Hem » Vin Tips » Tips om intressanta röda vindruvor

Tips om intressanta röda vindruvor

26_itemthemeimage_4244-jpg - Vinjournalen.se

Sanningen är att, i likhet med många andra frukter, kan saften från praktiskt taget alla dessa tusentals druvsorter användas för att göra vin. Antalet sorter som kan användas för att göra vin som är tilltalande, intressanta att dricka och ha underbar doft är relativt litet. Många av de vanligaste druvsorterna som finns i vingårdar runt om i världen har sitt ursprung Frankrike.

Bland dessa är: Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Malbec, Mourvèdre, Pinot Noir, Cabernet Franc och Grenache. Dessa speciella sorter kan hittas i vingårdar i hela Nord – och Sydamerika, Sydafrika, Australien och Nya Zeeland samt i hela Europa.

I Italien används ett antal av dessa, men de har även sina egna speciella sorter som Tempranillo som kan hittas i de finaste Rioja rödvin och Nebbiolo som används till att göra Barolo viner. Sangiovese druvor är den främsta druvsort som används för att göra Chianti viner som Italien länge varit känt för.
Det finns kända vinregioner som Bordeaux, som är beroende av ett antal olika typer av vinframställning, för att skapa blandningar som blir kvalitetsviner av främsta sort. I listan nedan är de vanligaste och vad som anses av många vara de finaste röda och vita druvsorterna i världen idag

Cabernet Franc: Denna speciella vindruva är förebådade åt den genetiska förfadern Cabernet Sauvignon. De viner som framställts med dessa är mörkare än de gjorda av Sauvignon och i Loire Valley där de huvudsakligen odlas produceras viner med björnbärsmak.

Cabernet Sauvignon: Anses vara den viktigaste rödvindruva som odlas i Bordeaux. Dessa druvor beblandas ofta med Merlot och Cabernet Franc bland andra för att producera fram överlägsna viner. I Kalifornien anses dessa druvor vara den framstående grödan. Smaker inkluderar björnbär, svartvinbär och jord.

Grenache: Dessa vindruvor kan faktiskt vara de mest undervärderade av alla röda vindruvor. De finns praktiskt taget i alla spanska by-viner och adderar en härligt röd körsbärssmak till de vin de används i som en del av blandningen. Detta är en mycket enkel druva tills den blandas med sorter som Mourvèdre eller Syrah och ger lite tyngd till den färdiga produkten.

Malbec: Dessa vindruvor har nyligen börjat växa till den dominerande druvsorten i Argentina. De är också en av de blandningsdruvorna i Bordeaux-viner och den vanligast odlade och används i Cahors regionen i Frankrike.

Merlot: En gång odlade i Frankrike för att skapa ett blandningsvin som kunde användas för att mjuka upp andra viner i Bordeaux, gjordes även ett vin av en enda druvsort; Merlot, och har blivit ett av de mest populära vinerna i USA. De kombineras ofta med Cabernet Sauvignon för att producera ett antal intressanta sorters vin. Merlot viner har ofta en grön ört smak färgad med björnbär.

Mourvèdre: Dessa vindruvor är hörnstenen i stora vinframställningsregioner som Rhône och Languedoc. De är de mest odlade och använde druvorna i Bandol-regionen i Provence och är också känd som Mataro eller Monastrell i Spanien. Viner gjorda Mourvèdre kan åldras i 20 år eller mer. Mourvèdre viner är lite rytmisk i doften och ändå snäll mot gommen.

Nebbiolo: Dessa druvor tenderar att vara mycket svåra att framgångsrikt odla och att göra bra viner från. Enligt experter finns det endast en plats i världen som kan göra kvalitetsviner från dessa druvor och det är i Piemonte, Italien. Dessa viner har en härligt röd körsbärsarom och är praktiskt taget odrickbara innan de åldrats väl. Laddad med gröna tanniner, är vinerna ganska starka men när de blir äldre tenderar de att konkurrera ut en bra Bourgogne.

Pinot Noir: Liksom sin kusin Nebbiolo, kan dessa druvor ha svårt att växa. De tenderar att växa bra i svalare nejder som de i Bourgogne, Oregon och norra Kalifornien. De producerar viner som har fantastiska dofter och intensiv smak av svarta och röda körsbär.

Sangiovese: Dessa sorter odlas i södra och mellersta Italien. De är ofta beblandade med andra sorter såsom Syrah och Cabernet Sauvignon för att skapa viner som kan avnjutas direkt. Dessa viner har ökat i popularitet i USA där starka, fruktiga viner anses vara de bästa.

Syrah: Dessa är kanske de mest spännande druvorna som odlas i Rhône Valley, där de används för att göra ett vin som är svart i färgen med intensiva aromer av blåbär, viol och bacon. Syrah viner är också mycket populära i USA.

Tempranillo: Även om dessa druvor är avgörande för viner som Ribera del Duero och Rioja, kan de odlas i Spanien och producerar viner som sträcker sig från grundläggande bordskvalitet upp till dem som förtjänar att åldras noggrant i din källare. Viner gjorda av Tempranillo druvor har smaker som björnbär och svarta körsbär samt svarta hallon.

Touriga Nacional: Dessa anses av många vara den enskilt viktigaste vindruvan som odlas i Portugal. De är rika på smak och ger fylliga viner som ofta är starka. Dessa kan överlåtas till ålder i över ett århundrade, då smakerna bara blir mer komplexa och vinet blir vackert sammansatt.

Zinfandel: Zinfandel-vindruvor har en utbredd historia, de kan finnas i Kroatien dit de kommit in via Puglia, Italien. I Kalifornien anser många vingårdar dem vara en infödd gröda. De producerar vin med en härlig hallonsmak och arom som innehåller örter. De blandas vanligen med ett brett utbud av andra druvor, inklusive Carignan, Alicante Bouchet, Petit Sirah och Grenache. Ett av de mer moderna användningsområdena för Zinfandel är att producera viner med mycket hög alkoholhalt.
Det finns många fler röda druvsorter men dessa är de vanligaste i världen och används i tillverkningen av många fina viner. Du kommer att finna att en bra online vinbutik kommer att ha viner som är gjorda av varje av dessa druvsorter.

Frågor och svar:

Vilka är de vanligaste röda druvsorterna som används för att göra vin?

Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Malbec, Mourvèdre, Pinot Noir, Cabernet Franc och Grenache.

Var har dessa vanliga druvsorter sitt ursprung?

De har sitt ursprung i Frankrike.

Vilka är de speciella druvsorterna som används i Italien för att göra fina viner?

Tempranillo och Nebbiolo.

Vilken druva är den främsta druvsorten som används för att göra Chianti viner i Italien?

Sangiovese.

Vilken druva anses vara den enskilt viktigaste vindruvan som odlas i Portugal?

Touriga Nacional.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.