Hem » Vin & Mat » Det gastronomiska året i Stockholm 2023!

Det gastronomiska året i Stockholm 2023!

Gastronomiska huvudstadsåret - omslag

Gastronomiska huvudstadsåret bjuder events som varmkorv på Grand Hôtel, Bröl på Omaka, hundar och naturvin, vinmaraton, internationell streetfood, springande vinprovning och anrika Sturehof i nya lokaler…

Det bästa ur svensk mattradition. Det händer mycket under det gastronomiska huvudstadsåret i Stockholm 2023!

2023 är ett år när det finns mycket att fira: H M K Carl XVI Gustaf firar 50 år på tronen, Sverige firar 500 år på Nationaldagen, Stockholms Stadshus firar 100 år. 

Och …. Stockholm – European Capital of Gastronomy 2023 är i full gång!

Grand Hôtel, Svenska Brasserier, Omaka, Nationalmuseum, Chewies Bar, Stockholms Bränneri och Stadshuskällaren är bara av de innovativa entreprenörer som nu fyller Stockholms gastronomiska huvudstadsår med spännande innehåll som vi bara inte får missa.

Personligen tycker jag att restaurangerna är väl värda detta lyft under ett helt år efter de senaste svåra åren och stadens krögare visar på mod och entreprenörskap trots pandemi, krig och kris så satsas det friskt.

gastronomiska huvudstadsåret - lanskapsmåltider

En Stockholmmåltid med gamla anor!

lanskapmat

På Grand Hôtel satsar Mattias Dahlgren under maj på att servera Stockholmsmåltiden. Menyn utvecklades till lanseringen av Sveriges nya Landskapsmåltider och innehåller rätter med tydligt urbant ursprung.

– Varmkorven lanserades på Stockholmsutställningen 1897 och blev den tidens heta modernitet, det kombinerar vi med Salladsbowl som är nutida snabbmat. Efterrätten med mjölk och vilda bär från skärgården är en hyllning till mjölkseparatorn som uppfanns i Stockholm, berättar Staffan Naess, operativ chef på Mathias Dahlgrens restauranger.


– Just öppenheten för nya smaker och andra matkulturer är något som starkt präglat Stockholm gastronomiskt från 1990-talet och fram till idag, menar han.

Gastronomiska huvudstadsåret – vad är Stockholmsmåltiden?

Projektet Sveriges Landskapsmåltider har genererat kreativa nytolkningar av våra regionala mattraditioner. Målet är att väcka nya generationers intresse för landskapens unika råvaror och måltidskultur och på så vis stimulera till landsbygdsutveckling och gastronomisk turism i Sverige.

Gastronomiska huvudstadsåret - varmkor fråp 1897
Varmkorv Est 1897, 126 år senare. Foto: Lennart Weibull

Här presenteras nyskapade menyer från Sveriges alla landskap samt huvudstaden – sammanlagt 26 unika måltider skapade utifrån lokala traditioner och råvaror.

Folkets Hus och Parker, Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien har tillsammans tagit initiativet till projektet Sveriges Landskapsmåltider som engagerat kockar, bagare, råvaruproducenter, designers, konsthantverkare och dryckesutvecklare i hela landet.

Sturehof flyttar – men inte så långt!

Svenska Brasserier är inne i en expansiv fas. Deras flaggskepp Sturehof har steg för steg flyttat ut ur sina lokaler på Stureplan och flyttar nu in i nya, större lokaler strax bredvid.


– Att förvalta en kulturellt historisk del av Stockholm är ett otroligt privilegium, men också ett ansvar. Med den nya öppningen vill jag säkerställa Sturehofs arv som den självklara mötesplatsen för kultur och glädje i Stockholm, i minst 100 år till, säger PG Nilsson, grundare av Sturehof och koncernen Svenska Brasserier.

Sturehof har alltid varit en viktig kulturell mötesplats i Stockholm och även fortsatt är det kultur och konst som ska profilera verksamheten kombinerat med populära event som Assiettdagarna där gästerna kan smaka på det bästa ur svensk mattradition. Ombyggnationerna har pågått sedan 2017 och beräknas vara helt klara 2026. Från 17:e april 2023 är det öppet för gäster.

Samtidigt satsar Svenska Brasserier stort även på Söder – nyligen med både öppning av Riche Fenix och övertagande av The Hills på Götgatan samt renovering av klassiska restaurang Gondolen vid Slussen som öppnar under hösten.

Gastronomiska huvudstadsåret – och det blir mer!

Olika kreativa och prisvärda koncept utvecklas runt om i stan som på Omaka där man relanserat sitt brunchkoncept Bröl med husets öl och DJ.


– Vi startade egentligen Brölen under pandemin då vi var tvungna att stänga tidigare. Det blev väldigt populärt – lite mer drag än en vanlig lunch med uppgraderad brunchmat och bra musik. När vi la ner var det många gäster som ville ha Brölen tillbaka, berättar Omakas bryggmästare Hedda Spendrup.

gastronomiska huvudstadsåret - hundar och vin

På Kungsholmens första naturvinsbar Chewie’s är det paret McCleary Olins kärlek till hundar, naturliga viner, hantverksbryggda drycker och växtbaserad mat som regerar. En kombination som gjort dem till en lokal favorit för hundägare och vinnördar.

Samarbetena blir också fler och gästspelen ökar i stadig takt:

  • Stockholms Bränneri besöker Långbro värdshus med nya drinkar
  • Stadshuskällaren bjuder in till gästspel med Albin Edberg + Dan Lepp och Jimmi Eriksson
  • I Vasastan arrangerar Grus grus, Nektar och Bar Nimes Vinmaraton 22 april och visar att sport och vin visst kan höra ihop
  • Nationalmuseum lagar Fredrik Eriksson och Jessie Sommarström den 7 maj söndagsmiddag tillsammans

Gastronomiska huvudstadsåret skapas av 50 aktörer!

Gastronomiska huvudstadsåret - naturviner

Runt 50-tal innehållsaktörer är nu involverade i Stockholms gastronomiska huvudstadsår och bjuder på olika event, provningar, gästspel, specialmenyer och aktiviteter – allt från internationell streetfood till stjärnkrogar med nordisk smakprofil. Se här vilka som är med!


– Vårt mål är att tillsammans med Stockholms aktörer skapa ett år med både bredd och spets som kan lyfta Stockholm som gastronomisk destination. Tack vare stadens innovativa restaurang- och besöksnäring finns det nu ett rikt och välbesökt program på vår hemsida, berättar Charlotta Ranert, projektledare för Stockholm – European Capital of Gastronomy.

Läs mer om vinturism:

Frågor och svar

Varför valdes Stockholm som stad till Gastronomiska huvudstadsåret?

European Community of New Gastronomy utsåg Stockholm till Europas gastronomiska huvudstad 2023. Krakow var gastronomisk huvudstad 2019. 2022 är Oeiras, en stad utanför Lissabon, Europas gastronomiska huvudstad.

Vilka står bakom arrangemanget i Sverige?

Projektet ägs och drivs av Gastronomiska Akademien i samarbete med Svenska Kok- och Måltidsvetenskapsakademien, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien och Stockholms stad genom Visit Stockholm.

Vika landskap ingår i projektet Landskapsmåltider?

Här ingår menyer från Sveriges alla landskap samt huvudstaden – sammanlagt 26 landskap.

Var hittar man hela programmet som är klart till och med nu?

På hemsidan för Stockholm – European Capital of Gastronomy 2023 >> direktlänk här!

Är det bara mat som det gäller?

Nejdå. Det finns speciella dryckesevent som exempelvis naturviner på Chewie’s, Craft Cider Festival i juli, Stockholm’s Brewery Day på Café Opera i maj, Akvavit provning på Spritmuseum i juni, Stockholm Gin Fest i juni … och mycket mer! Kolla i >> programmet!

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.