Hem » Vin Fakta » Botaniska smaker kommer stort 2022!

Botaniska smaker kommer stort 2022!

omslag botaniska smaker

Botaniska smaker och aromer finns redan i öl, akvavit, gin, vodka eller vad säger du om en chilensk konjak baserad granatäpple och päron? Vi kommer att få se det alltmer och nu kommer även den botaniska romen. Men vad betyder botanisk sprit, egentligen?  Vi svarar på allt du vill veta i 5 aktuella frågor!

Botanisk sprit är knappast något nytt. Allt sprit är väl egentligen botanisk säger många som vet. Men för några år sedan lanserades botanisk gin som stor nyhet och konsumenterna tyckte om idén med den klimatsmarta ginen gjord på ärtor. Den nya ginen hade en fräsch profil och den kändes nydanande med bara en svag ton av de traditionella mustiga enbären. Sedan dess har vi sett botaniska smaker vodka, akvavit (till och med svensk!) och inte minst inom hantverksöl så syns den här botaniska smaktrenden komma starkt och även låg- eller alkoholfria drycker hänger på den här trenden.

Och nu kommer rom och gör en – kalla det för comeback eller botanisk nyprofilering! 

botaniska smaker - en rom o cola
rom & cola gjord på Five Hundred Cuts Botanical Rum

Men vad betyder botanisk egentligen?

Kan vi kalla det för mer naturliga botaniska smaker, det vill säga aromer, men också kanske mer ovanliga aromer om tänker på sprit? Numera finns ett enormt utbud av aromatiska och smakrika växter att ta till för att skapa nya spritdrycker i olika kategorier. Vi tänker frukter, essenser nötter, frön, blommor, rötter, bark, örter och kryddor … som ger fantastiska blandningar som känns fräscht och nydanande.

Men har inte alla växter botaniska smaker?

Vi konstaterar att traditionellt är definitionen på botaniska ämnen är torkade eller färska växter (och det finns ca 7000 plantvarianter) växtdelar eller växter som är isolerade eller kombinerade kemiska komponenter, extraherade i etanol, vatten, andra organiska lösningsmedel, eteriska oljor och andra extrakt som ska användas för doft, smaksättning, funktionella hälsofördelar och medicin. Så har vi använt botaniska växter sedan 150 år e.K.

botaniska smaker - alkoholfri sprit
Virgins Seedlip Non-Alcoholic Botanical Spirits

Men låt oss titta närmare på rom!

Dt finns så många olika typer av rom: från vit, guldig och blek rom till mörk rom, svart rom, premiumlagrad rom, vintage rom är några exempel om vi bortser från den nya, vita romen med botaniska smaker.

Säger man rom, så tänker de flesta nog direkt på mörk eller ljus rom från länder som Barbados, Haiti eller Jamaica. Rent generellt är dock botanisk rom smaksatt med växter som färska eller torkade örter eller kryddor och ätbara blommor – i motsats till kryddad rom som vanligtvis smaksätts med olika kryddor som man även kan baka med, särskilt då vanilj, men också kryddpeppar, kryddnejlika eller kanel. Och den romen är ofta sötad.

Kort så är botanisk rom är ofta gjord på vit rom med mindre av romens stora ingrediens, vanilj och lite eller inget alls tillsatt socker. Botanisk rom tenderar att vara lättare och torrare än tidigare rom. Smaken är mer örtig eller blommig den känns “grönare” i smaken.  Men smakar inte romen som gin då? Det finns självklart vissa likheter med gin men botanisk rom har definitivt inga enbär i romen och för att en botanisk rom vara en rom, så måste destilleras från en sockerrörsprodukt.

Och den botaniska romen tillverkas överallt, både i Europa, i USA och i de ursprungliga länderna för rom.

botaniska smaker romtunnor

Fördel: vit rom med botaniska smaker

Botaniska smaker är som gjorda för att dricka med mixer och göra olika drinkar av, eftersom de inte åldras lika länge och en del varianter filtreras ett flertal gånger för att ta bort orenheter. Botanisk rom kan med fördel blandas med lemonad eller smaksatt tonicvatten gärna med tillsatt fruktsaft så den drinken för lite sötma.

Den vita rom med botaniska smaker har ett nytt uttryck och är infuserad med härliga växter och får således en egen smakvariation som känns mjuk och len med bra balans och smak, säger fantasterna. Den mest komplexa, livfulla, helt vita rom du någonsin smakat. Den kan dessutom vara 100% Fairtrade-certifierad från de traditionella romproducerande länderna som Jamaica, Guyana, Dominikanska republiken och Barbados.

botaniska smaker - kryddor

Prova på egen hemlagad infuserad rom!

I väntan på att de stora romtillverkarena ska hitta med sina flaskor till Sverige, vilket de säkert börjar göra under året, så kan du göra egen infuserad rom som du också kan blanda snygga drinkar med. 

Gå in under kategorin ljus rom och välj en vit rom i bra prisklass. Spritinfusionen gör du sedan otroligt enkelt med ett gäng örter och kryddor som du tycker om.  Vi använde 1 tsk korianderfrön tillsammans med 1 tsk lavendelblommor ett färskt salviablad och varför inte en ätbar barrkvist nu på vintern?

Häll allting på en glasburk med ett tätt lock och häll på den vita romen. Låt stå och dra i minst 36 timmar.

Läs mer om botanisk sprit:

Frågor och svar:

Vad är botanisk sprit och vad innebär det?

Botanisk sprit är spritdrycker som är smaksatta med växter, såsom örter, kryddor, frukter, blommor, rötter och bark. Det innebär att spriten får en fräsch och nydanande smakprofil.

Vad är skillnaden mellan botanisk sprit och traditionell sprit?

Skillnaden ligger i smakprofilen och de använda ingredienserna. Botanisk sprit använder sig av olika växter för att skapa nya och spännande smaker, medan traditionell sprit oftast har en mer traditionell och välkänd smakprofil.

Vilka typer av spritdrycker kan vara botaniska?

Botaniska smaker och aromer kan användas i olika typer av spritdrycker, såsom gin, vodka, akvavit och nu även rom. Det finns ett brett utbud av möjligheter att skapa nya och intressanta smakkombinationer.

Vad är botanisk rom och hur skiljer den sig från traditionell rom?

Botanisk rom är en rom som är smaksatt med växter, såsom örter, kryddor och ätbara blommor. Den skiljer sig från traditionell rom genom att den oftast är lättare och torrare i smaken, och har en mer örtig eller blommig karaktär.

Hur kan man använda botanisk sprit i drinkar?

Botanisk sprit kan användas i olika drinkar och mixer, och är perfekt att blanda med lemonad eller smaksatt tonicvatten. Den kan också användas för att skapa egna infuserade spriter, där man låter spriten dra med olika örter och kryddor för att få en unik smak.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.