Mustigt Rhônevin med en örtdoftande linsgryta

Idag blir det vego! En härlig och saftig linsgryta värmer fint på ruggiga och kalla dagar. Grytan gör du lätt och snabbt, men det är också billig och god vardagsmat som du med fördel kan ta med den som lunchrätt ifall det blir över. Herbes de Provence är en kryddblandning med ursprung i Provence i södra Frankrike. Blandningen innehåller basilika, fänkålsfrö, lavendel, mejram, rosmarin, salvia, sommarkyndel och timjan.

Till en mustig gryta passar förstås ett kryddigt och mustigt rödvin som Domaine des Pasquiers från Frankrike.

lins1Du behöver

  • 3 dl bruna linser
  • 4 stora skalade råa potatisar skärs i 2 cm kuber
  • 1, 5 buljongtärning
  • 1 stor gul finhackad lök
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 1 tunnskivad liten purjolök
  • 1 dl rotselleri, skuren i små kuber
  • 1 dl skalad och tunt skivad palsternacka
  • 2 ganska skalade och skivade morötter
  • 1 röd paprika, hackad
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 msk japansk soja
  • 2 dl hackad persilja
  • kryddor: salt, peppar + Herbes de Provence

Gör så här

  1. I en stor kastrull med vatten kokar du potatis, rotselleri, palsternacka, morötter, lök och purjolök i 5-7 minuter.
  2. Tillsätt lite mer vatten, sedan linserna, paprikan, buljongtärningen och Herbes de Provence
  3. Koka upp allt tills linserna nästan är klara c:a 10 minuter.
  4. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, soja och persilja.
  5. Krydda på och låt allt koka tills klart, sådär 5 minuter till. Eventuellt behöver du spä med lite mer vatten, beroende på vilken konsistens du vill att grytan ska ha.
  6. Servera med ett gott ris.
  7. Grytan kan med fördel lagas dagen innan så att smakerna riktigt kommer till sin rätt.

 

dieuVintips! Domaine des Pasquiers, Plan de Dieu

  • Ursprung: Côtes du Rhône, Côtes-du-Rhône-Villages
  • Producent: Domaine des Pasquiers
  • Druvor: 60 % grenache, 30 % syrah, 10 % mourvèdre
  • Art nr: 2298
  • Pris: 99 kr

”Ekologisk vinnare” 5/5  Alf Tumble, DN

”En generös, välgjord sydfransos med en stor mullrande, mörkröd bärkoncentration, mineraler och provencalska kryddor i maffig, klart grillvänlig, direkt vinnande stil. Gränsar till fynd. ”  Sune Liljevall, Sundsvalls Tidning

”5/5 . Det här är ett maffigt vin för lite pengar. Doften är stor med en släng av ekobildnymålat på ett positivt sätt samt mogna blåbär och svarta vinbär. Smaken är fyllig och smakrik med en balanserad rundhet och kompakt fruktighet med örter och ekfat.”  Ann Svensson, MittMedia

”5 getingar”/ Expressen

”90/100  Agreeable rusticity to the mouthfeel. Lovely spicy depth, ebullient fruit and ripe, grainy tannins enlivened by a delicious mineral freshness. Lots to enjoy here.” Decanter

Detta är ett ekologiskt, mustigt och fylligt purpurrött vin från Rhône om är väldigt aromatiskt med en intensiv doft av röda bär som skogshallon, plommon samt svartpeppar och härlig ton av lagerbad. Passar perfekt till mustiga grytor. Smaken är fyllig med generösa och mycket balanserade tanniner. Rhôneområdet är känt för sina aromatiska och fruktigt röd viner med lång och trevlig eftersmak. Det här vinet urtypsikt för området och dessutom ett väldigt prisvärt vin för under hundralappen.

I det här vinet ryms erfarenheten från tre generationer. Egendomen Domaine des Pasquiers som grundades av Paul Lambert. Det var när hans söner Jean Claude och Philippe tog över vingården på 60-talet som man expanderade, moderniserade och gjorde en del förändringar med druvor. Därefter började resan mot det som idag är en av Rhônes erkända vingårdar som producerar fruktiga, friska viner med lång eftersmak. Idag driver Philippes son Matthieu egendomen.

Läs också en intervju med Jean Claude Lambert på vingården Domaine des Pasquiers >>

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •