Hem » Vin Fakta » Upplev den tyska vintraditionen i underbara Baden

Upplev den tyska vintraditionen i underbara Baden

boden-front - Vinjournalen.se
Spätburgunder
Spätburgunder

Kanske planerar du redan inför semester och sommar? Vad sägs om en vandring genom vingårdarna i det natursköna Badenområdet en upplevelse för både vinentusiaster och kräsna läckergommar för att sedan ta med sig en och annan flaska hem.

Inbäddat i det vackra kulturlandskapet i Baden och i närheten av Bodensjön – omgiven av vingårdar, fruktträdgårdar, slott och gamla kloster – ligger den 900-åriga vingården Markgraf von Baden med sina 135 hektar vingårdar vid Bodensjön och i Durbach.

Det finns egentligen två slott: Schloss Staufenberg i Durbach i Ortena och som har stått där sedan 1112 och Schloss Salem som ligger vid Bodensjön. Båda tillverkar sina speciella viner. Vin har man tillverkat sedan 1400-talet och man framställer både röda, vita, rosé och två sorters mousserande viner av typen Sekt och Secco. Här finns alltså mycket att prova! Som gäst på godset kan du få uppleva härliga vinkällare, intressanta vinprovningar med några av de bästa viner som Tyskland har att erbjuda och självklart kan du även bo där.

bernhard
Berhard, Prins von Baden

Lite historia

Den adliga titeln Markgraf von Baden och godset erhöll  Herman II år 1112 och sedan dess har man kultiverat godset och förstås haft starka band till regionen Baden.  Marken har alltid setts som en värdefull  tradition  att förvalta vidare. Redan 1782 började man odla vin på godset som idag ägs av Berhard, Prins von Baden om är son till den nuvarande Markgraf von Baden.

Druvor och viner

Kölble
Vinmakaren Herr Kölble

Kvalitetsambitionen genomsyrar hela företaget och vingården. För familjen är vinproduktionen både en kall och en passion. Vingodset vars familjemotto är lojalitet och tillförlitlighet. Det är också mottot för deras slottsviner, Fidelitas.

Vinfamiljen är särskilt stolta över sina viner av druvorna Spätburgunder och Müller-Thurgau (vitis vinifera). Müller-Thurgau är en druva som togs fram i Tyskland 1882 av Dr. Hermann Müller från schweiziska Thurgau, och därav namnet. I Kirchberg planterades druvan Müller-Thurgau redan 1925 för första gången på stranden av den tyska delen av Bodensjön. Men på vingodset kan du likväl få prova viner med deras andra druvor, exempelvis en fruktig Pinot Noir eller en elegant Riesling.

Själva godset Markgraf von Baden har sedan länge varit medlem i Verband Deutscher Prädikatsweingüter (VDP). Vinsortimentet är indelat Gutswein, Ortswein, VDP.ERSTE Lage samt VDP. GROSSE Lage, som är deras toppviner.

Här finns en katalog att ladda ner för att få en försmak av vinerna

Hemsidan hittar du här. 

Frågor och svar:

Vilken region ligger vingården Markgraf von Baden i?

Vingården ligger i Baden, omgiven av vingårdar, fruktträdgårdar, slott och gamla kloster.

Vilka typer av viner tillverkar man på vingården?

Man tillverkar både röda, vita, rosé och två sorters mousserande viner av typen Sekt och Secco.

Vem äger vingården idag?

Vingården ägs av Berhard, Prins von Baden, som är son till den nuvarande Markgraf von Baden.

Vilka druvor är vinfamiljen särskilt stolta över?

Vinfamiljen är särskilt stolta över sina viner av druvorna Spätburgunder och Müller-Thurgau.

Vilken organisation är vingården Markgraf von Baden medlem i?

Vingården Markgraf von Baden har sedan länge varit medlem i Verband Deutscher Prädikatsweingüter (VDP).

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.