Dolcetto – en vinmakare, ett vin och mycket god mat!

Vi ska dricka en god Dolcetto, träffa en känd vinmakare och prova hans stilfulla vin framställt på lokala traditioner. Till det lagar vi en Kyckling Piccata!

Vinfamiljen Grimaldi är inte bara en av de äldsta vinmakarna i regionen Diano d’Alba men de var också allra fört med att börja odla druvor i trakten överhuvudtaget. De var på 1800-talet.

Det var främst blåa lokala druvor som Nebbiolo, Barbera och Dolcetto och man sålde på lokala marknader till folk i hela regionen som ville göra vin, antingen vinmakare som redan gjorde vin eller till andra.

Luigino Grimaldi


För ungefär 100 år sedan….

De flesta italienarna på den tiden gjorde sitt eget vin till husbehov och det var inget konstigt med det. Även familjen Grimaldi gjorde eget vin. Men till att börja med var familjen Grimaldis bönder och odlade olika grödor. Man hade också nötkreatur, den prestigefyllda lokala Fassona Piemontese som ännu idag är mycket typisk för Piemonte.

Det farfar Carlo som först visade intresse för vinmakeri och odlade de lokala druvorna, bland annat Dolcetto. Kanske tänkte han att om de sålde så bra till andra, så kanske det inte är en så tokig idé att göra vin och sälja det? Sagt och gjort efter kriget började han att buteljera familjens eget vin. Man började också tänka strategiskt lokalt men också export, och framförallt med att lägga grunden för en framtida vinproduktion i Piemonte.

en gammal dammig flaska Dolcetto vin från Grimaldi


Vinföretaget Grimaldi idag….

Man började smått med druvan Nebbiolo, eftersom den var populär. Därefter följde appellationerna Barbaresco och Barolo och världen började få upp ögonen för familjen och deras viner. Idag har man jobbat upp ett bra internationellt rykte för fina kvalitativa viner och familjen har producerat viner under fyra generationer.

Dolcetto testas av direkt ur tunna.

Idag odlar man även gröna druvor som bland annat Chardonnay, Moscato och den lokala gröna druvan Roero Arneis, friska och krispiga, typiska italienska härliga druvor som ger fylliga och fruktiga viner som lagras i ståltankar. Och varför uppfinna hjulet igen? Man håller självklart fast vid sina blå druvor Nebbiolo, Barbera och Dolcetto som i alla tider varit så populära. Men dessa viner lagras ju självklart traditionellt på stora ekfat.

Vinfamiljen består av pappa Luigino Grimaldi som driver företaget tillsammans med sin son, Elias.


Eleganta terroirviner

Dagens prestigefyllda viner och appellationer som Nebbiolo d’Alba, Dolcetto di Diano d’Alba och Dolcetto d’Alba, Barbera d’Alba, Roero Arneis, Gavi, Moscato d’Asti och Langhe Chardonnay har rönt mycket uppmärksamhet av internationella vinkritiker.

Idag har man åtta vingårdar i Langhe med omnjed och bland annat cru Bricco Ambrogio i Diano d’Alba och Sorano cru. Grimaldis exporterar sina viner till hela världen, Europa, Nordamerika samt många asiatiska länder bland annat Kina.


Druvan Dolcetto

Denna lokala druva lagras enligt tradition både i ståltankar och på ekfat, vilket gör att vinerna blir lätta, fruktdrivna och otroligt fräscha. Långt ifrån den där tunga klassiska mustigheten som vi är så vana vid och även tycker om. Dolcetto är en lätt druva som ger mycket torra viner med mjuka sammetslena tanniner, viner som också är mycket matvänliga.  

Vinet är till 100% framställt av den stilfulla piemontedruvan Dolcetto och är en typisk Dolcetto med klassifikation Dolcetto d’Alba DOC.

Grimaldi Dolcetto d’Alba är ett ljust granatrött vin med ljuva söta och krämiga nougatsmaker som leker smidigt med de saftiga mogna bären som kryddats med nejika och anis. I näsan känns svarta moreller och lila blåbär. I gommen fin fatkaraktär och skön eftersmak.

Vinet fick DOC status reda på 70-talet och har sedan dess blir blivit prisat för sin aromatiska fruktighet och sin fina nyanserade stil. Druvorna plockas förstås manuellt och krossas med tålamod så att man erhåller en vacker blend av must och skal. Välgjort, nyanserat och ett stiligt vin som går bra med både grillade kötträtter och traditionellt lokalt italienska kök, pasta, charkuterier samt ostar. Vinet är veganvänligt.

Grimaldi Dolcetto d’Alba | SB 2054 | Piemonte, Dolcetto d’Alba | 99 kr


Kyckling piccata med vin och kapris 

Till Dolcetto serveras en kyckling Piccata

Och till vår Dolcetto: en Kyckling Piccata! Det är kycklingbröst, panerade i mjöl, stekta och serveras med en sås smör, citron, kapris och lite vitt matlagningsvin. Den här rätten för supergod och du lagar allt på en halvtimme.  Servera gärna med couscous eller tunna vermicelli. Recept för 4 personer.

  • 4 st benfria kycklingfiléer
  • 1 1/5 dl mjöl 
  • lite salt och svartpeppar 
  • 3 msk riven parmesan 
  • 4 msk olivolja 
  • 4 msk smör 
  • 1,5 dl vitt matlagningsvin
  • 2 msk citronsaft 
  • 2 msk kapris 
  • 1 dl hackad persilja

Skär kycklingfiléer men inte helt igenom. Vik ut till en ”fjäril” och banka ut med kötthammare eller kavel till tunna och jämntjocka filéer, c:a 1,5 cm tjocka. 
Blanda mjöl, parmesan, salt och svartpeppar som blir en panering.  
Skölj filéerna i vatten, skaka ordentligt och vänd dem i paneringen tills de är täckta. 
Värm olivolja och 2 matskedar smöret i en stor stekpanna på medium hög värme 3 minuter på varje sida. 
Lägg dem på ett galler över en ugnsfast form om du behöver steka flera i omgångar.
Ställ in i ugnen på låg värme c:a 100 ° medan du förbereder såsen. 
Häll vinet i stekpannan tillsammans med citronsaft, kapris och reducera såsen till hälften. 
Blanda i 2 msk smör. 
Lägg upp filéerna på en tallrik och häll över såsen. 

Njut av din Dolcetto!

Läs mer om italienska viner:

Grimaldi Dolcetto d’Alba

Ett nyanserand och elegant vin med inslag av mörka bär, choklar och örter, från Alba, Piemonte, Italien

Artikelnummer: 205401

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Italien, Piemonte

Alkohol: 13,5 %

Pris: 99 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Leave a Reply

avatar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Subscribe  
Notify of
senaste artiklarna