Senast Uppdaterad 21 december, 2017 av Jeanette Gardner
Panzanella kommer att bli sommarens goda favoritsallad. Du måste prova!
Panzanella är en bondsallad som kommer från Toscana var ursprungligen “de fattigas” maträtt men den har nu marscherat rakt in i de finaste restaurangerna eftersom detta är en riktigt god och matig sallad. Huvudingredienserna är bröd och tomater och salladen kan ätas med praktiskt taget allt som du känner för att grilla.
Du kan blanda ihop de ingredienser som du vill, exempelvis oliver, kapris, ansjovis, selleri, rödlök, gurka, tonfisk, mynta, grillad paprika… så länge du har med bröd och tomater och brödet får gärna vara några dagar gammalt. Prova gärna Panzanella tillsammans med ett glas frisk och aromatisk Vermentino från Toscana.
Rosta brödet
några skivor italienskt lantröd
olivolja
flingsalt
färsk rosmarin
Skär 3 till 4 rejäla skivor bröd i tärningar och lägg dem på bakplåtspapper på en plåt i ugnen.
Ringla över olivolja och strö över flingsalt och rosmarinbladen.
Rosta tärningarna i ugnen 225 grader tills de är gyllenbruna och krispiga, ca 10 minuter.
Rör om de så de blir rostade på alla sidor.
Salladen
4-5 tomater eller 12 körsbärstomter
6 sardeller inlagda i olja
10 cm gurka
1 liten rödlök
1 klyfta vitlök
kapris
svarta oliver
färsk basilika
Skär tomaterna i 3 cm bitar, skiva sardellerna i småbitar, skär gurka i bitar.
Hacka rödlök och vitlök.
Lägg tomater, rödlök, vitlök, sardeller, gurka, 1 msk kapris, 5 oliver och strimla färsk basilika.
Blanda ihop.
Rödvinsvinägrett
olivolja
rödvinsvinäger
salt och svartpeppar
Rör ihop c:a 3 msk olivolja, 1 msk rödvinsvinäger, salt och ev. peppar.
Servera
parmesanost
Blanda i brödbitarna strax innan servering, eftersom brödet ska vara krispigt och hyvla över flagor av parmesanost med en osthyvel. Toppa med några basilikablad.
Från Bolgheri i Toscana på den italienska västkusten och vingården Le Sondraie kommer detta vita, torra och mycket fruktigt syrliga vin framställt av 100% Vermentino. Poggio al Tesoro heter producenten och de är som många andra vingårdar i Toscana kända för sina goda och fylliga hantverksviner och där druvorna fortfarande plockas för hand. Druvan Vermentino kan i sig ge ett vin med en ganska smakrik och fruktig framtoning och till sommarsalladen Panzanella är detta vin en riktig höjdare. Smaken exploderar av sommarfrukter som persika, ananas och citrus med aromatiska inslag av örter, peppar och mineral. Vinet har en fin struktur och bra balans. Det passar inte enbart till Panzanellan utan även tillsammans med det du vill grilla, oavsett om det är en bit fisk eller kyckling.
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv.
Fler inlägg av Jeanette →
Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka Vinjournalen.se.
Ta emot våra vinstips i din brevlåda
Ta emot våra vinstips i din brevlåda
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.Ok