Hem » Vin & Mat » Helgmiddag: Ankbröst och en elegant Bordeaux

Helgmiddag: Ankbröst och en elegant Bordeaux

ankbröst med grönsaker och sås - Vinjournalen.se

Dags för helgmiddag! Tänk dig ett härligt stilfullt slottsvin från Bordeaux och några knapriga ankbröst tillsammans med en god sås! Har du provat det exklusiva och smakfulla Château Mayne Lalande 2012? Här berättar vi om vinet, regionen och vingården och självklart får du ett enkelt recept på ankbröst att följa.

slottet Mayne Lalande - Vinjournalen.se
Château Mayne Lalande


AOP Listrac-Médoc

Appellationen AOP Listrac-Médoc ligger i Haut-Médoc-distriktet Bordeaux och här produceras härliga torra röda viner av traditionella franska druvor. Här används endast de bästa druvorna som främst Cabernet Sauvignon, även Cabernet Franc, Merlot, Carmenère, Petit Verdot och Malbec. Alla goda druvor för en god helgmiddag! Druvan Merlot används i allt högre grad som blanddruva för att få fram den där strama mjukheten om gör vinerna så populära.

I Frankrike står denna regionen för kvalitet och sedan många århundraden har man kunnat njuta av dessa världsberömda och förträffliga, fatlagrade viner med stabil struktur.

Bernard och hans hund - Vinjournalen.se
Ägaren Bernard Lartique med sin hund

I Listrac får vinproducenterna hålla sig till strikta regler. Det finns föreskrifter för hur nära och tätt vinstockarna får stå och det finns regler för skördeuttaget som inte får överstiga 4500 liter per hektar. Allt kring själva vinodlingen och produktionen kontrolleras noggrant.  

Och det är precis är, i appellationen Listrac-Médoc som den idylliska vingården och det vackra slottet Château Mayne Lalande ligger.


Vingården Château Mayne Lalande

Idylliska vingården Château Mayne Lalande i Bordeaux drivs sedan 1982 av ägaren och vinmakaren Bernard Lartigue och egendomen har varit i familjen Lartigues ägo sedan sex generationer. Det finns även en andra vingård som heter Château Myon de l’Enclos och ligger i appellationen Moulis, inte så långt därifrån.

källare med många vinflaskor - Vinjournalen.se
Slottets vinkällare

Bernard är en populär och omtalad vinmakare i Listrac som inte är rädd att förändras eller att hänga med i tiden. Han är en sann vigneron som skapar tjusiga och eleganta viner som har en lång lagringsduglighet. Bernard sköter sina vingårdar med respekt för naturen och enligt biodynamiska metoder på en jord som består av grus, kisel, lera och kalksten.


Bordeaux tips för dig som reser!

På egendomen Château Mayne Lalande driver familjen Lartigue två boenden för besökare. Det finns en charmant och lyxig gäststuga med pool ”Les Cinq Sens du Château Mayne Lalande” som betyder de 5 sinnena i Château Mayne Lalande. Man tänker direkt på de klassiska 5 sinnena som stimulerar oss: syn, hörsel, känsel, doft och smak. Verkligen ett träffande namn för det hotellet. Titta ut genom fönstret och du ser ut över den vackraste naturen i Bordeaux. Du hör hästarnas gnägg när det leker. När du sover känner du den fräscha, franska bomullen smeka din kropp. Doft och smak hör givetvis ihop med en god vardags- eller helgmiddag och de fantastiska vinerna som du får prova på vingården. Villa Bordeaux är vingårdens Bed & Breakfast och ett enklare boende.

les-cinq-sens-du-chateau-mayne-lalande - Vinjournalen.se
Les Cinq Sens du Château Mayne Lalande


Château Mayne Lalande 2012

Det rubinröda Château Mayne Lalande har en förförisk kraftfull doft av svarta mogna frukter som vinbär och plommon. Smaken är koncentrerad och kraftig och man hittar toner av korinter, tobak och cederträ. Den fruktiga och örtiga doften toppas fint med ett stänk av mjuk vanilj och fat.

en flaska vin Chateau Mayne Lalande - Vinjournalen.se

Vinet som passar vår helgmiddag med ankbröst alldeles perfekt har komponerat med en finess och mjukhet av de klassiska druvorna som odlas inom appellation Listrac-Médoc, främst Cabernet Sauvignon (60%), Merlot (30%), resterande är Petit Verdot och Cabernet Franc till lika delar.

Vinet smakar passion och känsla med sammetslena tanniner, bra stamina och välbalanserad kropp. Mycket vacker längd och med en snygg lång, trevlig finish. Vinet har lagrats på franska ekfat i 16 månader.

Château Mayne Lalande är ett klassiskt Bordeauxvin med en rund och komplex karaktär. Ett mysigt matvin som passar till grillade kötträtter av olika karaktär samt även till köttgrytor och lagrade franska ostar.

Château Mayne Lalande 2012| SB 2111 | Bordeaux, Listrac-Médoc | 189


Knapriga ankbröst med rödvinssås

Till vår helgmiddag och så att ankbrösten ska bli riktigt knapriga, så försteker vi hela ankbröst i stekpanna och eftersteker sedan i ugn. Sedan skärs brösten i skivor och serveras. I vinsåsen använder vi samma vin som vi har i glaset, Château Mayne Lalande.

Sås  

  • 1 dl sherry
  • 3 dl Château Mayne Lalande
  • 3 finhackade schalottenlökar 
  • 2 msk Touch of Taste grönsaksfond 
  • 1 msk råsocker
  • 1 msk smör 

Börja med såsen. I en kastrull karamellisera lök tillsammans med råsocker. Häll på rödvin och reducera. Blanda i sherry och fonden. Koka upp och reducera. Sila av löken.  Rör i en matsked smör. Ställ undan. 

742 - Vinjournalen.se

Ankbröst

  • 1 tsk salt
  • 1 tsk hela rosépeppar 
  • 3 kvistar färsk mejram 
  • 1 tsk smör eller lite olja 

Värm ugnen till 150˚.  

Krossa pepparkornen i en mortel och banda med salt, bladen av mejram och smöret.  

Snitta ankskinnet i rutor och stoppa in kryddblandningen i skårorna på skinnet.  

Hetta upp en ugnsfast form som den är, utan smör eller olja. Ankbröst steker i sitt eget fett och du har redan lite instoppat i skinnet.

Lägg ankbrösten med skinnet uppåt i den heta stekpannan.  

Sänk temperaturen när pannan är riktigt varm och stek ankbrösten på låg värme tills de är gyllenbruna. 

Lägg sedan ankbrösten i ugnen med skinnet uppåt och stek i c:a 15 minuter. 

Ta sedan ut ankbrösten och låt vila i sin egen hetta i några minuter på exempelvis en skärbräda. 

.

.

Lite mer om vinerna från Bordeaux:

Frågor och svar:

Vilken region producerar Château Mayne Lalande 2012?

Château Mayne Lalande 2012 produceras i regionen Listrac-Médoc i Bordeaux.

Vilka druvor används för att göra Château Mayne Lalande 2012?

Château Mayne Lalande 2012 görs främst av Cabernet Sauvignon och Merlot, men även Cabernet Franc, Petit Verdot och Malbec används.

Hur länge har Château Mayne Lalande 2012 lagrats på ekfat?

Château Mayne Lalande 2012 har lagrats på franska ekfat i 16 månader.

Vilken typ av mat passar Château Mayne Lalande 2012 bra till?

Château Mayne Lalande 2012 passar bra till grillade kötträtter, köttgrytor och lagrade franska ostar.

Vilket recept följer med för att servera med Château Mayne Lalande 2012?

Ett enkelt recept på ankbröst med rödvinssås följer med för att servera med Château Mayne Lalande 2012.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.