Hem » Vin & Mat » Påskens supergoda smörgåstårta med Prosecco
Vin & Mat

Påskens supergoda smörgåstårta med Prosecco

tarta_front - Vinjournalen.se

Planerar du att bjud hem vännerna på en härlig påskbrunch?  Till brunchen serverar vi en vacker smörgåstårta med tre goda fyllningar: smarrig böcklingmousse, lax med senapssås och härlig gräddosttopping. De tre fyllningarna kan göras i förväg och du behöver bara lägga sista handen på garneringen. Allt blir festligt om du även bjuder på en bubblig Prosecco.

Köp hem:

  • 400 gram kallrökt lax
  • 2 rensade  böcklingar
  • Dijon senap
  • 300 gram Philadelphiaost
  • 2 små burkar crème fraiche
  • 2 ägg
  • 1 litet paket frysta småräkor
  • Romansallad
  • några rädisor
  • dill eller persilja (det du föredrar)
  • mineralvatten

Gör smörgåstårtan i tre steg:

bild1tarta

Böcklingmousse

Skär och mixa 2 medelstora rensade böcklingar (200g) och 3 dl crème fraiche till en slät smet. Häcka i ½ dl dill.

Lax med senapssås

Ta 2 msk rumstempererad Dijon senap och blanda ihop med lite olja och crème fraiche, så du har så du har tillräckligt för att bre ett brödlager. Lägg på 400 g kallrökt lax (spara en skiva till garneringen).

Ostyllning

300 g Philadelphiaost naturell mixas med 3 dl gräddfil. Salta, peppra. Sprid ostblandningen över toppen av tårtan och på sidorna.

Montering och garnering

  • Pensla varje brödlager med lite mineralvatten. Sprid först böcklingmoussen. Täck med bröd som du fuktar lite med mineralvatten. Bre på senapssåsen, laxen och skuren romansallad. Lägg på översta brödet och sprid ostblandningen över toppen av tårtan och på sidorna.
  • Garnera med det sista av laxen, räkor, hårdkokta ägg och rädisor. Glöm inte garnera sidorna med dill eller persilja. Sätt in smörgåstårtan i kylen några timmar innan du dukar fram den och göm inte att kyla Proseccon.

ProseccVintips: Casa Vinironia Prosecco (77719)

  • Område: Venetien, Prosecco
  • Druva: Glera
  • Pris: 89 kr

Från producenten Casa Vinironia kommer denna populära och ekologiska Prosecco av druvan Glera. Proseccon är utvecklad exklusivt för den svenska marknaden av familjen Botter i Venetien tillsammans med den svenske importören som lyckats riktigt bra med att framställa en utmärkt Prosecco att servera till den goda smörgåstårtan. Detta är en torr och frisk Prosecco med lite sötma och med en härlig fruktrik smak och med många fräscha dofter som äpplen, päron, melon, mandarin och lime. En modern Prosecco som både är generös och stilren och som alldeles säkert passar de flesta gästerna i smaken. Den är som gjord för att drickas direkt utan längre lagring. En bra och prisvärd Prosecco som bara blir godare som den serveras iskyld.

Frågor och svar:

Vad behöver man för ingredienser för att göra smörgåstårtan?

Man behöver bland annat kallrökt lax, rensade böcklingar, Dijon senap, Philadelphiaost, crème fraiche, ägg, småräkor, romansallad och mineralvatten.

Hur gör man böcklingmoussen?

Man skär och mixar rensade böcklingar och crème fraiche till en slät smet och tillsätter dill.

Vilken ost används till ostyllningen?

Philadelphiaost naturell mixas med gräddfil och salta och peppras.

Vad ska man göra med smörgåstårtan innan man serverar den?

Man ska sätta in smörgåstårtan i kylen några timmar innan man dukar fram den.

Vilken Prosecco rekommenderas att servera till smörgåstårtan?

Casa Vinironia Prosecco (77719) rekommenderas, en torr och frisk Prosecco med fruktiga smaker som passar bra till smörgåstårtan.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.