Hem » Vin & Mat » Fänkål och vilket vin ska man välja?

Fänkål och vilket vin ska man välja?

Fänkål-omslag - Vinjournalen.se

Fänkål har ju en något speciell smak. Den söta, anisliknande smaken av fänkål kanske gör det svårt att välja rätt vin?

Endera gillar man fänkål eller också inte. Anissmaken mjuknar faktiskt när den gratineras som här med ett gräddigt täcke av parmesan. Servera som ensamrätt med en sallad eller som tillbehör till exempelvis kött eller kyckling.

Här får du recept på en rik och krämig gratäng av fänkål, där smaken faktiskt inte dominerar och så tittar vi på viner som skulle kunna komplettera fänkålen.

Av fänkålen kan alla delar av växten ätas råa eller kokta, i allt från sallader till korv. Tillgänglig året runt, fänkål har sin högsäsong till tidig vår. Men alla viner passar verkligen inte till fänkål och eftersom vi alla tycker olika så är vårt bästa tips att du bör välja vin lite baserat på hur just du uppfattar fänkål och vad som dominerar för just dig: tycke du att den är anisliknande, mjuk och söt, smakar grön örtblandning, eller är den knaprig och saftig? Vinet kan välja efter hur du uppfattar fänkålens smak och vad du tycker om.

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Fänkål – 4 smaker

Om man gillar fänkål och äter den gärna, så har många av oss har olika uppfattning om hur den egentligen smakar. Det finns 4 smakinriktningar:

Anis har en lakritston  som är ganska dominant och tycker du om den smaken bör du välja ett dominant vin som bär fram aninssmaken. Bärkaraktärerna och tanninerna i en italiensk Barbera uppvägs av anis, söta kryddor och gröna örter.

Kryddig fänkål blir mjuk och söt när den tillagas som här exempelvis i en gratäng eller karamellisera fänkålen precis som du karamelliserar lök. Då blir den också söt. Då kanske du kan välja en torrt till halvtorrt vin som en något kryddig Pinot Gris där mogna frukter och ett stänk av honung samspelar med den komplexa sötman hos en kokt fänkål.

Fänkål beskrivs också ofta som att ha en örtig karaktär som påminner om rå selleri, gurka och lörter som dragon och basilika. En utpräglad Sauvignon Blanc som är mindre fruktig med en dominant örtartad, gräsig ton i botten kan göra susen.

Rå fänkål är knaprig och saftig och kräver ett skarpt, gärna mousserande vin. Torr cider är perfekt för alla råa fänkålsrätter. Smakar syrligt äpple som kompletterar knaprig rå fänkål

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Gräddig fänkålsgratäng täckt med parmesan

En gräddsås med vitlök där fänkålen ligger under ett täcker av parmesan. Fänkålen blir helt mör och den söta, anisliknande smaken av fänkål mjuknar när den bakas i denna rika och krämiga gratäng.

  • 3 stora fänkål, putsad, urkärnade och skärs i tjocka klyftor, 2-3 cm stora
  • 500 ml grädde
  • 2 schalottenlök, delas i kvartar på längden
  • 4 vitlöksklyftor, pressade
  • Kryddor: färsk timjan, salt, svartpeppar
  • 1,5 -2 dl riven parmesanost

Värm ugnen till 200 °

Koka upp grädde, lök, vitlök, kryddor i en liten kastrull över medelvärme, rör om.  Sänk värmen, låt sjuda, tills löken är mjuk, ca en kvart. Låt svalna i pannan och ställ vid sidan om. När den är sval, mixa gräddblandningen tills den är helt slät, ca 1 minut.

Fördela fänkålsklyftor, i en stor ugnsfast form och häll gräddblandningen jämnt över fänkålen. Rosta på mitten av ugnen tills fänkålen är mjuk ca 40 till 50 minuter.

Strö parmesan jämnt över fänkålgratängen de sista 4-5 minuterna. Garnera med ytterligare timjanblad och svartpeppar. Låt svalna några minuter innan servering.

Vintips!

Du kan dricka både rött och vitt vin till din fänkålsgratäng. Är du förtjust i anismaken, så kan vit Bourgogne eller en Bordeaux kan passa för då tar den inte överhand över maten.  Men ett rött vin konkurrerar ut anissmaken något, så ett mer robustare vin, antingen en Côtes du Rhône Villages eller mer bitig italiensk Barolo tonar ner fänkålens lakritssmak.

 Image Alt  - Vinjournalen.se

>> Domaine des Pasquiers Plan de Dieu 2021
 

Ekologiskt och fylligt Plan de Dieu -vin från distriktet Côtes du Rhône Villages och producenten Domaine des Pasquiers och familjen Lambert som är ekologiskt certifierad sedan ett decennium.
Här samspelar en typisk Rhône-blend av Grenache, Syrah och Mourvèdre. Detta är ett mörkrött sammetslent vin med en vacker rubinröd färg och med en generös och koncentrerad bukett av röda bär och frukter: mörka syrliga björnbär, söta vilda hallon och smakrika blåbär ger en fin fruktig smak med inslag av kryddiga lagerblad.
En pigg fräsch örtighet och en jordighet som fransmännen kallar för garrigue, och som med tiden utvecklar fantastiska aromer av läder, lakrits och anis. Ett fylligt aromatiskt vin som ger en trevlig nyanserad upplevelse i näsa och gom. En graciös och lång finish med mjuka tanniner och ett kontrollerat, stramt helhetsintryck. Finns i det fasta sortimentet på Systembolaget.

Läs mer om Rhône:

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.