Vi ska dricka en god Dolcetto, träffa en känd vinmakare och prova hans stilfulla vin framställt på lokala traditioner. Till det lagar vi en Kyckling Piccata!

Vinfamiljen Grimaldi är inte bara en av de äldsta vinmakarna i regionen Diano d’Alba men de var också allra fört med att börja odla druvor i trakten överhuvudtaget. De var på 1800-talet.

Det var främst blåa lokala druvor som Nebbiolo, Barbera och Dolcetto och man sålde på lokala marknader till folk i hela regionen som ville göra vin, antingen vinmakare som redan gjorde vin eller till andra.

Luigino Grimaldi


För ungefär 100 år sedan….

De flesta italienarna på den tiden gjorde sitt eget vin till husbehov och det var inget konstigt med det. Även familjen Grimaldi gjorde eget vin. Men till att börja med var familjen Grimaldis bönder och odlade olika grödor. Man hade också nötkreatur, den prestigefyllda lokala Fassona Piemontese som ännu idag är mycket typisk för Piemonte.

Det farfar Carlo som först visade intresse för vinmakeri och odlade de lokala druvorna, bland annat Dolcetto. Kanske tänkte han att om de sålde så bra till andra, så kanske det inte är en så tokig idé att göra vin och sälja det? Sagt och gjort efter kriget började han att buteljera familjens eget vin. Man började också tänka strategiskt lokalt men också export, och framförallt med att lägga grunden för en framtida vinproduktion i Piemonte.

en gammal dammig flaska Dolcetto vin från Grimaldi


Vinföretaget Grimaldi idag….

Man började smått med druvan Nebbiolo, eftersom den var populär. Därefter följde appellationerna Barbaresco och Barolo och världen började få upp ögonen för familjen och deras viner. Idag har man jobbat upp ett bra internationellt rykte för fina kvalitativa viner och familjen har producerat viner under fyra generationer.

Dolcetto testas av direkt ur tunna.

Idag odlar man även gröna druvor som bland annat Chardonnay, Moscato och den lokala gröna druvan Roero Arneis, friska och krispiga, typiska italienska härliga druvor som ger fylliga och fruktiga viner som lagras i ståltankar. Och varför uppfinna hjulet igen? Man håller självklart fast vid sina blå druvor Nebbiolo, Barbera och Dolcetto som i alla tider varit så populära. Men dessa viner lagras ju självklart traditionellt på stora ekfat.

Vinfamiljen består av pappa Luigino Grimaldi som driver företaget tillsammans med sin son, Elias.


Eleganta terroirviner

Dagens prestigefyllda viner och appellationer som Nebbiolo d’Alba, Dolcetto di Diano d’Alba och Dolcetto d’Alba, Barbera d’Alba, Roero Arneis, Gavi, Moscato d’Asti och Langhe Chardonnay har rönt mycket uppmärksamhet av internationella vinkritiker.

Idag har man åtta vingårdar i Langhe med omnjed och bland annat cru Bricco Ambrogio i Diano d’Alba och Sorano cru. Grimaldis exporterar sina viner till hela världen, Europa, Nordamerika samt många asiatiska länder bland annat Kina.


Druvan Dolcetto

Denna lokala druva lagras enligt tradition både i ståltankar och på ekfat, vilket gör att vinerna blir lätta, fruktdrivna och otroligt fräscha. Långt ifrån den där tunga klassiska mustigheten som vi är så vana vid och även tycker om. Dolcetto är en lätt druva som ger mycket torra viner med mjuka sammetslena tanniner, viner som också är mycket matvänliga.  

Vinet är till 100% framställt av den stilfulla piemontedruvan Dolcetto och är en typisk Dolcetto med klassifikation Dolcetto d’Alba DOC.

Grimaldi Dolcetto d’Alba är ett ljust granatrött vin med ljuva söta och krämiga nougatsmaker som leker smidigt med de saftiga mogna bären som kryddats med nejika och anis. I näsan känns svarta moreller och lila blåbär. I gommen fin fatkaraktär och skön eftersmak.

Vinet fick DOC status reda på 70-talet och har sedan dess blir blivit prisat för sin aromatiska fruktighet och sin fina nyanserade stil. Druvorna plockas förstås manuellt och krossas med tålamod så att man erhåller en vacker blend av must och skal. Välgjort, nyanserat och ett stiligt vin som går bra med både grillade kötträtter och traditionellt lokalt italienska kök, pasta, charkuterier samt ostar. Vinet är veganvänligt.

Grimaldi Dolcetto d’Alba | SB 2054 | Piemonte, Dolcetto d’Alba | 99 kr


Kyckling piccata med vin och kapris 

Till Dolcetto serveras en kyckling Piccata

Och till vår Dolcetto: en Kyckling Piccata! Det är kycklingbröst, panerade i mjöl, stekta och serveras med en sås smör, citron, kapris och lite vitt matlagningsvin. Den här rätten för supergod och du lagar allt på en halvtimme.  Servera gärna med couscous eller tunna vermicelli. Recept för 4 personer.

  • 4 st benfria kycklingfiléer
  • 1 1/5 dl mjöl 
  • lite salt och svartpeppar 
  • 3 msk riven parmesan 
  • 4 msk olivolja 
  • 4 msk smör 
  • 1,5 dl vitt matlagningsvin
  • 2 msk citronsaft 
  • 2 msk kapris 
  • 1 dl hackad persilja

Skär kycklingfiléer men inte helt igenom. Vik ut till en “fjäril” och banka ut med kötthammare eller kavel till tunna och jämntjocka filéer, c:a 1,5 cm tjocka. 
Blanda mjöl, parmesan, salt och svartpeppar som blir en panering.  
Skölj filéerna i vatten, skaka ordentligt och vänd dem i paneringen tills de är täckta. 
Värm olivolja och 2 matskedar smöret i en stor stekpanna på medium hög värme 3 minuter på varje sida. 
Lägg dem på ett galler över en ugnsfast form om du behöver steka flera i omgångar.
Ställ in i ugnen på låg värme c:a 100 ° medan du förbereder såsen. 
Häll vinet i stekpannan tillsammans med citronsaft, kapris och reducera såsen till hälften. 
Blanda i 2 msk smör. 
Lägg upp filéerna på en tallrik och häll över såsen. 

Njut av din Dolcetto!

Läs mer om italienska viner:

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy