Helgmiddag: Ankbröst och en elegant Bordeaux

ankbröst med grönsaker och sås

Dags för helgmiddag! Tänk dig ett härligt stilfullt slottsvin från Bordeaux och några knapriga ankbröst tillsammans med en god sås! Har du provat det exklusiva och smakfulla Château Mayne Lalande 2012? Här berättar vi om vinet, regionen och vingården och självklart får du ett enkelt recept på ankbröst att följa.

Helgmiddag och slottet Mayne Lalande
Château Mayne Lalande


AOP Listrac-Médoc

Appellationen AOP Listrac-Médoc ligger i Haut-Médoc-distriktet Bordeaux och här produceras härliga torra röda viner av traditionella franska druvor. Här används endast de bästa druvorna som främst Cabernet Sauvignon, även Cabernet Franc, Merlot, Carmenère, Petit Verdot och Malbec. Alla goda druvor för en god helgmiddag! Druvan Merlot används i allt högre grad som blanddruva för att få fram den där strama mjukheten om gör vinerna så populära.

I Frankrike står denna regionen för kvalitet och sedan många århundraden har man kunnat njuta av dessa världsberömda och förträffliga, fatlagrade viner med stabil struktur.

Helgmiddag och Bernard och hans hund
Ägaren Bernard Lartique med sin hund

I Listrac får vinproducenterna hålla sig till strikta regler. Det finns föreskrifter för hur nära och tätt vinstockarna får stå och det finns regler för skördeuttaget som inte får överstiga 4500 liter per hektar. Allt kring själva vinodlingen och produktionen kontrolleras noggrant.  

Och det är precis är, i appellationen Listrac-Médoc som den idylliska vingården och det vackra slottet Château Mayne Lalande ligger.


Vingården Château Mayne Lalande

Idylliska vingården Château Mayne Lalande i Bordeaux drivs sedan 1982 av ägaren och vinmakaren Bernard Lartigue och egendomen har varit i familjen Lartigues ägo sedan sex generationer. Det finns även en andra vingård som heter Château Myon de l’Enclos och ligger i appellationen Moulis, inte så långt därifrån.

Helgmiddag och källare med många vinflaskor
Slottets vinkällare

Bernard är en populär och omtalad vinmakare i Listrac som inte är rädd att förändras eller att hänga med i tiden. Han är en sann vigneron som skapar tjusiga och eleganta viner som har en lång lagringsduglighet. Bernard sköter sina vingårdar med respekt för naturen och enligt biodynamiska metoder på en jord som består av grus, kisel, lera och kalksten.


Bordeaux tips för dig som reser!

På egendomen Château Mayne Lalande driver familjen Lartigue två boenden för besökare. Det finns en charmant och lyxig gäststuga med pool “Les Cinq Sens du Château Mayne Lalande” som betyder de 5 sinnena i Château Mayne Lalande. Man tänker direkt på de klassiska 5 sinnena som stimulerar oss: syn, hörsel, känsel, doft och smak. Verkligen ett träffande namn för det hotellet. Titta ut genom fönstret och du ser ut över den vackraste naturen i Bordeaux. Du hör hästarnas gnägg när det leker. När du sover känner du den fräscha, franska bomullen smeka din kropp. Doft och smak hör givetvis ihop med en god vardags- eller helgmiddag och de fantastiska vinerna som du får prova på vingården. Villa Bordeaux är vingårdens Bed & Breakfast och ett enklare boende.

Helgmiddag och ett lyxigt rum på slottet
Les Cinq Sens du Château Mayne Lalande


Château Mayne Lalande 2012

Det rubinröda Château Mayne Lalande har en förförisk kraftfull doft av svarta mogna frukter som vinbär och plommon. Smaken är koncentrerad och kraftig och man hittar toner av korinter, tobak och cederträ. Den fruktiga och örtiga doften toppas fint med ett stänk av mjuk vanilj och fat.

Helgmiddag och en flaska vin Chateau Mayne Lalande

Vinet som passar vår helgmiddag med ankbröst alldeles perfekt har komponerat med en finess och mjukhet av de klassiska druvorna som odlas inom appellation Listrac-Médoc, främst Cabernet Sauvignon (60%), Merlot (30%), resterande är Petit Verdot och Cabernet Franc till lika delar.

Vinet smakar passion och känsla med sammetslena tanniner, bra stamina och välbalanserad kropp. Mycket vacker längd och med en snygg lång, trevlig finish. Vinet har lagrats på franska ekfat i 16 månader.

Château Mayne Lalande är ett klassiskt Bordeauxvin med en rund och komplex karaktär. Ett mysigt matvin som passar till grillade kötträtter av olika karaktär samt även till köttgrytor och lagrade franska ostar.

Château Mayne Lalande 2012| SB 2111 | Bordeaux, Listrac-Médoc | 189


Knapriga ankbröst med rödvinssås

Till vår helgmiddag och så att ankbrösten ska bli riktigt knapriga, så försteker vi hela ankbröst i stekpanna och eftersteker sedan i ugn. Sedan skärs brösten i skivor och serveras. I vinsåsen använder vi samma vin som vi har i glaset, Château Mayne Lalande.

Sås  

  • 1 dl sherry
  • 3 dl Château Mayne Lalande
  • 3 finhackade schalottenlökar 
  • 2 msk Touch of Taste grönsaksfond 
  • 1 msk råsocker
  • 1 msk smör 

Börja med såsen. I en kastrull karamellisera lök tillsammans med råsocker. Häll på rödvin och reducera. Blanda i sherry och fonden. Koka upp och reducera. Sila av löken.  Rör i en matsked smör. Ställ undan. 

HElgmiddag och ankbröst med sås

Ankbröst

  • 1 tsk salt
  • 1 tsk hela rosépeppar 
  • 3 kvistar färsk mejram 
  • 1 tsk smör eller lite olja 

Värm ugnen till 150˚.  

Krossa pepparkornen i en mortel och banda med salt, bladen av mejram och smöret.  

Snitta ankskinnet i rutor och stoppa in kryddblandningen i skårorna på skinnet.  

Hetta upp en ugnsfast form som den är, utan smör eller olja. Ankbröst steker i sitt eget fett och du har redan lite instoppat i skinnet.

Lägg ankbrösten med skinnet uppåt i den heta stekpannan.  

Sänk temperaturen när pannan är riktigt varm och stek ankbrösten på låg värme tills de är gyllenbruna. 

Lägg sedan ankbrösten i ugnen med skinnet uppåt och stek i c:a 15 minuter. 

Ta sedan ut ankbrösten och låt vila i sin egen hetta i några minuter på exempelvis en skärbräda. 

.

.

Lite mer om vinerna från Bordeaux:

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Ett kryddigt vin odlat på sluttningarna i nordöstra Verona, i vindistriktet Valpolicella. Vinet har hög kvalitet, bra smak, passar till det mesta och är dessutom ekologiskt odlat; inte undra på att det blivit en storsäljare världen över!

Artikelnummer: 3040

Typ: Rött Vin

Land: Italien, Veneto

Alkohol: 13,5 %

Pris: 135 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna