Bild1Många vinälskare har säkert någon gång drömt om att äga en egen vingård. För Bruno Ohlzon har drömmen blivit verklighet. Hans vingård Domaine d’Escapat, ligger utanför byn Villeneuve-Minervois strax norr om Carcasonne i regionen Laguedoc-Roussillion.

– När jag kom hit kändes det helt rätt. Jag kände direkt att jag ville stanna. Vingården var till salu och jag gjorde slag i saken.

Från elithockeyspelare i Hammarby och Modo, entreprenör inom byggbranschen, jobbat med fastigheter, aktier och som vinimportör – idag är han vinbonde. Det är ett spännande, men också ett tufft  liv.

Vinfälten i området ligger tätt så långt ögat kan nå och de vackra, gamla stenhusen på gården från 1700-talet andas genuin fransk vinpatina. På gården har man gjort vin i över 100 år. Domaine d’Escapat består av 44 hektar väl underhållna vinfält med ett tiotal ädla druvor annat Syrah, Grenache, Cabernet Sauvignon och Carignan. Vinerna klassas som AOP Minervois och Vin de Pays.

Bild3

 

– När större delen av regionens vingårdar går back så blir det ofta hela familjens angelägenhet med deltidsarbete vid sidan om för att överleva. När jag köpte gården tillverkades bulkviner. Men jag ville hellre satsa på kvalitet än på kvantitet och göra mer komplexa viner som jag själv tyckte om. Vi producerar idag ca 200 000 liter vin om året och exporterar främst till Sverige och Spanien.

– Det är en spännande och dynamisk process att framställa ett gott vin. Framtung ekonomi måste man räkna med innan man får snurr och konkurrensen stentuff. Jag ser det som en investering som självklart även ska vara lönsam.  

Brunos intresse för vin väcktes i samband med att han startade en vinagentur på 90-talet som levererade till en rad kända restauranger som Grand Hôtel, Leijontornet och Bon Lloc. Att tycka om goda viner är långt ifrån samma sak som att lyckas som vinmakare. Hur svårt kan det vara?

Sagt och gjort. Bruno knöt till sig skickliga oenologer och vinmakare, bland annat den kände vinmakaren och blendern Lars Torstensson.

bild2– Jag har drivit många olika bolag och har erfarenhet av att få verksamheten att snurra, men jag hade igen erfarenhet av bondgård och vinmakeri. Det kändes respektingivande i början. Jag förstod förstås att det skulle bli en utmaning och mycket hårt arbete att ta över en vingård. Och det blev en turbulent början. Mina medarbetare var vana vid en hierarkisk ledarstil och kallade mig direkt för ”Patron”. De tittade på mig och väntade på att jag skulle ta viktiga och ödesdigra beslut på löpande band utan att egentligen fullt ut veta vad konsekvenserna skulle bli. Det har funnits kaotiska ögonblick då jag bara ville stänga in mig.

– Jag skulle lära mig om jordmånen, klimatpåverkan, svampsjukdomar, beskärning, bevattning, besprutning, gödning och skörd… När naturen får bestämma, så gäller att anpassa sig, men när vinet väl ligger på tunnor, så är det en väldigt rolig process att få vara med i minsta detalj och förändring och till slut framställa ett gott vin.

Att bygga det egna varumärket Le Capitaine har gett gott resultat. Redan efter första tappningen fick hans Chardonnay en stjärna i vinguiden Guide Hachette. Hos renommerade Ministére de l’Agriculture et de la L’Argrimentation fick hans viner brons och silver och hos Decanter gav det silverplats.

Att utveckla affärsverksamheten betyder också att kunna slå mynt av det man redan har och finna nya möjligheter. Vinturism, kommunikation via sociala medier, internetförsäljning, erbjuda folk egna vinstockar, vinprovningar och vinskola är bara några av de lukrativa delar som finns hos Bruno på Domaine d’Escapat.

BrunovinerAtt Bruno är en sann entreprenör går inte att ta miste på. Han sätter tuffa mål, vågar ta risker, vill ha kontroll och vara delaktig i alla moment själv för att till sist kunna ta alla kniviga beslut.

De viner som finns att beställa på Systembolaget är Le Capitaine Rosé 2014 nr 75179, Minervois  rött 2012 nr 74401 och det vita Chardonnay 2015, nr 79069 . Blandlådor och magnumflaskor går att beställa via hemsidans webbshop.

Så här gick det till när Bruno köpte sin vingård och det spännande arbetet från druva till flaska

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy