Vad betyder ”Riserva”?

Står ordet Riserva tryckt på vinetiketten kan det antingen betyda väldigt mycket eller ingenting alls. Den generella uppfattningen om sådana viner är att de är finare och har lagrats längre, och även om detta kan stämma behöver det inte alls vara så. Olika länder har nämligen olika regler kring vad som får stå på flaskan, och i länder med mindre strikta sådana kan producenter utnyttja systemet för marknadsföringssyften.

För det första är det tänkt att ett Riserva är ett överlägset vin, ett vin framställt av mognare druvor, vilket resulterar i en högre lägsta alkohol men uttrycket tros ha uppkommit då vinmakare ofta reserverade (därav benämningen) en viss mängd viner som höll en särskilt hög kvalitet och kom från en riktigt bra skörd. Logiken bakom detta är att dessa ”överlägsna” viner har större åldrandepotential och kan dra nytta av ökad åldrande. Därför är den allmänna uppfattningen att kvaliteten är högre och att vinet lagrats längre. Detta är den korrekta betydelsen och det finns fortfarande många producenter som faktiskt sparar de bästa vinerna ur de bästa årgångarna och kallar dem Riserva. Det är dock svårt att veta hur varje producent tänkt bakom benämningen, men i Italien och Spanien finns det i alla fall några regler som måste följas.

I Italien är ett Riserva-vin lagrat i minst två år. En Amarone Riserva är lagrad under minst fyra års tid medan fem år gäller för Barolo Riserva. I spanien heter det Reserva och innebär att vinet lagrats i minst tre år varav sex månader på ekfat. Det är framför allt Tempranillo-viner från Rioja, Toro, Ribera del Deuro och Valdepeñas som följer detta system.

Så hur är det med övriga världen då? Ibland annat USA, Australien, Nya Zeeland och Chile finns det inga regler för hur termen får användas. Därför kan man tyvärr inte vara helt säker på att vinet lever upp till några av dessa krav.

Lite mer om andra rödviner:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Brunello di Montalcino Fattoi

Italienarnas egna favoritvin. Ett anrikt, lyxigt och framförallt farligt välsmakande vin som är perfekt till fina middagar. Upplev hjärtat av Toscanas traditioner med denna hänförande dryck. Det här är inget "vardagsvin" och vill man greppa smakens alla nyanser så kanske det är bäst att dricka vinet för sig.

Artikelnummer: 3097

Typ: Rött Vin, Vin

Producent:Az. Agr. Fattoi

Land: Montalcino (Toscana)

Alkohol:14,5 % Vol %

Pris:219 Kr.

Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •