Hem » Vin Fakta » Vad betyder ”Riserva”?

Vad betyder ”Riserva”?

Står ordet Riserva tryckt på vinetiketten kan det antingen betyda väldigt mycket eller ingenting alls. Den generella uppfattningen om sådana viner är att de är finare och har lagrats längre, och även om detta kan stämma behöver det inte alls vara så. Olika länder har nämligen olika regler kring vad som får stå på flaskan, och i länder med mindre strikta sådana kan producenter utnyttja systemet för marknadsföringssyften.


Vad betyder Riserva?

För det första är det tänkt att ett Riserva är ett överlägset vin, ett vin framställt av mognare druvor, vilket resulterar i en högre lägsta alkohol men uttrycket tros ha uppkommit då vinmakare ofta reserverade (därav benämningen) en viss mängd viner som höll en särskilt hög kvalitet och kom från en riktigt bra skörd.

Logiken bakom detta är att dessa “överlägsna” viner har större åldrandepotential och kan dra nytta av ökad åldrande. Därför är den allmänna uppfattningen att kvaliteten är högre och att vinet lagrats längre. Detta är den korrekta betydelsen och det finns fortfarande många producenter som faktiskt sparar de bästa vinerna ur de bästa årgångarna och kallar dem Riserva. Det är dock svårt att veta hur varje producent tänkt bakom benämningen, men i Italien och Spanien finns det i alla fall några regler som måste följas.

Vinjournalens italienska rödvinstips


Tenuta Vignega – Valpolicella Ripasso

Denna ekologiska Ripasso från Valpolicella i Italien är ett ursprungstypiskt vin med hög kvalité! Smaken är kryddig med inslag av fat, mörka körsbär, russin, peppar, plommon och lakrits.

Italien | Venetien | Art  3040 | Azienda Agricola Bettili Cristiana | 149:-


Regler för riservaviner i olika länder

I Italien är ett Riserva-vin lagrat i minst två år. En Amarone Riserva är lagrad under minst fyra års tid medan fem år gäller för Barolo Riserva. I spanien heter det Reserva och innebär att vinet lagrats i minst tre år varav sex månader på ekfat. Det är framför allt Tempranillo-viner från Rioja, Toro, Ribera del Deuro och Valdepeñas som följer detta system.

Så hur är det med övriga världen då? Ibland annat USA, Australien, Nya Zeeland och Chile finns det inga regler för hur termen får användas. Därför kan man tyvärr inte vara helt säker på att vinet lever upp till några av dessa krav.


Bildgalleri – Vin riserva


Lite mer om andra rödviner:

Dela med sig:

Frågor och svar

Vad betyder reserva vin?

Står det reserva på ett vin från Spanien innebär det att vinet lagrats minst 3 år varav minst 1 år på fat. I de flesta spanska regioner är det en skyddad kvalitetsbeteckning tillskillnad från t.ex U.S.A där det inte har någon reglering och främst används som säljknep.

Vad är skillnaden på reserva och riserva?

Reserva och riserva är samma ord på olika språk och indikerar att vinet lagrats längre.

Vad betyder gran reserva?

Gran reserva är en kvalitetsbeteckning i Spanien och intygar att vinet lagrats i minst 5 år varav minst 2 år av dem på fat.

Vad betyder riserva på italienskt vin?

Riserva är en kvalitetsbeteckning i Italien som intygar att vinet har genomgått en längre lagringstid. Hur lång lagringstiden är beror på vilken region vinet kommer ifrån, i Barolo måste vinet ha lagrats i minst 5 år medans en Chianti riserva lagrats i minst 2 år.

Vad betyder ordet “Riserva” på en vinetikett?

“Riserva” indikerar att vinet har lagrats längre och har en högre kvalitet.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore
Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore
Pris:149 :-
Artikel nr:304001
Smak fat, kanel, kryddig, plommon, russin, vanilj
Arom fat, fruktig, kanel, körsbär, kryddig, russin, salvia
Färg färg, röd
Mat som passar
lamm
nöt
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2020DruvorCorvina, Rondinella, Molinara, OseletaAlkohol13.5 %VolymYAllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
8 /12
Smakintensitet
7 /12
Strävhet
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.