Hem » Ekologiskt viner » Syns märkningen på vinetiketten?
Ekologiskt viner

Syns märkningen på vinetiketten?

438

Hur står det till med märkningen på vinetiketten?

Förra året publicerade forskningsföretaget Nomisma sin årliga Wine Monitor-studie. Det visar sig där att ekologisk vinodling har nästan tredubblats i Europa på bara ett decennium. Nu med Europas mer än 293 000 hektar vinareal så produceras 88% av organiska viner i Europa. Som ett exempel kan nämnas att 38% av vinlistorna på restaurangerna i London nu erbjuder åtminstone ett organiskt, biodynamiskt eller naturligt vin enligt en trendrapport från i år.

Men det går väldigt långsamt framåt och det sagt så behövs mycket, mycket mer information i ämnet organiska viner och enligt studien så anser en tredjedel av Europas vinmakare att folk i handeln generellt visar upp en mager kunskap när det gäller ekologiskt odlade viner. Men kanske nu när man kan söka på veganviner på Systembolaget så går det i alla fall framåt här, men handlar du i en vinshop på kontinenten så kan det hända att de i värsta fall inte alls kan skilja på organiskt och ekologiskt eller om det besprutats med bekämpningsmedel alls.

Här behövs definitivt mer information och vem ska göra det om inte vingårdarna själva. Och om nu de naturliga vinerna gör sin entré på restaurangerna, hur står det till med kompetensen där, hos vinkyparna. Det är inte de unga, nyutexaminerade vi tänker på, de tar nog reda på detta, utan det är de äldre gardet som fortfarande beskriver vinet som ’ekovin’… det säger inte så mycket.

Allting verkar försvåras av en administrativ jätteapparat. Många små vingårdar i Italien, Frankrike och Spanien har producerat ekologiskt vin sedan åratal men när EU gav klartecken för att producenter skulle få särskild officiell märkning på sina etiketter, ja, då tog det tre år från ord till handling. Men självklart handlar det i slutändan inte bara om att skriva något på etiketten, här görs ju omfattande undersökningar och tester hos de vingårdar som vill ha märkningen, en process som också tar tid.

På Vinjournalen.se längtar vi efter mer uppmärksamhet för organiska och biodynamiska viner och tänker något i stil med den nya baren som nyss öppnade i Covent Garden – Lady of the Grapes – som specialiserat sig på organiska och biodynamiska viner producerade av kvinnliga vinodlare.  Allt under mottot att ’det är viktigt med öppenhet om exakt vad som finns i våra viner.’

Var? 16 Maiden Lane, WC2E 7NA, www.ladyofthegrapes.com

Sådant sätter intressant fokus på organiska och biodynamiska, tycker vi. Men nu ska EU att ändra sina regler igen, genom att märka varumärket, för att på så sätt göra skillnaden tydligare för konsumenterna. Man bara suckar!

Du hittar alla våra artiklar på vår hemsida under vinjetten ’Ekologiskt’. Här är några artiklar:

Frågor och svar:

Hur har ekologisk vinodling utvecklats i Europa under det senaste decenniet?

Ekologisk vinodling har nästan tredubblats i Europa och nu produceras 88% av organiska viner i Europa.

Vilken kunskap har handeln generellt när det gäller ekologiskt odlade viner?

Enligt en studie anser en tredjedel av Europas vinmakare att folk i handeln generellt visar upp en mager kunskap när det gäller ekologiskt odlade viner.

Varför behövs det mer information om organiska viner?

Det behövs mer information om organiska viner eftersom det går långsamt framåt och det finns bristande kunskap om ekologiskt odlade viner hos både handeln och vinkyparna.

Varför tar det tid att få officiell märkning på etiketterna för ekologiska viner?

Det tar tid att få officiell märkning på etiketterna för ekologiska viner eftersom det görs omfattande undersökningar och tester hos de vingårdar som vill ha märkningen.

Vad är Lady of the Grapes och vad är dess motto?

Lady of the Grapes är en bar som specialiserat sig på organiska och biodynamiska viner producerade av kvinnliga vinodlare. Dess motto är att det är viktigt med öppenhet om exakt vad som finns i våra viner.

Vinguider relaterade till denna artikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.