Hem » Okategoriserade artiklar om vin » Samma populara vindruvor fast med olika namn
Okategoriserade artiklar om vin

Samma populara vindruvor fast med olika namn

vidruvor med namn glas med rött och vitt vin - Vinjournalen.se

Det verkar som om vindruvor alltid har funnits hos oss i tusentals år och sedan har de migrerat och sökt uppehållstillstånd i olika vinländer får de ibland olika namn, lite beroende på var i världen de odlas och växer. 

Vi ska titta på några populära vindruvor som Primitivo och Zinfandel, Mourvèdre och Monastrell, Syrah och Shiraz samt Pinot Noir och Spätburgunder. Vi provar och tipsar om viner med dessa vindruvor och ser om det är någon skillnad.

vindruvor med namn bild 1 - Vinjournalen.se

Primitivo och Zinfandel

Primitivo är italienska vindruvor från Puglia som kan spåras till 1799 eller ventuellt kan den ha hetar Tribidrag och kommit från Kroatien. I Italien är Primitvo viner både kraftfulla, smakfulla och välstrukturerade. Primitivo är en druva med mörkt skal. Ett klassiskt Primitivo-vin är ett rikt vin både när det gäller alkohol på omkring 14% och tanniner. De är också ganska lagringsdugliga.

Zinfandel kom till USA som Primitivo redan på 1820-talet. Men i Kalifornien kalas druvan för Zinfandel och ofta bara Zin och här är vinerna lite lättare och mjukare och nåde torra och söta röda viner. Den fick omedelbar framgång i både Napa och Sonoma och där är de stora än idag. Här finns det också vit och röd Zinfandel.

7 Deadly Zins 2018 |nr 6690 | 129:-

En generöst fruktig Zinfandel från trendiga regionen Lodi som lagrats 1 år på fat. Djupt och kraftfullt vin är dränkt i björnbärssmaker som accentueras av inslag av choklad, blåbär, kaffe och vanilj med rostad fatkaraktär för en stor känsla av komplexitet tillsammans med rik och tillfredsställande fruktighet. Fylligt men ändå ganska mjukt vin trots tanniner. Smidig munkänsla i slutet.

Zensa Primitivo 2021 | nr 73966 | 95:

Från Salento i Apulien kommer denna läckra, söta och fruktiga Primitivo som vi tycker är en av de bästa på Systemet. Inslag av mörka körsbär, chokladpraliner, russin, kaffe och vanilj ger vinet en komplex framtoning och behåller en fräsch och pigg stil. Härlig saftig smak med medelfyllig gom ch den höga alkoholen märker man helt enkelt inte av.

Syrah och Shiraz

Syrah och Shiraz är kanske populära vindruvor idag och helt identiska. Men beroende på klimat så smakar de förstås helt olika ändå. Syrah kommer från sydöstra Frankrike och är ganska vanlig i Rhône och det är lika här, i USA är druvorna särskilt populära i kallare områden som Walla Walla AVA i delstaten Washington. Men sedan finns den förstås också i varmare klimat som Australien, Nya Zeeland och Kalifornien. Notera att druvan Petite Sirah inte har något med Shiras eller Syrah att göra.

vindruvor med namn - blå druvor - Vinjournalen.se

Domaine des Pasquiers Plan de Dieu 2020 |nr 2298 | 139:-

Från Côtes du Rhône kommer denna kritikerrosade långkörare på Systemet där Syrah blandas i en äkta Rhöneblend med Grenache och Mourvèdre. Ett mörkrött sammetslent vin med en generös och koncentrerad bukett av mörka syrliga björnbär, söta vilda hallon och smakrika blåbär ger en fin fruktig smak med inslag av kryddiga lagerblad och som utvecklar fantastiska aromer av läder, lakrits och anis. Pigg fräsch örtighet och trevlig lång finish med mjuka tanniner.

West Cape Howe Great Southern Shiraz 2020 | nr 2508 | 99:-

Från est Cpe Howe i Australien kommer denna skönhet för strax under hundralappen. Detta robusta och generösa vin erbjuder svarta bär och frukter, inslag av lakrits, örter, vitpeppar och viol och vinet flirtar med en lekfull, jordnära karaktär som man bar måste tycka om. Fylligt och djupt koncentrerat vin som behåller fräschör och vitalitet. Fast och rik konsistens i slutet.

vindruvor med namn - bild 2 - Vinjournalen.se

Mourvèdre och Monastrell

Franska Mourvèdre heter även Monastrell i Spanien och är röda vindruvor med mörkt, svart skal och som lär komma från Spanien men odlas runt om i västra Medelhavet sedan århundraden. Mourvèdre gillar att ha det varmt och torrt och rankan får därför väldigt små druvor. Vinerna har en intensiv färg och höga tanninnivåer.

Spanska Monastrell tros ha introducerats på den iberiska halvön av feniciska handlare så tidigt som ett halvt årtusende f.Kr. Druvan odlas egentligen över hela den vinproducerande världen. Australien, Spanien, USA med flera länder.

La Bastide Blanch 2019 | nr 2262 | 189 :-

Från Bandol i Provence med en överdådig smak av plommon, björnbär och choklad samt rosmarin och lagerblad. Aromer som känns rena och fruktiga på näsan. Fylligt vin med måttliga tanniner som ge balans och grepp. Viner är ett enastående exempel på en underskattad druvsort som främst består av Mourvèdre, men även Grenache, Cinsault och lite Carignan. Kräver mycket snurrande i glaset men blir riktigt gott!

El Copero 2018 | nr 71085 | 89:- 

Av Bobal och Monastrell kommer detta rödvin från Valencia. Inte det allra bästa spanska viner, men för riset och typiskt för druvan så platsar det ganska bra. En blandning av mörk frukt, bränt bröd och kryddtoner samt steniga jordnära undertoner som ger en solid men något sträv smakprofil med en värmande finish.

Pinot Noir och Spätburgunder

Pinot Noir är det vanligaste namnet på dessa vindruvor som ursprungligen kommer från Frankrike så långt tillbaka som 1283. Pinot Noir är druvan i de ikoniska vinerna från Bourgogne som även finns i Nya Zeeland och Kaifornien som poppisviner. Men i Tyskland heter druvan ofta Spätburgunder, men ibland även Pinot Noir. Det är samma druva och tyska vinerna är också ganska lätta viner med bra kvalitet.

Bourgogne Rouge Pinot Noir Labouré-Roi 2021 | nr 5475 | 139:-

En tyspisk Bourgogne Pinot Noir, mogen jordgubbsfrukt med sylttendens, tillsammans med lättare smaker av skogshallon. lingon och färska örter. Trevligt gott vin med lite pepprig karaktär lagrad på nya fat. Generöst, fruktigt vin med suckulent syra och lätt struktur. Uppfriskande lätt och mjuk framtoning.

Wöhrle Lahrer Bestes Fass Spätburgunder 2019 | nr 93541 |  229:-

Från Baden kommer denna Spätburgunder som anses av flera kritiker som ett kvalitetsvin. Näsan är tyst här, vilket ändå tyder på en lätt framtoning à la Pinot Noir men smaken på detta  sprudlande, fräscha vin erbjuder djärva, nyanserade drag av jordgubbar, choklad, körsbär, sandelträ, kardemumma och pomerans. Färskt koncentrerade och kantad av finkorniga, silkeslena tanniner, detta är ett vin som kan drickas nu men klarar en lagring till åtminstone 2028.

divider - Vinjournalen.se

Frågor och svar om vindruvor

Är Primitivo-vin som Zinfandel i USA?

Även om Primitivo och Zinfandel har ansetts vara synonymer i flera år, tillåter inte amerikanska märkningslagarna att de används omväxlande, därför finns det viner som gjorts av två olika kloner av samma druva.

Vilken druvsort är Cote du Rhone?

GSM-blenden av Grenache, Syrah och Mourvèdre druvor utgör kärnan i de flesta röda Côtes du Rhône-viner. De tre druvorna fungerar så bra tillsammans och ven i andra vinregioner med varmt klimat runt om i världen.

Varför kallas Pinot Noir för Spätburgunder i Tyskland?

Spätburgunder betyder sen mognad (spät) Pinot (Burgunder för Bourgogne). Nästan i alla de 13 tyska vinregionerna odlar man Pinot Noir, framför allt i Ahr där Spätburgunder står för mer än 50 procent av de planterade druvorna.

Är Châteauneuf-du-Pape en Cote du Rhône?

Ja. Den mest kända av AOC klassen i Rhônedalen är Châteauneuf-du-Pape och den allra första AOC som erkändes när systemet infördes 1936. Châteauneuf-du-Pape är en historisk by mellan städerna Orange och Avignon, i Frankrikes södra Rhône-dalen.

Vad är skillnaden mellan Zinfandel och Pinot Noir?

Men även om ett lätt fylligt rött vin som Pinot Noir jämfört Zinfandels gör att Zins måttliga tanniner och höga syra att det smakar djärvt. Generellt sett har de flesta Zinfandel-viner högre alkoholhalter från cirka 14 – 17 % och det ger en fet konsistens och en större, djärvare kropp.

Läs mer om andra spännande druvor:

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.