Ska du bjuda vänner eller familj på brunch kan det ibland vara svårt att veta vilket vin man ska bjuda på. En riktig brunch består ju oftast av många olika rätter. Medan en del föredrar ett glas champagne till våfflorna kan man också servera ett glas rött om man äter rött kött till ägg till exempel. Tänk först ut vad du ska bjuda på:

  • Croissants/Muffins/Bakelser
  • Pannkakor/Våfflor/Fattiga riddare
  • Bacon/Skinka/Korv
  • Omelett/Eggs Benedict/Frittatas
  • Rökt Lax
  • Rött Kött

Smöriga bakverk passar allra bäst med champagne. Den får gärna innehålla noter av nötter, smör och jäst. En del gillar att blanda ut med några skvättar apelsin- eller grapefruktjuice, så tänk på att du inte behöver välja den dyraste sorten.

Till pannkakor, våfflor och liknande rätter går det bra att dricka en italiensk Prosecco. Denna typ av mousserande vin har ofta en frisk citrussmak som passar bra till söta toppingar som sylt, lönnsirap och

frukt.
Innehåller brunchen mycket griskött i form av bacon, skinka eller korv kan du med fördel välja en ekfatslagrad chardonnay. Sådana smaker kompletterar den rökiga och salta smaken i köttet på ett fint sätt.
En brunch med mycket ägg kan vara svår att matcha med vin då ägg inte har en särskilt framträdande smak. För att inte ta över alltför mycket bör du välja ett snällt vin som Riesling, vars runda och söta smak även går bra ihop med vanliga äggtillberhör som svamp, tomat och spenat.

Rökt lax går bra ihop med citron, och därför bör du tänka citrusfriska viner. Här finns det många olika alternativ, tänk bara på att det ska vara torrt med inslag av citrus.

Rött kött går som bekant ihop med rött vin. Men med tanke på måltidens tidpunkt, välj ett inte alltför kraftigt vin så att det inte blir för överrumplande. Merlot är ett bra alternativ.

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy