Hem » Vin Fakta » Den viktigaste vinregionen i Argentina – Guide till vingårdarna i Mendoza

Den viktigaste vinregionen i Argentina – Guide till vingårdarna i Mendoza

Mendoza regionen är den viktigaste vinregionen för Argentina och regionen producerar nästan två tredjedelar av vinet som kommer från Argentina. Regionen hittar du vid foten av den östra delen av Anderna och i skuggan av Mount Aconcagua. Vinodlingarna är några av de högst belägna i världen på en genomsnittlig höjd av 600 till 1 100 meters höjd över havet. Mendoza anses vara hjärtat för vinindustrin inom Argentina och en stor majoritet av de största vingårdarna ligger i regionens huvudstad Mendoza. Regionen är uppdelad i två vinproducerande områden nämligen Maipú och Luján som även inkluderar Argentinas första appellation som grundades 1993 i Luján de Cuyo. 

Regionen Mendoza som historiskt har kallats Cuyo hade en aldrig tidigare skådad ökning av vingårdar under 1800-talet och i början av 1900-talet. Detta gjorde att området förvandlades till det femte största vinodlingområdet i världen och det största i Latinamerika. Vinodlingarna växte från 1 000 hektar 1830 till 45 000 1910 vilket gjorde regionen större än vinproduktionen i Chile under 1800-talet. 1910 var runt 80 procent av vinodlingarna i Argentina planterade med franska druvor främst Malbec.  

2008 hade Mendoza regionen över 144 000 hektar och regionen är uppdelat i följande distrikt Maipu, Luján de Cuyo, Uco Valley, San Rafael, East Mendoza (San Martín). Klimatet är kontinentalt och erbjuder ett halvtorrt ökenförhållande. Regionen har fyra distinkta säsonger utan några extrema temperaturskillnader. Nederbörden är runt 200 mm per år vilket gör bevattning av vinstockarna nödvändigt. Frost under våren är sällsynt och under sommaren är risken för hagel stor som lokalt är känd som La Piedra. 

I distriktet Maipu produceras röda viner från Malbec som har en smak av röda frukter och tobak medan vinerna från San Rafael är Cabernet Sauvignon och Malbec viner som en smak av rostade röda bär och en arom av örter. Andra röda druvor som växer i regionen är Tempranillo och Syrah. Trots att Mendoza är känd för sina röda viner finns det dock vita viner från druvorna Chardonnay, Sauvignon Blanc samt rosa druvor som Criollo Grande, Cereza. 

Karta – Vingårdar att besöka i vinområdet Mendoza

Följ med till några vingårdar i Mendoza

Otero Ramos Winery – Vingården som erbjuder glutenfria viner

Vingården Otero Ramos har en fantastiskt utsikt av de snötäckta bergen och vingården ligger i Lujan de Cuyo regionen i Argentina. Vingården är en familjeägd gård som har en begränsad vinproduktion. Vinerna håller en hög kvalitet och de erbjuder även officiell certifiering av glutenfria viner. Vingården har många utmärkelser och priser från både nationella och internationella tävlingar. Don Manuel är ägaren av gården och han arbetar tillsammans med internationellt kända vinproducenter. Odlingarna täcker 32 hektar mark och de odlar druvor som Malbec, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Pinot Noir, Tannat, Torrontés, Sauvignon Blanc samt Chardonnay.

 • Appellation: Doc For Malbec
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidat tur av vingården 
 • Pris: 5 €

Domaine Bousquet – Vingården med franska rötter

Vingården Domaine Bousquet ligger i Tupungato som är ett distrikt i Uco Valley inom Mendoza regionen. Vingården fokuserar på att producera ekologiska viner av hög kvalitet. Vingården använder argentinska metoder för vinodlingarna och franska tekniker för vinframställningen. Familjen som äger vingården är en fransk familj som var på resa genom Argentina. Jean Bousquet, grundaren av Domaine Bousquet, blev kär i naturen och miljön i Argentina och startade vingården 1990. Idag är även hans dotter Anne och hennes man Labid Al Ameri delägare av vingården. De äger över 240 hektar mark och odlar druvor som Sauvignon Blanc, Chardonnay, Torrontés, Pinot Gris, Pinot Noir, Merlot, Syrah, Malbec, Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc. 

 • Appellation: Uco Valley
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidat tur av vingården 
 • Pris: 5 €

Viña El Cerno – Vingården med en byggnad som är 110 år gammal

Vingården Viña El Cerno är en familjeägd vingård som ligger i Mendoza regionen i Argentina. Vingården grundades 1998 och de har alltid producerat ekologiska viner av olika druvor med vanliga metoder för vinframställningen. Vingården ligger i en 110 år gammal byggnad där man kan lära sig allt om familjens rika historia. Familjen odlar druvor som Malbec, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay, Torrontes, Rosado och Espumoso. Några av de välkända märkena från vingården är Corazon De Roble, Wayna, Utopía, Viña El Cerno, 6 ° Viña, Geoenergía med flera. 

 • Appellation: Young Wines, Reserva, Gran Reserva, Premium
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidat tur av vingården 
 • Pris: 270 €  

Alpasion Wines, Lodge & Vineyards – Vingården som ägs av en grupp vänner

Vingården Alpasion hittar du i Chacayes i regionen Mendoza. Gården är en boutique vingård som säljer sina ikoniska viner i fler än 25 länder världen över. Vingården är grundad av en grupp vänner. Etiketterna på vinflaskorna har fingeravtryck och signaturer från alla ägare för att visa deras unika vänskapsband. Vingården värderar kvalitet och innovation högt och de odlar druvorna på ett ekologiskt sätt. På vinodlingarna odlas druvor som Malbec, Cabernet Franc, Petit Verdot , Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay och Sauvignon Blanc. 

Namnet Alpasion kommer från det spanska ordet ‘alma’ som betyder själ och ‘pasion’ som betyder passion vilket är ett stor del av vingårdens ambition. På gården finns det en modern källare som är utrustad med avancerade maskiner samt en fantastisk stuga och restaurang. Restaurangen erbjuder en fyrarätters middag med många lokala och gourmet inslag. Stugan erbjuder fem lyxiga dubbelrum samt en familjesvit. Det finns även en stor matsal, ett mysigt vardagsrum samt ett kontor och en öppen spis att njuta av. 

 • Appellation: Chacayes
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidat tur av vingården 
 • Pris: 18 €

Vinregionen Mendoza erbjuder många fantastiska vingårdar som du kan besöka. Du kan testa många olika sorter av vin, lära dig mer om deras historia samt vandra omkring i den underbara naturen runt vingårdarna. Om du vill läsa mer om vinprovning i Mendoza går det att besöka winetourism.com. Du kan även läsa mer om vingårdarna i Mendoza

Vi hoppas att du kommer att besöka Mendoza inom kort och att du har nytta av våra tips. Läs gärna mer om vin och turism i Argentina samt andra länder.

Frågor och svar:

Vilken region i Argentina är den viktigaste vinregionen?

Mendoza är den viktigaste vinregionen i Argentina.

Hur mycket av Argentinas vinproduktion kommer från Mendoza?

Mendoza producerar nästan två tredjedelar av vinet som kommer från Argentina.

Vilka är de två vinproducerande områdena i Mendoza?

De två vinproducerande områdena i Mendoza är Maipú och Luján.

Vilken druva är Mendoza mest känd för att odla?

Mendoza är mest känd för att odla Malbec-druvan.

Vilka är några av de vingårdar som man kan besöka i Mendoza?

Några av de vingårdar som man kan besöka i Mendoza är Otero Ramos Winery, Domaine Bousquet, Viña El Cerno och Alpasion Wines, Lodge & Vineyards.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.