Idag dricker vi druvan Sagrantino – en av de godaste italienska druvorna som man kan få och lagar en färggrann, lättlagad och perfekt värmande medelhavsgryta så här en kall vårdag.
Ett av de mest intressanta italienska vinerna att prova är utan tvekan Sagrantino viner. Här två olika viner, där ett vin är klassat DOCG består till 100% av druvan Sagrantino. I det andra vinet som är klassat DOC är Sagrantino en blanddruva tillsammans med goda andra smakfulla druvor. Lika goda, lite annorlunda.

Druvan Sagrantino
Sagrantino är en kraftfull druva med en djup färg som odlas främst i regionen Umbrien i centrala Italien där den funnits i århundraden. 97% av alla världens Sagrantino- druvor kommer från området kring vackra Montefalco och druvan beskrivs ofta som Italiens mest tanninrikaste sort.
De enskilda vinerna från Montefalco, Sagrantino DOCG och DOC innehåller druvor som frodas på de dammiga lerjordarna med sand- och kalksten som är så optimala för just denna druva.
Druvan Sagrantinos höga tanniner och ekfatslagrat gör vinerna till perfekta matviner. Bestämmelserna i den lokala vinlagen säger att vinerna inte får släppas förrän den har lagrats i minst 37 månader varav minst 12 månader på ekfat. Lyckligtvis är Sagrantinos tanniner inte nödvändigtvis alltid så strama, så vinerna kan även drickas även när de är ”unga”. Men Sagrantino bedömer vi som ett tyngre vin än en Sangiovese. Det är ett rött torrt vin som dels används som matvin men som även vinifieras till olika populära passito-viner som är koncentrerade viner, gjorda av halvtorkade druvor och att jämföra med exempelvis en Vintage Port i intensitet och livslängd.
Förvänta dig att Sagrantino är ett mörkt och tätt vin med en schyst fruktprofil av svarta frukter och bär och har en hel del kryddiga och jordnära inslag. Vinet kan ha en finstämd rökighet och det är alltid ett smakfullt vin, oavsett vilken typ av vin.
Prisad producent av Sagrantino viner
Producenten heter Cantina Le Cimate och är en liten familjeägd vingård på 28 hektar som ligger på en vackert belägen på en kulle med en gudaskön utsikt för själen. Man ser ut över Martanibergen och staden Montefalco.
Vingården ägs av familjen Bartoloni som har brukat jorden här sedan 1800-talet. Det var först 2011 som man började ägna sig åt kommersiell vinproduktion och grundade denna vingård. Här görs en del lovordade viner som fått fint betyg från kritiker, torra röda och vita viner samt rosé. Sagrantino spelar huvudrollen i de röda vinerna så man tillverkar även passito, förstås.

Finessen ligger i den distinkta vinifieringen. De olika druvorna skördas och vinifieras vid olika tidpunkter. Sedan jäser musten i ståltankar vid kontrollerade temperaturer på 25 grader medan skalen får ligga kvar i bort emot 20 dagar. Just detta ger vinet en otrolig god smak. När sedan vinet lagras en tid på ekfat, så får man ett otroligt smakfullt, kryddigt, fruktigt och gott vin.
Sagrantino – intressantaste italienska vinerna att prova!
Två viner, ett DOC och ett DOCG, något olika profil, samma pris och som finns att beställa på Bolaget.
Montefalco Rosso Le Cimate (nr 52762) – 299 kr
Här blandas druvan Sagrantino med Sangiovese, Tannat och Refosco Dal Peduncolo Rosso till en smakfull något ung bouquet, ett torrt vin med fin fyllighet, bra syra och mineraliska toner som bjuder på underbara fruktiga och intrikata dofter och smaker av röda bär och frukter, tänk främst plommon och körsbär, med omslutande toner av oliver, lakrits och svart te. I gommen känns en och annan len tannin samt en mycket stilig ekig finish.

Montefalco Sagrantino Le Cimate (nr 83818) – 299 kr
Här spelar druvan Sagrantino huvudrollen och då möts man av ett vin som är torrt, mustigt, relativt kraftfullt med mjuka taniner och med en smakprofil som är något mer komplext och rejält utvecklad och lagrat i 34 månader. Den häftiga smaken här domineras av härlig fruktsyra och gommen träffas av mörka toner av frukt och bär: saftiga plommon och svarta moreller där toner av mörk espresso blandas med choklad och inslag av jordiga mineraltoner med stänk av ekfat på tungan och som håller över ett långt avslut. Ett mycket läckert och smakfullt vin med hög fruktsyra, mycket kropp och bra balans.
Druvan Sagrantino passar fint till Medelhavsgryta
Denna medelhavsgryta påminner om en rustik ratatouille och en klassisk fräsch grönsaksgryta som är både saftig och värmer efter en snöpromenad. Grytan som mixar traditionella smaker från solkyssta medelhavet, består av rostade grönsaker, vitlök och örter. Sprängfylld med grillade medelhavsgrönsaker i en rik men tunn tomatsås. Men du kan lita på att detta är en riktig publikfriare också, när denna färggranna gryta ställs på bordet. Servera grytan gärna med en tjock rostat surdegsskiva med en klick olivtapenade eller pesto eller bara med ris eller potatis i någon form.
Grytan är mycket enkel att laga, du rosta grönsaker i ugnsgrillen så blir grönsakerna grillade och får en något rökig smak med sötman av att de karamelliseras.
- 2 paprikor, gul och röd, skärs grovt
- 1 medelstor rödlök, skivas
- 4-5 vitlöksklyftor, pressas
- 1 zucchini, skivas
- 1 generös näve med bladpersilja, hackad
- ½ aubergine, skärs grovt
- 1 selleristjälk, skivas tunt
- 380 g inlagda svarta bönor
- 1 msk tomatpuré
- 1 burk körsbärstomater
- 400 ml grönsaksbuljong
- 2 msk olivolja
- Kryddor: salt, malen svartpeppar, malen paprika, örter från Provence

Först värma grillen 220 ̊och förbereder, hackar och skivar grönsakerna. Lägg paprika, lök, vitlök, zucchini, aubergine, persilja och selleri på en plåt med lite olivolja och provencalska örter. Rosta ca 10-12 minuter tills grönsakerna har fått färg och löken är mjuk.
Sänk temperaturen till 200 ̊ och ställ in på ugn med över- och undervärme.
För över de till en järngryta med olivolja i botten. Tillsätt bönor, tomatpuré och körsbärstomaterna samt buljongen. Krydda på nu efter behag. Rör om, på med locket och ställ in i ugn i cirka tjugo minuter för att reducera såsen lite.

Läs mer om italienska druvor: