Gudagott! Stekta gröna tomater med en krispig Cabernet
Senast Uppdaterad 4 januari, 2019 av Jeanette Gardner
Passa på, för nu är det tomatsäsong! Det finns tomater i alla möjliga färger och storlekar. Varför inte prova de stora gröna bifftomaterna? Vem kommer inte ihåg filmen Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café?
Men vad man ska dricka för vin med stekta tomater? Att matcha vin med mat handlar ju alltid om att balansera syra, fett, sötma, sälta och konsistens. Men tomater är lite speciella för de har allt. De är saftiga, har bra konsistens, aptitretande syra, och en saftig sötma. Att komplettera med ett vin till denna redan perfekta sammansättning kan bli en utmaning. Du vill inte tynga ner den lätta fräscha tomatsmaken med ett strävt, tanninrikt vin. Med andra ord, att välja en fyllig röd Cabernet Sauvignon, som är torr och frisk, är nog det bästa alternativet.
Stekta gröna tomater
Välj stora gröna tomater som är lite hårda och skär 1 cm skivor.
Gör redo 3 skålar:
1 med majsmjöl, salt och peppar
1 med ägg och lite vispgrädde
1 med panko
Nu blir det lätt: dubbelpanera tomatskivorna först i majsmjölet, sen i äggblandningen och sist i pankon. Lätt som en plätt!
Detta röda vin från Livermore Valley, strax sydost om San Francisco i Kalifornien, har vunnit åtskilliga utmärkelser internationellt. Sedan 1833 när Concannon Vineyard etablerades, är nu John Concannon den 4:e generationen som äger vingården och denna vingård är känd för sina kvalitetsviner i klassisk bordeauxstil. Här odlar man ett flertal röda druvor, bland annat prisvärd Cabernet Sauvignon. Detta är ett smakrikt, fylligt vin med solmogen, generös frukt, bra balans, bra syra och inslag av svarta vinbär, mörka körsbär, choklad, peppar och vanilj. Mycket fruktig smak med rostad fatkaraktär och ett typiskt vin av druvan Cabernet Sauvignon, mjukt i smak och doft. Smaken har också bra längd, vinet är rent och snyggt.
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv.
Fler inlägg av Jeanette →
Ett kryddigt vin odlat på sluttningarna i nordöstra Verona, i vindistriktet Valpolicella. Vinet har hög kvalitet, bra smak, passar till det mesta och är dessutom ekologiskt odlat; inte undra på att det blivit en storsäljare världen över!
Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka Vinjournalen.se.
Ta emot våra vinstips i din brevlåda
Ta emot våra vinstips i din brevlåda
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.Ok