Hur står det till med märkningen på vinetiketten?

Förra året publicerade forskningsföretaget Nomisma sin årliga Wine Monitor-studie. Det visar sig där att ekologisk vinodling har nästan tredubblats i Europa på bara ett decennium. Nu med Europas mer än 293 000 hektar vinareal så produceras 88% av organiska viner i Europa. Som ett exempel kan nämnas att 38% av vinlistorna på restaurangerna i London nu erbjuder åtminstone ett organiskt, biodynamiskt eller naturligt vin enligt en trendrapport från i år.

Men det går väldigt långsamt framåt och det sagt så behövs mycket, mycket mer information i ämnet organiska viner och enligt studien så anser en tredjedel av Europas vinmakare att folk i handeln generellt visar upp en mager kunskap när det gäller ekologiskt odlade viner. Men kanske nu när man kan söka på veganviner på Systembolaget så går det i alla fall framåt här, men handlar du i en vinshop på kontinenten så kan det hända att de i värsta fall inte alls kan skilja på organiskt och ekologiskt eller om det besprutats med bekämpningsmedel alls.

Här behövs definitivt mer information och vem ska göra det om inte vingårdarna själva. Och om nu de naturliga vinerna gör sin entré på restaurangerna, hur står det till med kompetensen där, hos vinkyparna. Det är inte de unga, nyutexaminerade vi tänker på, de tar nog reda på detta, utan det är de äldre gardet som fortfarande beskriver vinet som ’ekovin’… det säger inte så mycket.

Allting verkar försvåras av en administrativ jätteapparat. Många små vingårdar i Italien, Frankrike och Spanien har producerat ekologiskt vin sedan åratal men när EU gav klartecken för att producenter skulle få särskild officiell märkning på sina etiketter, ja, då tog det tre år från ord till handling. Men självklart handlar det i slutändan inte bara om att skriva något på etiketten, här görs ju omfattande undersökningar och tester hos de vingårdar som vill ha märkningen, en process som också tar tid.

På Vinjournalen.se längtar vi efter mer uppmärksamhet för organiska och biodynamiska viner och tänker något i stil med den nya baren som nyss öppnade i Covent Garden – Lady of the Grapes – som specialiserat sig på organiska och biodynamiska viner producerade av kvinnliga vinodlare.  Allt under mottot att ‘det är viktigt med öppenhet om exakt vad som finns i våra viner.’

Var? 16 Maiden Lane, WC2E 7NA, www.ladyofthegrapes.com

Sådant sätter intressant fokus på organiska och biodynamiska, tycker vi. Men nu ska EU att ändra sina regler igen, genom att märka varumärket, för att på så sätt göra skillnaden tydligare för konsumenterna. Man bara suckar!

 

 

Du hittar alla våra artiklar på vår hemsida under vinjetten ’Ekologiskt’. Här är några artiklar:

 

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris139 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2019Druvor80 % corvina, 14 % roninella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy