Hem » Ekologiskt viner » Château Morillon

Château Morillon

26_itemthemeimage_4541-jpg - Vinjournalen.se

Smak : Chateaux Morillon är ett djupt och kraftfullt vin med många fruktiga smaker. Bland annat kan krusbär, hallon och svarta vinbär anas, som tillsammans med relativt kraftiga tanniner skapar ett smakrikt vin med lång eftersmak.

Framställning : Druvblandningen i detta vin består av merlot och cabernet sauvignon. Odlingen sker under biodynamiska (eller biodynamique som man säger i Frankrike) förhållanden, vilket förenklat innebär att månens olika faser styr de olika processerna. Produkten är också ekologiskt certifierad enligt Ecocert S.A.S. Ledorden för vinodling på vingården Chateaux Morillon är modernt och naturligt.

Passande mat : Detta vin gör sig bäst till vitt eller rött kött. Alla typer av fågelrätter framhävs väl tillsammans med Chateaux Morillon. Även vilt såsom älg och rådjur samt vildsvin är bra kompanjoner till vinet, som helst bör serveras vid 16-17 grader. Luftning i karaff kan rekommenderas.

Chateaux Morillon : Från och med 1200-talet har Chateaux Morillon bebotts av familjen Brun de Gadeau, lorden av Campugnan och riddarna av Saint Louis. År 1242 stannade Saint Louis till vid slottet på vägen tillbaka från korstågen för att vila. Han ansåg då att Chateaux Morillon var en lugn oas som var idealisk för hans trupper att stanna vid för att samla krafter.

Idag är det Chantal och Jean-Marie Mado som befinner sig på Chateaux Morillon där de i enighet med naturen odlar och vårdar sina rankor. Egendomen har ägts av samma familj sedan 1791, efter franska revolutionen, då den såldes av den tidigare ägaren.

Här, på den lilla familjeegendomen i staden St. Émilion, växer druvsorterna merlot, cabernet sauvignon och malbec. Mest känd är producenten för sin bordeauxblandning som är härligt djuplila i färgen.

Klimatet i området är idealiskt för vinodling, tack vare det milda klimatet som kommer från havets vindar. Vingården får också en stor mängd sol då den är öppen mot sydöst och sydväst. Jorden har en hög kalkhalt, vilket också främjar rankornas tillväxt. Chateaux Morillons röda viner produceras inom AOP Bordeaux medan rosévinerna tillhör Bordeaux Blaye-kusten.

Blaye, Bordeaux : Blaye är ett av de många vindistrikten som är utspridda runt staden Bordeaux. Några bland världens mest prestigefulla viner kommer från Bordeaux, där 89 % av dessa är röda. Resten av vinproduktionen består utav vita viner (både söta och torra), roséviner samt mousserande viner. Här hittar man allt från vanliga bordsviner till världens dyraste viner. Det finns 54 olika appellationer för Bordeauxviner.

I Bordeaux har man producerat vin, då för lokal konsumtion, ända sedan romartiden. Sedan dess har vinindustrin fortsatt och expanderat. Huvudanledningen för att vinodling i Bordeauxområdet varit så framgångsrikt är det perfekta klimatet och jordmånen. Grunden består av kalksten, vilket resulterar i kalkrik jord. Det milda, oceaniska klimatet främjar också tillväxt av rankorna.

I Bordeaux har man producerat vin, då för lokal konsumtion, ända sedan romartiden. Sedan dess har vinindustrin fortsatt och expanderat. Huvudanledningen för att vinodling i Bordeauxområdet varit så framgångsrikt är det perfekta klimatet och jordmånen. Grunden består av kalksten, vilket resulterar i kalkrik jord. Det milda, oceaniska klimatet främjar också tillväxt av rankorna.

Blaye är en del av det större vindistriktet Bordeaux. Här ligger vingårdarna utspridda runt staden Blaye. Både röda och vita viner produceras i Blaye, samt ett litet antal mousserande och roséviner. Området ligger på den östra banken av Gironde-floden och omger Cotes de Bourg. I Blaye finns det flera olika appellationer, och år 1936 skapades tre distriktsspecifika appellationer för vinerna i Blaye. Dessa är Blaye AOC, Cotes de Blaye AOC samt Premières Cotes de Blaye AOC. Den sistnämnda har idag dock upptagits av Cotes Bordeaux AOC där man istället kan lägga till Blaye i titeln eller beskrivningen. Blaye AOC är idag avsedd för röda viner medan Cotes de Blaye AOC utmärker de vita.

Vindistriktet Blaye täcker 7 000 hektar som ligger på upp till 70 meter över havet. Terrängen är backig och odlingsmarken består av lera över kalksten. Röda viner i detta område tillverkas främst av druvorna merlot, cabernet sauvignon och cabernet franc. Även vita viner samt mousserande och roséviner förekommer också, men i mindre utsträckning.

Frågor och svar:

Vilka druvor används i Château Morillon?

Merlot och cabernet sauvignon.

Vilken typ av mat passar bäst till Château Morillon?

Vitt eller rött kött, fågelrätter, vilt som älg och rådjur samt vildsvin.

Vad är historien bakom Château Morillon?

Château Morillon har ägts av samma familj sedan 1791, men har bebotts av familjen Brun de Gadeau sedan 1200-talet. Saint Louis stannade till vid slottet på vägen tillbaka från korstågen och ansåg att det var en lugn oas.

Vilket vindistrikt tillhör Château Morillon?

Château Morillon tillhör vindistriktet Blaye i Bordeaux.

Vilka smaker kan man förvänta sig av Château Morillon?

Château Morillon har många fruktiga smaker, bland annat krusbär, hallon och svarta vinbär. Vinet har också relativt kraftiga tanniner och en lång eftersmak.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.