
Till detta goda vin laga en snabb och enkel Tatin Portobellini, som antingen kan ätas som förrätt eller som ett vegetariskt komplement till det traditionella julbordet:
- Fräs ihop en vitlöksklyfta, en hackad gul lök.
- När löken är mjuk, fyll på med 500 g potobellosvamp, 10-15 gröna oliver samt en näve pinjenötter.
- Rör ihop grönsaksfräset med 3 matskedar vegetarisk tapenade och krydda med persilja, timjan och basilika.
- Avsluta med att slänga i lite rucola i röran.
- När röran svalnat fyll filodeg eller smördeg med fyllningen och nyp ihop så det blir en längd. Pensla med olivolja och strö några sesamfrön på toppen.
- In i ugnen på 220 grader c:a 125-30 minuter. Klart!