Dags för helgmiddag! Tänk dig ett härligt stilfullt slottsvin från Bordeaux och några knapriga ankbröst tillsammans med en god sås! Har du provat det exklusiva och smakfulla Château Mayne Lalande 2012? Här berättar vi om vinet, regionen och vingården och självklart får du ett enkelt recept på ankbröst att följa.

Helgmiddag och slottet Mayne Lalande
Château Mayne Lalande


AOP Listrac-Médoc

Appellationen AOP Listrac-Médoc ligger i Haut-Médoc-distriktet Bordeaux och här produceras härliga torra röda viner av traditionella franska druvor. Här används endast de bästa druvorna som främst Cabernet Sauvignon, även Cabernet Franc, Merlot, Carmenère, Petit Verdot och Malbec. Alla goda druvor för en god helgmiddag! Druvan Merlot används i allt högre grad som blanddruva för att få fram den där strama mjukheten om gör vinerna så populära.

I Frankrike står denna regionen för kvalitet och sedan många århundraden har man kunnat njuta av dessa världsberömda och förträffliga, fatlagrade viner med stabil struktur.

Helgmiddag och Bernard och hans hund
Ägaren Bernard Lartique med sin hund

I Listrac får vinproducenterna hålla sig till strikta regler. Det finns föreskrifter för hur nära och tätt vinstockarna får stå och det finns regler för skördeuttaget som inte får överstiga 4500 liter per hektar. Allt kring själva vinodlingen och produktionen kontrolleras noggrant.  

Och det är precis är, i appellationen Listrac-Médoc som den idylliska vingården och det vackra slottet Château Mayne Lalande ligger.


Vingården Château Mayne Lalande

Idylliska vingården Château Mayne Lalande i Bordeaux drivs sedan 1982 av ägaren och vinmakaren Bernard Lartigue och egendomen har varit i familjen Lartigues ägo sedan sex generationer. Det finns även en andra vingård som heter Château Myon de l’Enclos och ligger i appellationen Moulis, inte så långt därifrån.

Helgmiddag och källare med många vinflaskor
Slottets vinkällare

Bernard är en populär och omtalad vinmakare i Listrac som inte är rädd att förändras eller att hänga med i tiden. Han är en sann vigneron som skapar tjusiga och eleganta viner som har en lång lagringsduglighet. Bernard sköter sina vingårdar med respekt för naturen och enligt biodynamiska metoder på en jord som består av grus, kisel, lera och kalksten.


Bordeaux tips för dig som reser!

På egendomen Château Mayne Lalande driver familjen Lartigue två boenden för besökare. Det finns en charmant och lyxig gäststuga med pool “Les Cinq Sens du Château Mayne Lalande” som betyder de 5 sinnena i Château Mayne Lalande. Man tänker direkt på de klassiska 5 sinnena som stimulerar oss: syn, hörsel, känsel, doft och smak. Verkligen ett träffande namn för det hotellet. Titta ut genom fönstret och du ser ut över den vackraste naturen i Bordeaux. Du hör hästarnas gnägg när det leker. När du sover känner du den fräscha, franska bomullen smeka din kropp. Doft och smak hör givetvis ihop med en god vardags- eller helgmiddag och de fantastiska vinerna som du får prova på vingården. Villa Bordeaux är vingårdens Bed & Breakfast och ett enklare boende.

Helgmiddag och ett lyxigt rum på slottet
Les Cinq Sens du Château Mayne Lalande


Château Mayne Lalande 2012

Det rubinröda Château Mayne Lalande har en förförisk kraftfull doft av svarta mogna frukter som vinbär och plommon. Smaken är koncentrerad och kraftig och man hittar toner av korinter, tobak och cederträ. Den fruktiga och örtiga doften toppas fint med ett stänk av mjuk vanilj och fat.

Helgmiddag och en flaska vin Chateau Mayne Lalande

Vinet som passar vår helgmiddag med ankbröst alldeles perfekt har komponerat med en finess och mjukhet av de klassiska druvorna som odlas inom appellation Listrac-Médoc, främst Cabernet Sauvignon (60%), Merlot (30%), resterande är Petit Verdot och Cabernet Franc till lika delar.

Vinet smakar passion och känsla med sammetslena tanniner, bra stamina och välbalanserad kropp. Mycket vacker längd och med en snygg lång, trevlig finish. Vinet har lagrats på franska ekfat i 16 månader.

Château Mayne Lalande är ett klassiskt Bordeauxvin med en rund och komplex karaktär. Ett mysigt matvin som passar till grillade kötträtter av olika karaktär samt även till köttgrytor och lagrade franska ostar.

Château Mayne Lalande 2012| SB 2111 | Bordeaux, Listrac-Médoc | 189


Knapriga ankbröst med rödvinssås

Till vår helgmiddag och så att ankbrösten ska bli riktigt knapriga, så försteker vi hela ankbröst i stekpanna och eftersteker sedan i ugn. Sedan skärs brösten i skivor och serveras. I vinsåsen använder vi samma vin som vi har i glaset, Château Mayne Lalande.

Sås  

  • 1 dl sherry
  • 3 dl Château Mayne Lalande
  • 3 finhackade schalottenlökar 
  • 2 msk Touch of Taste grönsaksfond 
  • 1 msk råsocker
  • 1 msk smör 

Börja med såsen. I en kastrull karamellisera lök tillsammans med råsocker. Häll på rödvin och reducera. Blanda i sherry och fonden. Koka upp och reducera. Sila av löken.  Rör i en matsked smör. Ställ undan. 

HElgmiddag och ankbröst med sås

Ankbröst

  • 1 tsk salt
  • 1 tsk hela rosépeppar 
  • 3 kvistar färsk mejram 
  • 1 tsk smör eller lite olja 

Värm ugnen till 150˚.  

Krossa pepparkornen i en mortel och banda med salt, bladen av mejram och smöret.  

Snitta ankskinnet i rutor och stoppa in kryddblandningen i skårorna på skinnet.  

Hetta upp en ugnsfast form som den är, utan smör eller olja. Ankbröst steker i sitt eget fett och du har redan lite instoppat i skinnet.

Lägg ankbrösten med skinnet uppåt i den heta stekpannan.  

Sänk temperaturen när pannan är riktigt varm och stek ankbrösten på låg värme tills de är gyllenbruna. 

Lägg sedan ankbrösten i ugnen med skinnet uppåt och stek i c:a 15 minuter. 

Ta sedan ut ankbrösten och låt vila i sin egen hetta i några minuter på exempelvis en skärbräda. 

.

.

Lite mer om vinerna från Bordeaux:

Vinjournalen.se rekomenderar

Château Mayne Lalande

Château Mayne Lalande

Artikel:2111Volym:750 ml
Pris219 :-

Faktaruta

Årgång2015Druvor60% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 5% Petit verdot och 5% Cabernet Franc.Alkohol13 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy