Hem » Vin & Mat » En Räv i Toscana – ett rödvin som tål att synas!
Vin & Mat

En Räv i Toscana – ett rödvin som tål att synas!

en räv i Toscana Ernst och Maja - Vinjournalen.se

Konstnären Ernst Billgren har tillsammans med sommelier Maya Samuelsson skapat En Räv i Toscana, ett riktigt gott vin med konst och frukt i kombination! Vi provar vinet och lagar en italiensk ragù!

En Räv i Toscana är inte enbart ett konstnärligt verk med signatur Ernst Billgren och Maya Samuelsson men ett skönt vin som skapar en fin samklang mellan bra konst och gott vin. Vinet är superelegant och smakfullt vackert vin att njutas som ett mer komplext sällskapsvin eller som ett mycket mångsidigt matvin.

En Räv i Toscana konstnärligt med omsorg

En räv i Tocana - vinboxen - Vinjournalen.se

En Räv i Toscana kommer från en av de ledande producenterna i Chianti Classico, Castelli del Grevepesa ett vinkooperativ i området Chianti Classico i Toscana och som idag har fler än 120 vinproducenter. Detta är ett vinkooperativ med ambitiösa mål. Man producerar Chianti Classico DOCG viner av hög kvalitet med noggrant välja druvor och med en regelstrikt kontrollerad vinframställningsprocess och man har valt bort bekämpningsmedel och gödningsmedel för att skapa en långsiktigt hållbar vinproduktion.

Boxen En Räv i Toscana blandar Italiens signaturdruva Sangiovese med de anrika franska Bordeaux-druvorna Merlot och Syrah. Resultatet blir en elegant och fruktig Chianti Classico för oss  finsmakare.

Vinet är fullt av italiensk finess och innehåller inte något tillsatt socker. Färgen är rubinröd och profilen är rik och ett fyllig med välintegrerade, mjuka tanniner. Detta är ett härligt, frodigt och fylligt vin som är både smakfullt och har en utvecklad bouquet och med en fin bärig smak av saftiga björnbär, mörka körsbär och plommon samt toner av lakrits och vanilj. Ett rikt och stramt vin som är aromatiskt, välbalanserat och har en bra struktur och med ett långt njutbart avslut.

Boxen En Räv i Toscana kan drickas idag och kan lagras i några år till. Detta är ett vin som passar till all italiensk husmanskost som pizza och pasta eller smakrika kötträtter som exempelvis filetto di manzo och andra läckerheter.

Vinmportör är det nya bolaget Art Wines Sweden AB. Enklast beställer du vinet direkt hos Systembolaget på länken nedan!  

En Räv i Toscana 2021 (box 3000 ml) | Art.nr: 50483 | 289:-

En räv i Toscana - Ernst och Maja 2 - Vinjournalen.se

Ernst Billgren säger på sin instagram:
”Jag ville se om det var möjligt att göra ett riktigt bra vin för rimlig penning,
och tack vare sommelier Maya Samuelssons expertis var det faktiskt möjligt.
Bra konst och goda viner ska inte vara förbehållet de rika!”

Chianti – det perfekta matvinet!


Chianti Classico är kanske den mest kända vinstilen som tilldelades DOCG kvalitetsstatus 1996 och vinet får således även en egen strikt förslutning och märkning. Man kan även se den ‘svarta tuppen’ som är kännetecknar Consorzio Chianti Classico, en sammanslutning av Chianti-producenter som vekar för kvalitet. Minsta procentandel av Sangiovese tillåts i Chianti Classico är 80% och vinet måste hålla en alkoholhalt på lägst 12%. 


Utan tvekan är det druvan Sangiovese som gör sig så perfekt till mat. Sangiovese är en druva med ett ganska tunt skal, men det är tuff druva och rätt så kraftig i smaken och ibland blandas den för att mjuka upp smaken med exempelvis andra druvor som små delar av Cabernet, Merlot eller Syrah. Men det är fortfarande många viner som använder druvan Sangiovese till 100%. Vi lagar en italiensk klassisk Bolognese!  

Ragù italiano a la nonna – den äkta Bolognesen! 

 
Ingen italiensk Nonna med självaktning skulle laga sin Bolognese med köttfärs, för i la cucina Italiana, det italienska köket, är Bolognesen en fylligare och smakfullare gryta, snarare än sås. 

en räv i Toscana - rsgu - Vinjournalen.se

I Italien lagas den äkta ragún av bitar av nötkött med tomater och färska örter, lite vitlök, en och annan oliv, ibland med vin, ibland med pancetta eller fläskkorv salsiccia. Och man äter den oftast inte med spaghetti utan väljer snarare färsk tagliatelle. Prova, vi tycker att vi har godaste receptet!

Recept

  • 500 g nötkött, skuret i mindre kuber
  • 150 g pancetta
  • 1 stor gul lök, finhackas
  • 2 vitlöksklyftor, pressas
  • 1-2 morötter, slantas  
  • 1/2 selleripinne, skivas fint
  • 1 näve oliver, urkärnade och delade  
  • 100 g haricot verts, frysta eller färska, snabbkokas och delas
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 burk hela plommontomater i toamtlag
  • ½ knippe persilja, finhackad
  • 2 dl rött vin
  • 1 köttbuljongtärning
  • olivolja eller smör
  • Kryddor: salt, nymalen peppar, 1 tsk kumminpulver, 1 tsk malen paprika, 1 tsk torkad timjan, 1 tsk torkad oregano

Steg för att få till denna fantastiska maträtt

  1. Värm olja eller smör i en större gryta. Vi tog en emaljerad ugnsfast gryta.
  2. Tillsätt köttbitarna och pancetta, stek köttbitarna runt om i ett par minuter så de får färg.
  3. Salta och peppra.
  4. Ta sedan ut köttbitarna och lägg på en tallrik, ställ undan ett tag.
  5. Ta lite mer matfett och värm i grytan ingen och fräs lök, morötter och selleri på medelvärme i 5 minuter.  
  6. Tillsätt sedan vitlök, plommontomater samt tomatpuré. Lägg till en buljongtärning och rött vin.
  7. Rör ihop allt och stek tillsammans några minuter och reducera.
  8. Krydda med alla örtkryddor.
  9. Lägg i köttbitarna och pancettan igen och låt allt sjuda i ca 1+1/2 timmar under lock.  
  10. Tillsätt oliver och haricot verts i grytan, smaka av kryddorna och småkoka ca /2 timme till.
  11. Servera med färsk tagliatelle!
divider - Vinjournalen.se

Frågor och svar

Vad är en fiasko flaska?

Det är den vanliga bastflaskan så typisk för det röda chianti (bordsvinet) som blev så populär och användes så flitigt i slutet av 1900-talet. Vi har hört att den faktiskt är på väg tillbaka igen…

När gjordes den första Chiantin?

Den tidigaste dokumentationen av ett “Chianti-vin” går tillbaka till 1300-talet då vinodling började blomstra i “Chiantibergen” runt Florens. Rött vin har man dock producerat i området sedan 1000-talet. På 1700-talet var Chianti allmänt erkänd som ett rött vin.

Hur kom super toscanare till?

Några Chianti-producenter gjorde uppror mot vad de ansåg var föråldrade DOC-regler. Dels gällde det druvsammansättningen och att inte behöva blanda in några vita druvsorter samt moderna vinframställningstekniker som användning av nya ekfat.

Är super toscanare klassificerade?

På 90-talet produceras de flesta Super Toscanare under den geografiska klassificeringen IGT (Indicazione Geografica Tipica) och numera kan Super Toscanare ha IGT-, DOC- eller DOCG-status. Till exempel har Bolgheri Sassicaia DOC, Bolgheri DOC, där regionen där vinet produceras får en egen beteckning.

Hur många distrikt finns i Chianti?

Chianti Classico tillhör det äldsta och mest kända regionen med 14 vinområden och är det ursprungliga Chianti-området i hjärtat av Chianti. Det finns också:
Chianti Rufina – nordöst om Chianti Classico, rakt österut om Florens. Prestigeområde som till huvuddel utgör lagringsbara viner
Chianti Colli Senesi – området i bergen väster om Siena
Chianti Colli Fiorentini – direkt söder om Florens
Chianti Colli Pisane – nordväst om Chianti Classico längre mot kusten
Chianti Colli Arentini – öster om Chianti Classico
Chianti Montalbano – nordväst om Florens

Läs mer om Chianti och Toscana:

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.