Hem » Vin & Mat » Gudagott! Stekta gröna tomater med en krispig Cabernet
|

Gudagott! Stekta gröna tomater med en krispig Cabernet

grontomat

Passa på, för nu är det tomatsäsong! Det finns tomater i alla möjliga färger och storlekar. Varför inte prova de stora gröna bifftomaterna? Vem kommer inte ihåg filmen Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café?

tomat1

Men vad man ska dricka för vin med stekta tomater? Att matcha vin med mat handlar ju alltid om att balansera syra, fett, sötma, sälta och konsistens. Men tomater är lite speciella för de har allt. De är saftiga, har bra konsistens, aptitretande syra, och en saftig sötma. Att komplettera med ett vin till denna redan perfekta sammansättning kan bli en utmaning. Du vill inte tynga ner den lätta fräscha tomatsmaken med ett strävt, tanninrikt vin. Med andra ord, att välja en fyllig röd Cabernet Sauvignon, som är torr och frisk, är nog det bästa alternativet.

Stekta gröna tomater

  • Välj stora gröna tomater som är lite hårda och skär 1 cm skivor.
  • Gör redo 3 skålar:
  • 1 med majsmjöl, salt och peppar
  • 1 med ägg och lite vispgrädde
  • 1 med panko
  • Nu blir det lätt: dubbelpanera tomatskivorna först i majsmjölet, sen i äggblandningen och sist i pankon. Lätt som en plätt!
  • Så här:

Stek nu de panerade tomaterna i solrosolja! 

vntomatVintips!   Concannon Conservancy Cabernet Sauvignon , 2013

  • Område: Livermore Valley, Kalifornien
  • Duva: Cabernet Sauvignon
  • Producent: Concannon Vineyard
  • Art nr: 6705
  • Pris: 109 kr

Detta röda vin från Livermore Valley, strax sydost om San Francisco i Kalifornien, har vunnit åtskilliga utmärkelser internationellt. Sedan 1833 när Concannon Vineyard etablerades, är nu John Concannon den 4:e generationen som äger vingården och denna vingård är känd för sina kvalitetsviner i klassisk bordeauxstil. Här odlar man ett flertal röda druvor, bland annat prisvärd Cabernet Sauvignon. Detta är ett smakrikt, fylligt vin med solmogen, generös frukt, bra balans, bra syra och inslag av svarta vinbär, mörka körsbär, choklad, peppar och vanilj. Mycket fruktig smak med rostad fatkaraktär och ett typiskt vin av druvan Cabernet Sauvignon, mjukt i smak och doft. Smaken har också bra längd, vinet är rent och snyggt.

Frågor och svar:

Vad är Gudagott?

Gudagott är en maträtt som består av stekta gröna tomater med ett glas Cabernet Sauvignon.

Varför är gröna tomater bra att använda i Gudagott?

Gröna tomater är lite hårdare och har en annan smak än mogna tomater, vilket ger en annan dimension till rätten.

Vilken typ av vin passar bäst till stekta gröna tomater?

En fyllig röd Cabernet Sauvignon är det bästa alternativet eftersom den är torr och frisk och inte tynger ner den lätta fräscha tomatsmaken.

Vilket vin rekommenderas i artikeln?

Artikeln rekommenderar Concannon Conservancy Cabernet Sauvignon, 2013 från Livermore Valley i Kalifornien.

Hur tillagar man stekta gröna tomater?

Man väljer stora gröna tomater som är lite hårda och skär dem i 1 cm skivor. Sedan dubbelpanerar man dem i majsmjöl, ägg och panko och steker dem i solrosolja.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.