Experten tipsar – Röda viner från Priorat
Röda viner från Priorat är mest kända för sina kraftfulla mineraler. Dessa röda viner är främst gjorda på väldigt gamla vinrankor av Garnacha-, eller Grenache-, druvor. Då och då skapar vissa vinmakare blandningar med Cariñenadruvor, som också kallas för Carignandruvor.
Producenter av röda viner från Priorat som har gjort dem berömda:
- René Barber (Clos Mogador)
- José Luis Pérez (Clos Martinet)
- Daphne Glorian (Clos Erasmus)
En av de viktigaste anledningarna till framgången för röda viner gjorda i Priorat är regionens ideala odlingsförhållanden. Inte nog med att jordarna här anses vara fullkomligt perfekta för odling av vindruvor, regionen har också ett mikroklimat som gör att druvorna blir få, men otroligt potenta.
Det andra skälet till att röda viner från Priorat har blivit så populära är att all kraft ligger på att producera viner av högsta kvalitet. Många av vingårdarna har koncentrerat sig på att framställa överlägsna viner sedan 1970-talet, en ansträngning som har varit väl värd, då vinerna har blivit omåttligt populära över hela världen.
Frågor och svar:
Vilka druvor används främst för att göra röda viner från Priorat?
Vilka andra druvor kan ibland användas i blandningar med Garnacha-druvor?
Vilka tre producenter av röda viner från Priorat har gjort dem berömda?
Varför är odlingsförhållandena i Priorat idealiska för odling av vindruvor?
Varför har röda viner från Priorat blivit så populära?
Vinguider relaterade till denna artikel
- Röda viner från Priorat
- Söta viner från Spanien
- Röda viner från Spanien
- Vita viner från Spanien
- Rosé viner från Spanien