Vi kör en kombo och pratar lite om olika former och typer av vinflaskor samtidigt ger vi ett gott tips för varje form av flaska.

Även om det finns hundratals olika typer av vinflaskor, så är det främst sorter av flaskor som dominerar: bordeauxflaskan, bourgogneflaskan och rieslingflaskan. Formen på flaska handlar lika mycket om druvor som region. Varje år produceras över en miljard vinflaskor i hela världen som är traditionellt formade för vinet som de innehåller. Förutom de tre vanligaste formerna finns det naturligtvis enstaka andra former. Har du noterat Verdicchios roliga svängiga form eller tyskarnas bulliga, korta frankenflaska, där formen kommer från den ursprungliga Steinkrug?

bid1_tipsBordeauxflaskan

Den vanligaste flaskformen är Bordeaux och den används i nästan alla vinproducerande länder.

Flaskan är lång, med raka sidor och höga skuldror som hjälper att fånga upp sediment när du häller upp vinet. Druvorna Cabernet Sauvignon och Merlot hör säkert till våra mest populära druvor och därför är kanske just Bordeauxflaskan vår vanligaste flaska och den mest använda vinflaskan i världen med sin distinkta form. Flaskan är av tradition gjord i grönt glas eller klart glas för vita viner, men finns idag också av mörkt glas. Många av de finare slottsvinerna bör lagras i mörkare flaskor. Om anledningen till varför det blev just den här formen, tvistar de lärde. Kanske ville man bara skilja på Bordeaux och Bourgogne?

Château de Seguin 2013 (3958)

En typisk bordeauxflaska från Frankrike och regionen Bordeaux Supérieur av druvorna Merlot och Cabernet Sauvignon.Detta är ett fylligt, strävt och mustigt rött slottsvin med hög fruktsyra och distinkt fatkaraktär. Många  bärsmaker samsas med örter och cederträ.

bid2_tipsBourgogneflaskan

Den andra flaskan men en sluttande axel är bourgogneflaskan är kanske den enklaste flaskan att tillverka. Man tror därför att bourgogneflaskan kan ha varit den första standardiserade vinflaskan som tillverkades av glasblåsare. Vinproducenterna i Bourgogne började använda faskan till både vita och röda bourgogneviner redan på 1800-talet och snart syntes flaskan överallt. Idag vet de flesta att den med säkerhet innehåller Chardonnay eller Pinot druvor. Det det är inte bara fylliga röda viner från Bourgogne som fyller flaskan, men även italienska viner av druvor som exempelvis Nebbiolo. Den traditionella cotes de rhone-flaskan är ganska lik bourgogneflaskan men något smalare.

Bourgogne Aligoté 2014 (5500)

Från franska Bourgogne Aligoté och producenten Joseph Drouhin kommer detta typiska vita bourgognevin av druvan Aligoté. Ett torrt, milt och ungt vin som smakar mycket fruktigt av gröna äpplen mineral, örter och citrus.

bild3_tipsRieslingflaskan

Den här flaskan kallas också Flûte, Alsace- eller Moselflaskan, eftersom den är så dominant just för dessa vinregioner. Vinproducenter i Nahe, Hoch, Rhen, Mosel och Alsace använder flaskan som är standard för deras viner. Formen på flaskan kom till strax efter bordeauxflaskan och skapades ursprungligen för druvan Riesling och idag innehåller den även en Gewürtstraminer och en Pinot Gris. Flaskan tillverkas av grönt glas i Mosel- och Alsacedistrikten, medan den är brun för Rhenviner. Många viner transporteras fortfarande med fartyg så detta är en praktiskt flaska att exportera, eftersom den tar mindre utrymme.

Riesling 2014 (12191)

Från den kända familjevingården Hugel i Alsace kommer denna vita Riesling som passar fint för dig som vill lagra vinet i några år. Denna hör till den torra sorten Riesling och är en käck, druvig och frisk Riesling med smaker som päron, äpplen och citron.

Vill du veta mer om flaskor och former så förklarar vinexperten och författaren Olivier Magny på Ô Chateau i Paris mer om detta här

 

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris269 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy