Hem » Vin Tips » När vin blir en passion – möt Lena och Michael
Vin Tips

När vin blir en passion – möt Lena och Michael

provning_front - Vinjournalen.se

Fredag kväll på Ljusterö i Roslagen och är det vinprovning. I Konstföreningens mysiga konsthall och skärgårdslokal dukas det upp en smakrik italiensk buffé. Temat är Toscana och vinerna kommer från små vingårdar i den regionen. Kocken och sommelieren Lena Salomonsson och Michael Rotter, ägare och vinimportörer på Mirovino har dukat upp med mat och viner. Totalt ska sex viner provas, vita, röda och en mousserande. Och behöver vi ens säga det? Alla biljetter till provningen är förstås slutsålda.

provning2
Michael Rotter

“Det hela började för 10 år sedan, mest som en hobby eftersom vi älskar goda kvalitetsviner”, berättar Michael Rotter.

Ingen av vinerna finns att köpa på Systembolaget utan man importerar direkt från små vingårdar i Italien.

“Vi har alltid haft ett intresse av att bygga upp relationer med mindre vinproducenter för att på så sätt bidra till ett mer dynamiskt utbud i Sverige av riktigt goda viner. Vi importerar gärna från samma region och område, en fyra, fem vingårdar som är grannar med varandra. Fördelen är då att man lär känna producenterna mycket väl.”

Mirovino säljer förstås direkt till slutkonsumenter, men viner finns idag representerade på restauranger och konferensanläggningar. Linguini, Finnhamns krog, Svartsö krog och Rånäs slott är några exempel.

Italiens mylla och de italienska vinerna är livet för Michael och Lena.

buffe1 - Vinjournalen.se

”Men det här är inget man blir rik på”, säger Michael.

Och vi tror honom. För honom och Lena handlar det om en passion. Men som liten vinagent med sådär 20 viner i sortimentet behöver man också bredda sig litet. Man erbjuder events, har startat vinklubb med mat- och vinprovningar och arrangerar även resor till de vindistrikt som vinerna kommer ifrån. I dagens sortiment finns även goda dessertviner och olivolja från en vingård.

“Men tanken är förstås att välja viner med omsorg och kvalitet. Gemensamt för dessa mindre vingårdar är hantverket. Skördar plockas för hand och man producerar i begränsade kvantiteter,” säger Lena.

provning1 - Vinjournalen.se

Agenturen har sin egen nisch – ekologiska handgjorda viner på goda lokala och till stor del gamla druvor. Ikväll får vi prova några speciella viner som är unika med bara några hundra flaskor i produktion per år. Vad sägs om:

  • Amarone Della Valpolicella Classico DOC 2009 från producenten La Dama, Gabriele Dalcanales vingård i Valpolicella är ett slående exempel på en kritikerrosad Amarone på druvorna Rondinella, Corvina, Corvinone ochMolinara. Topplats i Verona Wine Top 2014 och 90/100 i Guide I Vini di Veronelli 2015.
  • Eller Chianti Castelrotto Riserva från vinmakaren Giacomo Mori i Toscana, en underbar blend på Merlot och Sangiovese om Parker gett 92/100 poäng.
  • Ett annat gott vin från Toscana är Ferlaino från Frank & Elizabeth Ferlaino i Toscana alldeles vid gränsen till Umbrien och med en begränsad produktion av endast 1450 numrerade flaskor. Även detta kommer med priser som Silvermedalj i Premium Select Wine Challenge 2014 för årgång 2011.
buffe2 - Vinjournalen.se

Alla dessa små vingårdar har sin unika, fantastiska historia som Lena och Michael kommer att berätta mer om under kvällen.  Den italienska buffén som Lena arrangerat står redan på bordet. Nu provar vi!

Läs mer om Mirovino här

Läs mer om Ljusterö konstförening och konsthall här

Frågor och svar:

Vad är det för tema på vinprovningen på Ljusterö?

Temat är Toscana och vinerna kommer från små vingårdar i den regionen.

Varifrån importerar Mirovino sina viner?

Mirovino importerar direkt från små vingårdar i Italien.

Vilka restauranger och konferensanläggningar finns Mirovinos viner representerade på?

Linguini, Finnhamns krog, Svartsö krog och Rånäs slott är några exempel.

Vad är Mirovinos nisch?

Mirovinos nisch är ekologiska handgjorda viner på goda lokala och till stor del gamla druvor.

Vad är gemensamt för de mindre vingårdarna som Mirovino importerar från?

Gemensamt för dessa mindre vingårdar är hantverket. Skördar plockas för hand och man producerar i begränsade kvantiteter.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.