Leonardo da Vincis lilla vingård mitt i Milano

När Leonardo da Vinci började måla sin kända muralmålning Nattvarden 1495, mitt i centrum av Milano och i kyrkan Santa Maria delle Grazie, var han bara 30 år gammal. Det tog honom 3 år till 1498 att fullborda målningen som är målad med oljefärg direkt på väggen.

Vid den tiden var kyrkan Santa Maria delle Grazie ett dominikanerkloster och den store renässansmästaren da Vinci var vid den här tiden känd konstnär, arkitekt, ingenjör, matematiker, musiker – få visste att han även kom att äga en liten vingård mitt i Milano.

Den rika hertigen Ludovico Maria Sforza som ville omvandla delar av kyrkan till ett mausoleum för sin familj, gav Leonardo uppdraget med muralmålningen. Leonardo själv var en stor vinälskare och Ludovico blev så glad när Leonardos målning började ta form att han skänkte honom en liten vingård som tillhör pittoreska villa Casa degli Atellani, alldeles mitt emot kyrkan. Vingården ligger på en rektangulär tomt som är 60 meter bred och 175 meter lång. Totalt är den lite över en hektar stor.

Idag är kyrkan, villan och den lilla vingården ett av Italiens stora kulturprojekt som kombinerar konst och vin som man öppnade för allmänheten sommaren 2015 under Expoutställningen i Milano.

Vingården föll i glömska drygt 400 år fram till 1919 då arkitekten Piero Portaluppi började renovera den fina gamla villan Casa degli Atellani. När man hittade några möjliga lämningar efter vad som kunde ha varit en vingård, så letade Leonardo-experten Luca Beltrami i gamla renässansdokument och kom fram till att Leonardos vingård måste ha legat just här i villans trädgård. Jodå. Han grävde lite och här fanns den faktiskt. Han fotograferade vingården, som var otroligt nog fortfarande var intakt, för att bekräfta sitt fynd.

En grupp av oenologer har de senaste 10 åren skött om vingården och man har börjat återplantera vindruvan Malvasia di Candia som växte här under Leonardos tid. Malvasia di Candia är både en druvsort och en gammal vinstil som ursprungligen kom till Italien från Kreta. Malvasia är en mycket aromatisk druva med en rik arom och en intensiv blommig smak, precis så som man tyckte att vinet skulle smaka på 1400-talet.

Det är inte svårt att föreställa sig Leonardo som i slutet av en hård dag på jobbet promenerar mot villan Casa degli Atellani för att titta till sin lilla vingård och kanske ta ett glas vin.

I april 1500 ockuperade Frankrike delar av Italien och man fängslade hertig Ludovico. Vingården konfiskerades också och Leonardo lämnade Milano. Men han glömde aldrig sin lilla vingård och blev fantastiskt glad när han fick tillbaka den i sin ägo strax innan han dog 1519.

Idag är vingården ett museum väl värt att besöka. Man kan promenera runt och titta på druvorna eller bara ta en aperitif i baren.

Se en kort film om hur det ut på vingården utanför villan –>

Frågor och svar:

Vad var Leonardo da Vincis relation till vingården mitt i Milano?

Leonardo da Vinci ägde en liten vingård mitt i Milano som han fick av hertigen Ludovico Maria Sforza.

Vilken druva växte på vingården under Leonardos tid?

Malvasia di Candia var den druva som växte på vingården under Leonardos tid.

Vad hände med vingården när Frankrike ockuperade delar av Italien?

Vingården konfiskerades när Frankrike ockuperade delar av Italien och Leonardo lämnade Milano.

När öppnades kyrkan, villan och vingården för allmänheten?

Kyrkan, villan och vingården öppnades för allmänheten sommaren 2015 under Expoutställningen i Milano.

Vad kan man göra på vingården idag?

Idag är vingården ett museum som man kan besöka och promenera runt på, titta på druvorna eller ta en aperitif i baren.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Pierre Chavin Côtes de Provence Rosé
Pierre Chavin Côtes de Provence Rosé
Pris:131 :-
Artikel nr:7412501
Smak bärig, jordgubbar, örter, rabarber, vattenmelon
Arom bärig, jordgubbar, örter, rabarber, vattenmelon
Färg blek, ljusröd, orange
Mat som passar
buffémat
fågel
fisk
grönsaker
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2021DruvorGrenache, Cinsault, SyrahAlkohol13 %VolymYAllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
1 /12
Smakintensitet
4 /12
Sött/Torrt
10 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.