Dessa viner utvecklades för den amerikanska marknaden och var oerhört populära under årtionden. De är dock ingen bra representation av kvaliteten på vita viner från Tyskland. Tyskland producerar faktiskt några av de finaste vita vinerna i världen, det gäller bara att ignorera havet av billiga viner.

Fyra klassifikationer av vita viner från Tyskland:

  • Taflewein: Dessa är bordsviner som kan göras på druvor från hela världen.
  • Landwein: Viner av låg kvalitet, som liknar Vin de Pays i Frankrike.
  • Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA): Viner av vardagskvalitet, som Liebfraumilch.
  • Qualitätswein mit Prädikat (QmP): Viner av toppkvalitet.

Vita viner från Tyskland är som röda viner från Spanien – de definierar landets vinproduktion. Det produceras många röda viner här också, men det är de vita vinerna, som Riesling, som har gett Tyskland en plats på den internationella vinmarknaden. Vinframställningen här började på 100-talet f.v.t. och vid 1950-talet fanns det över 30 000 vingårdar i landet.

Under de senaste 50 åren har mycket av det här arvet blandats samman, skillnaderna har suddats ut och många av vingårdarna blev bokstavligt talat nermejade. Leibfraumilch hjälpte den sjunkande tyska vinindustrin att återfödas som en fenix ur askan. Detta, och dedikationen av dagens vinmakare, har lett till att Tysklands vita viner har fått global uppmärksamhet. Det gör dem väl värda en plats i din vinkällare.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy