Hem » Vin Fakta » Artificiell intelligens hjälper dig att hitta dina vinfavoriter

Artificiell intelligens hjälper dig att hitta dina vinfavoriter

vinfavoriter - Vinjournalen.se

Vilka kommer jag att tycka om? Hur skall jag hitta mina vinfavoriter? Det finns ett enormt utbud av viner. Enbart i Systembolagets sortiment kan man hitta fler än 8.000 olika viner!

AI-Winetaster är ett system baserat på artificiell intelligens som visar vägen till dina favoritviner. Vi frågar Rudolf Sillén på Expert Products Sweden AB om bakgrunden till AI-Winetaster©.

vinfavoriter rudolf

– I mitt tidigare företag Novacast AB i Ronneby var vi pionjärer i Sverige redan i mitten av 1980-talet på att använda olika tekniker inom artificiell intelligens. Vi var specialister på metallurgiska processer och utvecklade system bland annat för Volvo, Scania, Toyota, Ford, GM och Renault. På 1980-talet träffade jag prof. E. Feigenbaum vid Standford, en förgrundsfigur inom AI som i boken ”The Fifth Generation” hade med oss som exempel på utvecklingen av praktiska AI-system. Vi hade ett samarbete med AI-professor Donald Michie vid The Turing Institute i Glascow och utvecklade datorprogram för att kunna finna samband bland data. Jag har också föreläst om praktisk användning av AI bland annat på AI utbildningen vid Linköpings Universitet. Under den här tiden var jag med om att bygga en mängd olika system inom industri, sjukvård, finans och försäkringsbranschen.  

– Som Munskänk skaffade jag ibland kemiska- och andra data om de viner vi skulle prova och det förvånade mig hur väl data kunde korreleras med hur vinerna smakade. T.ex. att sötma inte bara berodde på sockerhalten utan även på alkohol, glycerin och syra. Insikten ledde mig till att som aktiv pensionär använda kunskaperna i AI för att utveckla ett datorsystem för att på ett neutralt, objektivt och konsekvent sätt kunna beskriva viners smakprofiler – utan att behöva smaka på vinet men ändå hitta sin vinfavoriter! Tanken var att man enbart med hjälp av data om ett vin skulle kunna förutsäga hur dess aromer och smaker sannolikt skulle upplevas.

– Till min hjälp för att skapa systemet AI-Winetaster© har jag haft både vinproducenter i Frankrike, Italien och Spanien samt Australian Wine Institute och Dr. David Bird, kemist och Master of Wine. Flera vinportörer har hjälpt till att skaffa fram kemiska analyser om viner. Systemet är nu färdigt för lansering. Vi har gjort en mängd tester och provat AI-Winetaster bl.a. vid två Munskänksmöten i Växjö och det visar sig att systemets analyser stämmer bra med vad de flesta tycker!

Hitta dina vinfavoriter bland 8000 viner

Hur man upplevelser av aromer och smaker är mycket individuellt. Det gäller naturligtvis även vinskribenter och kritiker. Flera seriösa undersökningar har tydligt visat att det är stor variation mellan olika specialisters bedömning av viner. Det finns tyvärr ingen konsensus.

Verbala recensioner av viner är heller inte enhetliga utan kan vara alltifrån subjektiva beskrivningar till några allmänna ord som ”generös stil”, ”aromatisk doft”. För att ha nytta av en vinrecension måste man därför ha testat olika recensenters förslag och ha hittat en recensent vars sensoriska upplevelse av ett vin stämmer med din upplevelse. Har man väl hittat sin frände bland vinskribenter så är hens recensioner en bra vägledning.

vinfavoriter dricker rödvin

Ofta anges en siffra för att betygsätta ett vin. Det klassiska är Robert Parkers 100-skala. 1-6 är en annan vanlig skala. Men vin är alltför komplext för att beskrivas med enbart en siffra som inte säger något alls om vinets profil vad gäller aromer och smaker. När det gäller aromer i vin så har man med spektrografiska metoder kunna hitta över 800 olika aromämnen i vin. Men det visat sig att få personer har möjlighet att kunna identifiera fler än tre aromer när de förekommer i en blandning som i ett glas vin. Enskilda aromer kan man identifiera men när de förekommer i en blandning så kan de flesta, ca 80 %, bara identifiera och namnge en arom!

När det är fler än tre aromer i en blandning så kan receptorerna i näshålan kanske identifiera molekylerna men, hjärnan klarar inte att särskilja de olika utan gör en syntes – det luktar gott! När man läser en recension där man tillskriver ett vin kanske ett 5-10 tal olika aromer så bör man vara tveksam.

Vad är det för vin jag vill ha?

För att kunna välja vin och hotta dina vinfavoriter bör du ha funderat på vilken typ av vin och profil som du tycker om. Tänk efter när du provar ett nytt vin och försök att beskriva enligt nedanstående hur det upplevdes:

• Vilken druva var det?

• Alkoholhalt?

• Kändes några speciella aromer?

• Hur pass sött kändes vinet?

• Kändes det frisk med hög syra?

• Var vinet blaskigt eller var det fylligt?

• Var vinet ”strävt” av tanniner?

• Eklagrat?

Efter ett tag har du troligen blivit medveten om vilka profiler du gillar för röda och vita viner. För favoriter bland röda viner kanske du som exempel kommit fram till nedanstående profil:

Cabernet Sauvignon eller Syrah, minst 14 % alkohol, tydliga aromer av mörka bär, ganska torrt, viss friskhet, mycket fylligt, tydliga tanniner, eklagrat.

Men Systembolagets ”klockor” – räcker inte dessa?

Rudolf förklarar:

– Systembolagets s.k. ”klockor” är ett sätt att profilera ett vin. Röda viner beskrivs där i termer som fyllighet, strävhet och fruktsyra med ”klockskalan” 0-12. Principen är bra. Problemet är att klockorna sätts subjektivt av personer som provar vinerna och påverkas av ”förväntansfaktorer” som priset, vinetiketten, vingårdens renommé med mera.

Troligen uppvisar metoden därför en ganska stor standardavvikelse. Ett vins fyllighet kanske är satt till klockan 6 men borde vara klockan 10 o.s.v. ”Klockmetoden” är inte tillräckligt bra för att för att på ett neutralt och objektivt sätt kunna beskriva ett vins profil på ett konsekvent sätt.

– Alla viner innehåller ämnen, gemensamma variabler, som påverkar aromer och smaker. Druva, alkoholhalt, sockerhalt, syra, pH, eklagring med mera är några sådana variabler som går att analysera med AI-Winetaster©. Systemet fungerar som en neutral, objektiv och garanterat konsekvent vinskribent! Genom att ange data om ett vin skapar AI-Winetaster en helt neutral och objektiv beskrivning av hur vinet troligen kommer att upplevas. Man kan säga att systemet visar vinets ”profil”. Genom att ha neutrala beskrivningar kan man lätt jämföra olika viner och hitta viner som överensstämmer med den egna smakprofilen.

vinfavoriter analys
Cabernet Sauvignon eller Syrah, minst 14 % alkohol, tydliga aromer av mörka bär, ganska torrt, viss friskhet, mycket fylligt, tydliga tanniner, eklagrat.

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Frågor och svar

Vad menas med att ”vinet har ben”?

”Benen” när man pratar om vin syftar på den vätskekant som syns på glaset vägg när man snurrar glaset i handen. Om ”benen” i glaset är tjocka, täta och väl markerade betyder det att vinet har en hög sockerhalt som höjer viskositeten i vinet.

Hur väljer man ett rött vin?

Förutom smak, tänk på struktur, tanninnivå och syra när du väljer. Vinentusiaster vill gärna ha djärva, skarpa smaker och helst massor av tanniner. Men om du inte är en van rödvinsdrickare kan ske du hellre vill prova ett mer fruktigt vin med färre tanniner.

Kan man dela in vin i kategorier?

Man brukar prata om 6 huvudtyper:
* Rödvin
* Vitvin
* Rosévin
* Mousserande vin
* Dessertvin
* Starkvin

Kan du föreslå ett bra vitt vin för mig som nybörjare?

Pinot Grigio är ett bra vin att starta med eftersom de ofta har ett billigt pris, vinet är ett lätt, fruktigt, friskt och fräscht vin som du enkelt bara kan sippa på eller dricka tillsammans med exempelvis en räksallad.

Vad är viktigt att veta om ett vin?

Många nöjer sig nog med att vinet är gott Men vi tycker att det mest elementära nr man smakar ett nytt vin vore att veta
* typ av vin
* vingård
* gärna vinmakare också
* och årgång.

Läs mer om att prova vin:

Vinjournalen.se Tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.