Finns det något godare än våfflor och Vintage-Champagne? På lördag den 25 mars är våffeldagen detta år och då lagar vi spenatvåfflor med rökt lax och getostsmetana! Det blir en lyxig brunch för billig peng.
Väljer du en årgångschampagne i år?
Inte alla Champagner är årgångs- eller vintage-champanger! Champagner som inte är årgångschampagner är ju den vanligaste typen av Champagne som vi brukar handla mest av eftersom årgångschampagner kan vara ganska dyra. Dessa Champagner görs av druvor och druvmust från flera årgångar för att skapa en specifik smakprofil som man vill ha. En Vintage-Champagne är en indikation på kvalitet, exceptionellt bra vingårdslägen, en superårgång, lång lagringstid och inte minst kommer från ett prestigefullt champagnehus.
![Våfflor bild kvinna bakifrån](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fwww.admin.vinjournalen.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F03%2Fvafflor-bild-kvinna-bakifran.webp&w=3840&q=75)
Vet du hur Champagne får sina bubblor?
Eller varför man säger att Champagne har aromer doftar av bröd, kex eller croissant? Inte det? Här ger vi svaren på de 3 viktigaste frågorna!
#1 Hur får Champagne sina bubblor?
Det speciella är att Champagne görs med en andra jäsning, som tillför bubblor till vin och den sker på flaska. Metoden heter Méthode Champenoise, även kallad ’champagnemetoden’. Ibland heter den också Méthode Traditionnel, även den traditionella metoden. Under den ”metoden” jäser basvinet tillsammans med en blandning av jäst och socker. Då frigörs kolsyra som ger bubblor. När jäsningen är över dör jästen och tas bort av vinmakaren.
#2 Varför doftar Champagne av bröd, kex eller croissant?
Ja, beskrivningarna är många och goda. Det är när vinet får kontakt med jästfällningen eller sur lie, som man brukar säga, som det får struktur, blir fylligt och komplext samt får sina jästiga aromer och smaker. En ’vanlig’ Champagne måste ligga i minst 12 månader, medan en årgångschampagne vilar i tre år. Men de flesta Champagner lagras längre. I genomsnitt på två till tre år ’vanliga’ och 4 till 10 år för årgångschampagner.
#3 Är alla Champagner torra?
Socker är en viktig ingrediens när man gör Champagne och det brukar tillsättas totalt upp till 3 gånger: för att höja alkoholnivån, för att få bubblor och i dosering för hur sött vinet ska bli, allt från knastertorr till väldigt söt Champagne görs. Läs nertill i frågorna så får du veta mer!
Våfflor och Vintage-Champagne
![Våfflor - ellner champagne bild](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fwww.admin.vinjournalen.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F03%2Fvafflor-ellner-champagne-bild.webp&w=3840&q=75)
Charles Ellner Grande Réserve 2015 | Nr 7960 – 349:-
Champagne Charles Ellner Grande Réserve 2015 visar att en ädel årgångschampagne inte behöver vara dyr.
Det är duvorna som är magin i Champagne Charles Ellner Grande Réserve 2015, druvor som kommer från några av de bästa vingårdslägena i Champagne. Där odlas Champagnes finaste och lekfullaste Chardonnay-druvor som till 60% dominerar i flaskan och samsas med den stramare druvan Pinot Noir som ju också är en av de tre betydelsefulla champagnedruvorna.
Precis som alla Charles Ellner champagner kännetecknas även denna av ett finstämt och sofistikerat uttryck, fullt av frukt, elegans, komplexitet och djup.
Champagne Charles Ellner Grande Réserve 2015 har en vacker guldgul färg med en balanserad syra och en finstämd mousse. Doften är ljuvlig och klar med blommiga, friska toner. Denna årgångschampagne är generöst nyanserad med många fräscha smaker av röda äpplen, rostat bröd, fransk nougat, mineral, gråpäron och confiterad citron. Bubblorna är nätta och avslutningen har en snygg struktur med en finessrik mineralitet i en utvecklad och krämig eftersmak.
Våfflor & Champagne – om producenten
Champagnehuset Charles Ellner finns i hjärtat av Épernay och i regionen Champagne
sedan i slutet av 1800-talet och champagnehuset grundades av Charles Emile Ellner år 1905 då den första champagnen släpptes. Sedan dess gör man kvalitativa cuvéer som alla har en stark egen prägel och personlighet.
![Våfflor - mat bild](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fwww.admin.vinjournalen.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F03%2Fvafflor-mat-bild-.webp&w=3840&q=75)
Spenatvåfflor med rökt lax och getostsmetana
Åh så gott! Inte så konstigt att man varje år längtar till våffeldagen. Enligt Nordiska Museet sägs Våffeldagen vara ett sentida namn för Vårfrudagen och infaller alltså på Marie bebådelsedag, den dag då jungfru Maria fick veta att hon var havande. Numer förknippar vi denna dag med våfflor.
Spenatvåfflor
Ja, du kan ta våffelmix och göra det lätt för dig! Det är nämligen inte så himla krisigt eftersom du har spenat i våfflorna.
- Våffelmix
- 100 g smör
- 50 g färsk spenat
- 2,5 dl vatten
Smält smöret och låt det svalna. Finhacka spenaten i en mixer så att våfflorna blir gröna och tillsätt vatten. Vispa sedan ihop allting med det svala smöret och grädda våfflor.
Getostsmetana
100 g smetana
50 g bredbar getost
1/2 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk honung
2 msk vatten eller grädde
lite salt
Vispa ihop alla ingredienser till en röra.
- Rökta laxskivor
- Färsk spenat och dill till garnering
Mer om Champagne:
- Hur väljer du en bra flaska Champagne?
- Champagne som matvin – den bästa maten att servera till
- Lär dig det viktigaste om Champagne på några minuter