Torrontés

Torrontés är en typisk argentinsk vitfärgad vindruva som ger friska, aromatiska vita viner. Torrontés förekommer i tre varianter i Argentina. Det finns även en druva i Galicien som heter torrontés, men deras släktskap är osäkert.

Fakta ruta om Torrontés

Varifrån kommer Torrontés?

Torrontés är en grön druva med medelhög syra, få tanniner och en medium-lätt kropp. Den kommer ursprungligen från Argentina och trots att det ger ett mycket aromatiskt vitt vin är det också ganska torrt. Man jämför ofta druvan med viner som Muscat eller Chardonnay. I Druvan kan vi hitta smaker av vit persika och blommiga aromer.

Tre olika sorter av Torrontés

Enligt DNA-tester har det varit möjligt att visa att de tre stammarna av argentinska Torrontés är nära släktingar. Det sägs att Riojano och Sanjuanino är korsningar mellan druvorna Criolla Chica och Moscatel de Alejandría redan på 1700-talet i Mendoza-regionen. Mendocino sägs vara en korsning mellan Moscatel de Alejandría och en än så länge okänd druva.

Denna druva är av argentinskt ursprung och växer mycket bra i höglandet i detta land. De bästa Torrontés-vinerna är de från Salta-regionen, vi kan också hitta druvan i regionerna Tucuman, La Rioja och Mendoza. Denna druvsort växer också i länder som Chile och Peru.

Var växer druvan?

Torrontés Sanjuanino, Mendocino och Riojano har vunnit popularitet i de olika regionerna i Argentina. Till exempel växer Riojano mycket bra i sandiga områden och höga höjder, medan Sanjuanino gynnas av torra jordar. Kort sagt har var och en hittat sin plats i olika delar av landet.

Olika typer av viner

Denna druvsort producerar friska och aromatiska viner. Det finns tre sorter av Torrontés, de viktigaste är Sanjuanino, Mendocino och Riojano. Torrontés Riojano är den mest aromatiska av alla och dess arom påminner oss om druvorna Moscatel och Gewürztraminer.

Vad ska man äta med Torrontés?

Vitt vin med ostar

Torrontés bildar den perfekta blandningen av smaker när vi kombinerar den med rätter baserade på curry, kokos eller jordnötter som i asiatisk eller indisk mat. Fisk? Självklart! Vi kan också kombinera det med vitt kött som kyckling satay och även med glaserad tofu. Prova det med feta, pecorino eller gruyere-ost.

[jpshare] annons
senaste artiklarna