Hem » Vin Fakta » Vad är det som är så speciellt med Alsaceviner?

Vad är det som är så speciellt med Alsaceviner?

Vinerna som framställs i Alsace liknar inga andra franska viner. De druvtyper som odlas påträffas sällan i övriga landet och smaken skiljer sig på många sätt. Faktum är att Alsaces vinindustri har mer gemensamt med den tyska. Här kommer några exempel:

  • Det är de vita vinerna som dominerar
  • Man använder oftast bara en druvtyp i ett vin istället för blandningar
  • Vinerna är oftast utan ekfatskaraktär
  • Vinerna döps oftast efter druvan, istället för ursprungsplatsen

Men trots dessa likheter smakar Alsacevinerna inte alls som de tyska. Detta beror främst på det geografiska läget med den unika terrängen, jordmånen och klimatet. Vingårdarna angränsar i väst till bergskedjan Vogeserna som ger området optimala odlingsförhållanden. Regn, hårda vindar och fuktigt klimat som blåser in från Atlanten blockeras av bergen och ser till att vinodlingarna håller sig torra, soliga och varma. Framför allt de sydligare delarna, där bergen är högre, är väl skyddade från atlantisk klimatpåverkan. Bergskedjans slätter fungerar även som utmärkta odlingsmarker och erbjuder många olika jordmåner, vilket resulterar i stor mångfald bland landskapets viner.

De torraste månaderna i Alsace är september och oktober, vilket är mycket passande då detta ger druvorna möjligheten att mogna länge utan att skadas av regn och fukt. Detta, i kombination med de kyliga nätterna som resulterar i en frisk syra, skapar den mycket uppskattade Alsacekaraktären. Bra mognad plus frisk syra är lika med ett perfekt balanserat Alsacevin.

Vill du upptäcka Alsace och njuta av landskapets viner direkt från källan kan du åka längs den 17 mil långa vinvägen (La Route des Vins) som går längs med Vogeserna. Här kan du njuta av ett häpnadsväckande vackert kuperat landskap täckt av vinstockar och då och då stanna till för att besöka de olika vingårdarna och små mysiga medeltidsstäderna.

Frågor och svar:

Vilka druvtyper odlas oftast i Alsace?

Druvtyper som sällan odlas i övriga Frankrike, såsom Riesling, Gewürztraminer och Pinot Gris.

Vad skiljer Alsaceviner från andra franska viner?

Alsaceviner är oftast vita, använder oftast bara en druvtyp i ett vin, är oftast utan ekfatskaraktär och döps oftast efter druvan istället för ursprungsplatsen.

Varför smakar inte Alsacevinerna som tyska viner trots likheter i vinindustrin?

Det beror främst på det geografiska läget med den unika terrängen, jordmånen och klimatet.

Vilka är de torraste månaderna i Alsace och varför är det passande för druvorna?

September och oktober är de torraste månaderna i Alsace, vilket ger druvorna möjligheten att mogna länge utan att skadas av regn och fukt.

Vad är Alsacekaraktären och vad skapar den?

Alsacekaraktären är en perfekt balans mellan bra mognad och frisk syra, vilket skapas av de kyliga nätterna och den långa mognadsperioden utan regn och fukt.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.