Hem » Vin Tips » Undvik misstagen – tips för att köpa mousserade viner

Undvik misstagen – tips för att köpa mousserade viner

Mousserade viner utmärkta med Extra Brut är de torraste sorterna och, som med champagne, är de med Dolce på etiketten de sötaste. I Italien kallas mousserade viner för Spumante och i Spanien heter de Cava efter de grottor där de förvaras för jäsning och lagring.

De fem nivåerna av sötma för mousserade viner är:

  • Brut Natural
  • Brut
  • Seco
  • Semi Seco
  • Dolce

Ibland är det mer praktiskt att köpa en magnumbutelj med champagne, då dessa innehåller lika mycket som två vanliga flaskor. Större buteljer än så innebär att vinet blivit exponerat för luft under överhällningsprocessen. Det skadar vinets smaker och orsakar extra oxidering, vilket tar bort fräschören.

När du väl har din flaska mousserat vin bör du kyla ner det till cirka 7 grader innan det serveras. Kalla mousserade viner utvecklar sina smaker bättre. En öppnad flaska mousserat vin blir avslaget snabbt, så drick det inom en timme för att få ut det bästa av vinet.

Frågor och svar:

Vilken är den torraste sorten av mousserade viner?

Mousserade viner utmärkta med Extra Brut är de torraste sorterna.

Vad kallas mousserade viner i Italien?

Mousserade viner kallas Spumante i Italien.

Vad är den sötaste sorten av mousserade viner?

De mousserade vinerna med Dolce på etiketten är de sötaste.

Varför kan det vara praktiskt att köpa en magnumbutelj med champagne?

En magnumbutelj med champagne innehåller lika mycket som två vanliga flaskor.

Hur kallt bör du kyla ner din flaska mousserat vin innan det serveras?

Du bör kyla ner din flaska mousserat vin till cirka 7 grader innan det serveras.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.