Hem » Vin & Mat » “Klart att det blev en Riesling”, säger Tareq Taylor!

”Klart att det blev en Riesling”, säger Tareq Taylor!

omslag Tareq Taylor Riesling - Vinjournalen.se

Den folkkäre TV-profilen och matentreprenören Tareq Taylor är ständigt i farten. Har du provat hans nylanserade Tareq Taylor Riesling än? Läs vår exklusiva intervju med Tareq, vi avslöjar också vad vi tycker om Tareqs vin!

Att Tareq Taylor är svenska folkets TV-favorit som under de senaste decennierna inspirerat oss med program som Matresan, Trädgårdstider och den internationella serien Tareq Taylor’s Nordic Cookery som sänts i rutorna i över 100 länder. I julas såg vi honom som årets julvärd 2021.

Tareq verkar alltid ha 100 järn i elden. Han har bland annat skrivit ett 10-tal kokböcker, några översätta till bland annat tyska och engelska, och i juli finns han i Österlen på Vinfestivalen och lagar specialkomponerad mat till besökare och det har han gjort de senaste åren. Många är vi som hans samlat hans recept och lagat hans läckra rätter. Man märker att han lägger stor vikt inte bara kring mat och råvaror, men att han även har en stor passion för goda viner.

Bara för någon månad sedan lanserades hans nya Riesling, Tareq Taylor Riesling och redan efter en kort tid kan Tareq glatt konstatera att hans vin har slagit alla rekord och sålt så pass bra att vinet från och med 1 juni ska flyttas från beställningssortimentet till att finnas på hyllan på 180 Systembolag! Fantastiskt!

Tareq’s Riesling produceras i vinregionen Rheingau som ligger alldeles vid floden Rhens sluttningar, i delstaten Hessen. Även om Rheingau bara utgör 3 procent av den totala tyska vingårdarealen, så är regionen historiskt sett en av de viktigaste av de 13 tyska vinregioner, så kallade Weinbaugebiete och den vita signaturdruvan är förstås Riesling.

Vi vill ställa några frågor till Tareq om hans nya vin, Tareq Taylor Riesling. Vi vill också veta vilka hans favoritdruvor är och hur det egentligen kom sig att det blev ett eget vin? 

– Det är klart att jag varit intresserad av både mat och vin, sager Tareq, de hör ju ihop och jag hörde mig för lite, eftersom det lät kul att lansera ett eget skräddarsytt vin. Och jag fick kontakt med några vinföretag. Men viktigt för mig är att inte bara vara ett namn på flaskan, utan att jag fick vara med hela vägen, jag menar skräddarsytt, från druva till flaska. Arbeta fram dofter, smaka på vinifieringen och till slut hittade jag tillsammans med Henkells tyska producent. Vi provade oss igenom nästan 500 druvor och bestämde oss till slut för sju och efter mycket provande så hittade vi mitt perfekta vin, Tareq Taylor Riesling. Jag kan verkligen säga att det har varit en mycket spännande och intressant resa!

Tareq Taylor Riesling - Tareq
Foto: Cecilia Wikbladh

Varför valde du just en Riesling?

– Mina två absoluta favoritdruvor är ju Pinot Noir och Riesling. Det var nästan givet att det blev en Riesling för att det är en mycket mångsidig druva som passar på menyn i min restaurang, för det måste vinet göra, det måste kunna serveras där. Men Riesling är ju också en druva som kompletterar vår nordiska matkultur på ett alldeles utmärkt sätt.

Det är speciellt roligt med Riesling, för precis som med olika råvaror för mat så är druvan oerhört terroirdriven. En tålig druva dessutom som kan växa vart som helst i hela världen, på varierande jordar och i olika klimat och temperaturer.

Du tänker på lax och andra fiskar?

– Inte bara till fisk eller skaldjur men Riesling går ju även bra till ljust kött och alla gröna rätter som många väljer idag. Riesing passar ju inte bara till olika maträtter, men också till olika matkulturer. 

Vi kan bara hålla med Tareq. Tänk vilken bra upplevelse det blir när man får ett schysst vin tillsammans med läcker mat. Riesling är dessutom den allra bästa druvan att ta till när man absolut inte hittar en naturlig matchning mellan mat och vin. Till de rätter som är notoriskt svårmatchade, tänk mycket välkryddat, tänk chili, tänk umami, tänk asiatiskt.

Planerar du att lansera fler viner? Rött, mousserande?

– Jaaa, skrattar Tareq.

Men sedan blir han lite tyst och resten får bli en framtidshemlis.

Tareq Taylor Riesling - flaska och poäng

Tareq Taylor Riesling | nr 56304 |139:-

  • Druva: 100% Riesling
  • Ursprung: Rheingau, Tyskland
  • Alkohol: 12%

En Riesling med en fräsch och ren klang

Aromatisk, krispig och fruktig – så skulle man kunna beskriva Tareq Taylors Riesling, en frisk, ren och stram Riesling som visar en stark druvtypisk profil av tydlig rieslingkaraktär. Detta är en fyllig Riesling som är klart nyanserad och mycket harmonisk.

Här möts man av generösa doft- och smakaromer med mineraliska inslag som med sin diskreta och eleganta syra. Fruktigt av gröna stenpäron och syrliga krusbär, mjuk och krämig honungsmelon och en kort ton av fläderblom och ett stänk av petroleum i en snygg finish, precis som det anstår en vacker Riesling.  

Serveras till fisk, skaldjur, ljust kött och vegetariskt samt kryddstarka, asiatiska rätter.

Tareq Taylor Riesling - flaskan med glas
Foto: Peter Carlsson

Rheingau – en äkta Riesling-region!

  • Rheingau Officiell klassificering 1867
  • Rheingau          3 185 ha vingårdar
  • Riesling             77,7 %
  • Spätburgunder (Pinot noir) 12,2 %
  • 9 vingårdslägen (underdistrikt) så kallade ’Lagen’

I denna region produceras många kända kvalitetsviner som klassas QbA och Prädikatswein, och som har ett gott internationellt rykte. Här finns också utmärkta vinodlingsförhållanden för nordliga breddgrader.  

Även om legenden säger att det var Karl den Store som lät plantera de första vingårdarna i regionen, så var det klostret Eberbach och cisterciensermunkarna som grundade regionens vinindustri, eftersom arkeologer har hittat gamla romerska vinfynd. Bland annat tog med sig tog med sig druvan Pinot Noir som registrerades i Rheingau år 1470, men på sluttningarna kring floden Rhen planterades druvor redan på 1100-talet och på tidiga 1200-talet hade vingårdarna redan nått sin nuvarande vinareal. 

Idag är Rheingau ett mycket populärt turistmål med sina pittoreska vinbyar och gemytliga tavernor längs vägen. Under året bjuder vingårdar och krögare på kulinariska vinupplevelser genom ett flertal evenemang och festivaler som Gourmet- och vinfestivalen i mars, gourmetveckorna ”Schlemmerwochen” i april, Rheingau Music Festival under sommaren och Glorious Rheingautage i november. Den som är intresserad at gamla finviner kan besöka de traditionella vinauktionerna på historiska Kloster Eberbach.  

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Frågor och svar

Hur mycket vin dricker tyskarna själva?

Enligt de senaste siffrorna konsumerar de cirka 20 miljoner hektoliter vin varje år. 14 miljoner hektoliter av den totala konsumtionen importeras, både rött och vitt vin, främst från Spanien, Frankrike och Italien.

Hur kan man beskriva en tysk Riesling?

Ett numera ofta torrt vitt vin som ursprungligen kommer från områden kring Rhen och Mosel i Tyskland. Aromatisk, ibland lite blommigt, ofta med en hög syra och fruktiga smaker som aprikos, persika till citrus.

Görs det även Riesling light?

Det tillverkas säkert här och där men generellt ligger Riesling på mellan 12-13% i alkoholhalt.

Var produceras Riesling-viner?

Främst i Tyskland och i regioner som Mosel, Rheingau, Rheinhessen och Pfalz, men även i Frankrike, då främst i Alsace och i Österrike, men USA, Sydafrika, Australien tillverkar också Riesling.

Bästa maten till Riesling?

Riesling är så mångsidigt så att det faktiskt passar till nästan allt. Men jag skulle säga att viner är perfekt med främst 3 typer av mat:
1.kryddstarka rätter till en sötare Riesling (påminner om sötssura kombon)
2.friterad mat (syran skär igenom fettet) och
3.indiskt/thailändskt (igen p g a den höga syran)

Läs mer om Riesling:

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.