Hem » Vin & Mat » Italiensk Panzanella och fruktig Vermentino

Italiensk Panzanella och fruktig Vermentino

Panzanella kommer att bli sommarens goda favoritsallad. Du måste prova!

Panzanella är en bondsallad som kommer från Toscana var ursprungligen “de fattigas” maträtt men den har nu marscherat rakt in i de finaste restaurangerna eftersom detta är en riktigt god och matig sallad. Huvudingredienserna är bröd och tomater och salladen kan ätas med praktiskt taget allt som du känner för att grilla.

Du kan blanda ihop de ingredienser som du vill, exempelvis oliver, kapris, ansjovis, selleri, rödlök, gurka, tonfisk, mynta, grillad paprika… så länge du har med bröd och tomater och brödet får gärna vara några dagar gammalt. Prova gärna Panzanella tillsammans med ett glas frisk och aromatisk Vermentino från Toscana.

1matRosta brödet

  • några skivor italienskt lantröd
  • olivolja
  • flingsalt
  • färsk rosmarin
  1. Skär 3 till 4 rejäla skivor bröd i tärningar och lägg dem på bakplåtspapper på en plåt i ugnen.
  2. Ringla över olivolja och strö över flingsalt och rosmarinbladen.
  3. Rosta tärningarna i ugnen 225 grader tills de är gyllenbruna och krispiga, ca 10 minuter.
  4. Rör om de så de blir rostade på alla sidor.

 

Salladen

  • 4-5 tomater eller 12 körsbärstomter
  •  6 sardeller inlagda i olja
  • 10 cm gurka
  • 1 liten rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • kapris
  • svarta oliver
  • färsk basilika
  1. 2matSkär tomaterna i 3 cm bitar, skiva sardellerna i småbitar, skär gurka i bitar.
  2. Hacka rödlök och vitlök.
  3. Lägg tomater, rödlök, vitlök, sardeller, gurka, 1 msk kapris, 5 oliver och strimla färsk basilika.
  4. Blanda ihop.

Rödvinsvinägrett

  • olivolja
  • rödvinsvinäger
  • salt och svartpeppar

Rör ihop c:a 3 msk olivolja, 1 msk rödvinsvinäger, salt och ev. peppar.

Servera

  • parmesanost

Blanda i brödbitarna strax innan servering, eftersom brödet ska vara krispigt och hyvla över flagor av parmesanost med en osthyvel. Toppa med några basilikablad.

sole1Vintips! Solosole Vermentio 2015

  • Område: Toscana , Bolgheri
  • Druva: Vermentino
  • Producent: Poggio al Tesoro
  • Art nr: 4323
  • Pris: 119 kr

Från Bolgheri i Toscana på den italienska västkusten och vingården Le Sondraie kommer detta vita, torra och mycket fruktigt syrliga vin framställt av 100% Vermentino. Poggio al Tesoro heter producenten och de är som många andra vingårdar i Toscana kända för sina goda och fylliga hantverksviner och där druvorna fortfarande plockas för hand. Druvan Vermentino kan i sig ge ett vin med en ganska smakrik och fruktig framtoning och till sommarsalladen Panzanella är detta vin en riktig höjdare. Smaken exploderar av sommarfrukter som persika, ananas och citrus med aromatiska inslag av örter, peppar och mineral. Vinet har en fin struktur och bra balans. Det passar inte enbart till Panzanellan utan även tillsammans med det du vill grilla, oavsett om det är en bit fisk eller kyckling.

Frågor och svar:

Vad är Panzanella och varifrån kommer den?

Panzanella är en bondsallad från Toscana som ursprungligen var en “fattigmansrätt”.

Vilka är huvudingredienserna i Panzanella?

Bröd och tomater är huvudingredienserna i Panzanella.

Vilka andra ingredienser kan man blanda i Panzanella?

Man kan blanda i oliver, kapris, ansjovis, selleri, rödlök, gurka, tonfisk, mynta, grillad paprika och andra ingredienser man gillar.

Vilket vin passar bra till Panzanella?

En frisk och aromatisk Vermentino från Toscana passar bra till Panzanella.

Vilket vintips ges för att servera till Panzanella?

Solosole Vermentino 2015 från Poggio al Tesoro i Bolgheri, Toscana, är ett bra vintips att servera till Panzanella.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.