Hem » Vin Tips » Vi dricker Georgiskt vin – GRW Saperavi!

Vi dricker Georgiskt vin – GRW Saperavi!

Vi skriver om GRW Saperavi. Vad är det för något och vad är anledningen?  Ett vin, en druva, en vinstil som vi inte tror att du kommer att kunna motstå!

Letar du efter ett utsökt rött vin? Välj då ett unikt vin, så varför inte ett georgiskt vin av druvan Saperavi?

Dofter av bär, mogna mörka körsbär, björnbär, svarta vinbär och örter med lite jordiga och rökiga toner sprider sig i vinglaset. Man förnimmer också inslag av läder, lakrits, choklad, kaffe och även lite tobak. Och eftersom vinet har lagrats i 5 månader på gamla ekfat känns en liten doft av cederträ eller vanilj.

På etiketten står det GRW Saperavi 2019. Ett georgiskt vin från vinregionen Kakheti. Spännande! Alltså sammantaget: en happening under hundralappen!

GRW Saperavi - druvan

Men vad är Saperavi för druva?

Saperavi är en gammal druvsort från världens äldsta vinregion i Republiken Georgien, som ligger mellan Svarta havet och Kaspiska havet och det var här som vinframställningen började för minst 6000 år sedan.

Därför är vinet spännande. Mer än någonsin tidigare söker vi konsumenter äkta, miljönära, naturligt goda produkter i vad vi stoppar i mun, det gäller inte var mat, det gäller i allra högsta grad viner också. Och det finns mer och mer en önskan om att besöka udda vinplatser, träffa vinmakare och få fantastiska upplevelser runt om i världen. Många konsumenter undviker homogenitet och omfamnar viner med distinktion och karaktär. Going back, närheten till det som en gång varit och fortfarande är.

Vinframställningstraditionen i Georgien har överlevt i tusentals år och är inbäddad i Georgiens kultur. Här finns det finns minst 525 inhemska druvsorter, även om mindre än 40 för närvarande används för kommersiell vinproduktion.

GRW Saperavi - qvevri

Druvan Saperavi är den viktigaste röda druvsorten här och namnet Saperavi anspelar till den extremt mörka färgen på vinet. Saperavi tillhör en liten grupp druvsorter som kallas för teinturierdruvor (en fransk term som betyder färgning eller färgning). Med teinturierdruvor är själva juicen röd eftersom den innehåller ett naturligt färgmedel och därför blir den ännu mörkare i färgen när den kommer i kontakt med skalen. Det som gör dessa druvor unika är att de, förutom att ha rött skal, även har rött fruktkött eller fruktkött.

Saperavi är en tålig, motståndskraftig druva och även en högavkastande sort om levererar bra kvalitet även när skörden är hög. Saperavi viner har en stil som är fyllig och tanninrik och har hög syra. Vinerna känns något komplexa och vilda, lite som fylliga naturviner åt de franska hållet. I allmänhet är det bäst att dekantera dessa viner någon timme före servering för att smakprofilen ska öppna sig. Detta är ett vackert, fylligt rödvin.

Saperavi används i flera typer av vin, både som solodruva som till exempel en Merlot eller en Syrah och som i vinet GRW Saperavi 2019, men den används även i blandningar. Och den börjar bli ganska känd över världen, vilket är kul. Vi rekommenderar definitivt att du bör prova.

GRW Saperavi 2019 – smakkaraktär till mat

Det är vettigt att du kan smaka den verkliga smaken av landet i detta vin. Robust, fast, men med en behaglig eftersmak. Saparavi-vin blir aldrig tråkigt. Smakmässigt kommer du att smaka, speciellt i de torra röda vinerna, toner av mörk frukt, kryddor och lite läder.

Bäst dricker du vinerna från druvan GRW Saperavi 2019 med lite tyngre mat. Vinet är fantastiskt att kombinera med tyngre rätter som lyxiga kötträtter, grytor, vilt och fågel.

Sett ur alkoholsynpunkt: det är inte omåttligt mycket alkohol för att var ett rött vin. 12,5% – lite lagom så det känns behagligt. Vinerna är fantastiska att dricka till en högtidlig middag eller ett glas med kollegorna på jobbet efter fredag AW eller bara framför brasan med bästa vännen.

Och vinet har god åldringspotential. Alla gånger några år.

GRW saperavi - vinflaskan

GRW Saperavi 2019 – art.nr 2095 – 99:-

Smak: Dofter av körsbär, björnbär, svarta vinbär och plommon, tillsammans med inslag av läder, lakrits, choklad och även tobak samt ytterligare smaker av cederträ eller vanilj.

Kropp: Fyllig

Tannin: Höga

Surhet: Hög

Ålder: Har god åldrandepotential. Alla gånger några år.

Övrigt: Dekantera gärna.

GRW Saperavi - staden Tbisi

GRW Saperavi 2019 – några ord om producenten

Detta är ett vin från familjeproducenten GRW Georgian Royal Wine i vinregionen Kakheti i Georgien. Vingården som grundades 2011 omges totalt av 70 ha vinstockar som ägs av familjen Karalashvili och vinmakaren är den erfarne Tamaz Karalashvili.
På GRW Georgian Royal Wine odlas de fyra mest populära druvorna i Georgien: Saperavi, Rkatsiteli, Kisi och Mtsvane och man koncentrerar sig främst på att tillverka vita och röda stilla kvalitetsviner. Vingården tillhör de mest moderna i regionen och detta är ett modernt vin. Men för ett fåtal andra viner så använder man sig fortfarande av den gamla qvevri-metoden där man lagrar viner i lerkärl och gräver mer under jord eller i mörka källare.  

GRW Saperavi 2019 finns i ordinarie sortimentet på Systembolaget från och med idag.

Även om Georgien viner fortfarande placeras långt efter kraftfulla länder som Spanien, Italien och Frankrike, så är efterfrågan och tillgängligheten för georgiska vin är starkare än någonsin. Passa på och prova detta vin!

Frågor och svar

Är GRW Saperavi 2019 ett qvevri-vin?

Nej, detta är ett modernt vin men gjort på en gammal druva och som lagrats på ekfat i 5 månader.

Vad menas med att vinet ”smakar vilt”?

Tänk på att Saperavi är en antik gammal druva och vinstilen domineras av den gamla traditionella stilen, även om vingården kör högteknologiskt.  Men naturliga viner har en förmåga att smaka lite vilt.

Är vinerna torra eller söta?

Det är röda, torra bordsviner vi pratar om här.  
Det görs dock ändå några söta Saperavi-viner, eftersom söta röda blev mycket populära i de före detta sovjetrepublikerna, inklusive Georgien.

Vart exporterar Georgien sina viner till?

På senare år har Georgien satsat allt mer på export till nya marknader som USA, Israel, Korea, Japan och EU. Tidigare, för 20 år sedan var ju Ryssland det största exportlandet.

Hur gammal är vinproduktionen i Georgien?

Nya rön från ett gemensamt forskningsprojekt av University of Toronto och Georgian National Museum tyder på att landets vinframställning dateras till 6 000 f.Kr., vilket gör det till den första vintillverkande platsen för mer än 8 000 år sedan.

Läs mer om Georgiens viner:  

Vinjournalen.se Tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.